brojač poseta

уторак, 13. јануар 2009.

SMS poruke kao dokazi na suđenju

Na suđenju grupi od 15 vehabija, optuženoj za terorizam, kao dokazi izvedene SMS poruke koje su razmenjivali optuženi i Ismail Prentić, koji je poginuo 2007.

"Biće dobro, inšalah, ja molim Alaha da me usmrti, ne dam im se živ, inšalah", naveo je Prentić u poruci koju je poslao nepoznatoj osobi 17. aprila 2007. godine, tri dana pre nego što je stradao prilikom pokušaja hapšenja 2007. godine.

Prentić je istog dana optuženom Safetu Bećiroviću poslao poruku "S.A. (selam alejkum). Brat. Šta ima? Mi smo stigli, reci Safiji da se ne sekira".

Bećirović je rekao da je ta poruka poslata na njegov broj, ali da ne može da objasni na koji način, jer on ne zna ni da čita poruke niti da ih šalje, pa mu nije jasno kako su neke poruke poslate sa njegovog broja Prentiću.

"Može i (predsednik SAD Džordž) Buš da mi pošalje poruku. Bilo je mnogo poruka tih dana, a Ismaila nisam ni poznavao", rekao je Bećirović.

Prentić se, kada je stradao 20. aprila 2007. godine, krio u kući Adema Bećirovića, oca optuženog Safeta Bećirovića.

Prentić je 19. aprila razmenio veći broj poruka sa nepoznatom osobom u kojima su pominjani municija, snajperi, oružje, C4 (eksploziv), 50.000 metaka, a optuženog Adnana Hota nazivao je "smradom i policijskim plaćenikom".

Hot, koji je po poternici uhapšen u Nemačkoj i izručen Srbiji, rekao je da te poruke dokazuju da Prentić nije imao poverenja u njega i da zato sa Prentićem nije mogao da bude organizator grupe.

Predsednik sudskog veća Posebnog odeljenja za organiozvani kriminal Okružnog suda u Beogradu Milan Ranić pitao je Hota da li mu je poznato sa kim je Prentić komunicirao.

Optuženi je odgovorio da je Prentić očigledno razmenjivao poruke "sa nekim Šiptarom", jer se pominje (Kosovska) Mitrovica i jer je ta osoba koristila loš srpski jezik.

Za reč se potom javio prvooptuženi Senad Ramović koji je objasnio da je Safija koja se pominje u porukama Prentićeva tašta.

Zamenik specijalnog tužioca pitao je Ramovića da li zna ko je Bajram Aslani, a optuženi je odgovorio da ne zna i da ga Prentić nikada nije pominjao.

Bajram Aslani, iz Kosovske Mitrovice, optužen je pred Specijalnim sudom za terorizam kao član druge grupe vehabija, i njemu se sudi u odsustvu jer je u bekstvu.

Na današnjem suđenju pročitani su i zapisnici o stvarima oduzetim od optužene braće Jasmina Smailovića i Erhana Smailovića, među kojima su i brošure "Isukana sablja", "Pravilno tumačenje Kurana", crna zastava sa natpisom na arapskom jeziku, 67 kompakt diskova, municija i dvogled.

Suđenje će biti nastavljeno sutra, kada bi kao dokaz trebalo da budu izvedeni snimci iz kompjutera koji je zaplenjen od optuženog Mehmedina Koljšija.

Grupa je optužena za planiranje ubistva muftije Muamera Zukorlića, kao i planiranje napada na džamiju u Novom Pazaru i na policijsku stanicu u tom gradu.

U optužnici se navodi i da je grupa na planini Ninaji kod Novog Pazara ustanovila kamp za vojnu i terorističku obuku.

Grupa je, prema navodima optužnice, uspostavila blisku vezu sa istomišljenicima u susednim zemljama i u više zemalja sveta sa kojima su komunicirali neposredno i elektronskom poštom.

Nastavak suđenja zakazan je za sutra u 10 sati.

Нема коментара: