brojač poseta

уторак, 27. јануар 2009.

SLUŽIO VOJSKU U SAVETU EVROPE!

Ratomir Milikić u isto vreme služio vojsku u Jakovu i išao na osam plaćenih službenih putovanja u inostranstvo kao konsultant naše parlamentarne delegacije

Bez kape i puške... Miloš Aligrudić (levo) i Ratomir Milikić (desno) u Savetu Evrope

Bez kape i puške... Miloš Aligrudić (levo) i Ratomir Milikić (desno) u Savetu Evrope

Ratomir Milikić (29), sin bivše šefice kabineta Vojislava Koštunice, poznat po tome što je prošle godine iz skupštinske blagajne naplatio 5,5 miliona dinara i napravio telefonski račun od 800.000, jedini je Srbin koji je vojsku služio u inostranstvu!

Sin Ljiljane Nedeljković je, naime, u isto vreme od septembra 2007. do marta 2008. bio na redovnom odsluženju vojnog roka i angažovan na ugovoru o delu u Skupštini Srbije, kao konsultant naše parlamentarne delegacije pri Savetu Evrope, saznaje Press.

Aligrudić: Nisam ucenjivao!

Ratomir Milikić se ni juče nije odazivao na pozive Pressa, dok je Miloš Aligrudić demantovao da je ucenjivao vladajuću koaliciju Milikićevim putovanjima u inostranstvo.

- To nije tačno. Meni je jedino bilo važno da on radi svoj posao. Sećam se da je Milikić služio neki vojni rok, i sećam se da sam sa Oliverom Dulićem, koji je tada bio predsednik Skupštine, razgovarao o njemu. Pitao sam ga da li postoji neki način preko ljudi u Ministarstvu odbrane da se to nekako sredi... Da se reši kao civilno služenje, zbog toga što je Milikić bio potreban Skupštini. I to, koliko ja znam, nije nikad realizovano, od toga nije bilo ništa. Moram da naglasim i da nisam ja potpisivao ta službena putovanja, jer je to u nadležnosti predsednika i sekretara Skupštine - kaže Aligrudić.

Na osnovu uvida u skupštinsku dokumentaciju, Press je utvrdio da je Milikić kao redovni vojnik proveo 45 dana u inostranstvu i sa skupštinske blagajne u tom periodu podigao više od 1,5 miliona dinara! Njegova putovanja obezbedio je šef naše delegacije Miloš Aligrudić, koji je uslovio opstanak vladajuće koalicije zahtevima da Milikić obavezno putuje sa delegacijom. S obzirom na to da problem nije mogao da se reši u parlamentu, cela stvar stigla je do Predsedništva Srbije, a na kraju je u susret Aligrudićevim zahtevima izašao bivši načelnik Generalštaba Zdravko Ponoš, koji je Milikiću izdao specijalnu dozvolu da odlaske u inostranstvo.

Aligrudićeve ucene

Dokumentacija do koje je došao Press pokazuje da je Milikić od raspuštanja parlamenta SCG periodično sklapao ugovore o delu sa Sekretarijatom Skupštine Srbije. Prva mesečna nadoknada za njegove usluge, koju je potpisao sekretar Marko Danilović, iznosila je 42.000 dinara, a poslednja u decembru 2008. godine, za vreme Veljka Odalovića, 58.000 dinara. Osim posebnog ugovora za konsultantske usluge koji je Milikić sklapao svaki put kada bi išao u inostranstvo, njemu su bili plaćani i putni i hotelski troškovi.

Jedan od takvih ugovora sklopljen je 16. jula 2007. godine, a problem je nastao kada je Milikić u septembru otišao na redovno odsluženje vojnog roka u kasarnu u Jakovu, te kao vojnik nije mogao da putuje u inostranstvo.

Sagovornik Pressa, koji je bio uključen u celu ujdurmu oko Milikića, kaže da je u tom trenutku šef srpske delegacije Miloš Aligrudić počeo da ucenjuje vladajuću koaliciju.

- Aligrudić je insistirao da Milikić putuje. To su bile mučne scene u Skupštini, govorio je: „Ili Raša da putuje ili pada Vlada!" S obzirom ma to da problem nisu mogli da reše ni šefovi poslaničkih grupa, pa ni predsednik Skupštine, uslovljavanje je stiglo do Vlade i predsednika Srbije. Na kraju je general Zdravko Ponoš, u skladu sa ovlašćenjima koja ima, izdao Milikiću specijalnu dozvolu za putovanja u inostranstvo - kaže naš sagovornik.

Avijatičar

Press je utvrdio da je Milikić, već kao „gušter" u prvom mesecu vojnikovanja, samo sedam dana nakon položene zakletve putovao u Strazbur, i to od 29. septembra do 6. oktobra 2007. Vojnik Milikić je i skoro ceo naredni mesec proveo van Srbije. Prvo je od 2. do 10. novembra bio u Njujorku, da bi period od 11. do 15. proveo u Parizu, gde su se održavali sastanci Komiteta za politička i pravna pitanja Parlamentarne skupštine SE. Samo nekoliko dana kasnije odleteo je u Bratislavu, u kojoj je proveo tri dana - od 21. do 24. novembra.

Od 9. do 18. decembra iste godine, Milikić je ponovo boravio u Parizu, i to na sastancima Komiteta i biroa Parlamentarne Skupštine SE. Odmah posle Božića, 8. i 9. januara 2008, najpovlašćeniji vojnik u istoriji Srbije bio je u u Strazburu na konsultacijama u SE, da bi od 20. do 26. januara prisustvovao i sesiji Skupštine SE. Milikić je za vreme vojnog roka još jednom „skoknuo" do Njujorka.

Interesantno je da je Milikić na skupštinskoj blagajni naplatio čak i troškove viziranja pasoša za SAD - dva puta po 6.500 dinara.

Нема коментара: