brojač poseta

субота, 17. јануар 2009.

RUSIMA NE DAJU U BOSNU!

Sarajevo bez najave uvelo vize za ruske državljane, zbog čega je više od stotinu Rusa u proteklih dvadeset dana vraćeno s bosanske granice. Moskva preti sankcijama

RUSI U BIH MOGU SAMO S DIPLOMATSKIM PASOŠEM... Granični prelaz Rača

Više od stotinu Rusa vraćeno je u proteklih dvadesetak dana s granice BiH jer su im vlasti BiH, bez ikakvog obaveštenja krajem godine, uveli vize za ruske državljane, saznaje Press RS!

Jedan od onih koji su „skinuti" s granice je i novinar jednog od najtiražnijih ruskih listova „Ros biznis konsalting" Anatolij Pomorcev, koji je preksinoć krenuo u Banjaluku kako bi uradio ranije dogovoreni intervju s premijerom RS Miloradom Dodikom.

Kalabić: Katastrofalna odluka!

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Drago Kalabić kaže da je odluka Saveta ministara katastrofalna i van svake pameti!

- Prvi put čujem za to od vas i ne preostaje mi ništa drugo nego da ustanem i od čuda se prekrstim! To je kao da smo sami sebi zatvorili dovod vazduha. Čini se da je pompezno najavljena priča o brzom uvođenju bezviznog režima propala pa se sada neko setio i da sa bh. uvodi kontramere. I to baš za Ruse koji su pokazali ogroman interes za BiH. Zatražiću da se o celom slučaju informiše Parlament BiH - kaže Kalabić.

Pomorcev, koji je do sada više od 60 puta ulazio u BiH, bio je u autobusu koji saobraća na liniji Beograd-Banjaluka, ali Granična policija BiH na prelazu Rača nije mu dozvolila ulazak u zemlju, uz obrazloženje da su pravila o ulasku ruskih državljana u zemlju promenjena.

Protest Šuvalova

Kako saznaje Press RS, spornu odluku kojom je praktično „spuštena rampa" za ulazak Rusa u BiH doneo je Savet ministara i ona je na snazi od 24. decembra prošle godine. Prema toj odluci, u zemlju bez problema mogu ulaziti samo ruski državljani s diplomatskim pasošem, dok svi ostali moraju imati vizu, overeno pozivno pismo ili validan ugovor o uplaćenom turističkom aranžmanu u BiH. Ova ničim izazvana mera izazvala je žestoku reakciju ruskih državljana, ali i diplomatskih predstavnika u Sarajevu.

Odlično obavešteni sagovornik Pressa RS iz Sarajeva kaže da je ruski ambasador u Sarajevu Konstatnin Šuvalov u utorak veoma oštro reagovao na sastanku s ministrom spoljnih poslova BiH Svenom Alkalajem.

- Šuvalov je juče svoje nezadovoljstvo izneo i predsedavajućem Predsedništva BiH Nebojši Radmanoviću. Istovremeno, prvi sekretar ruske ambasade je tražio odgovor od najviših zvaničnika Granične službe BiH. Niko, međutim, ne može da objasni razloge ove zaista neshvatljive odluke - tvrdi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, ceo slučaj mogao bi da preraste u veliki diplomatski skandal jer su Rusi veoma ljuti zbog odluke Saveta ministara. Ambasador Šuvalov je, diplomatskim rečnikom, preneo svojim sagovornicima da je Rusija izuzetno važan strateški partner BiH, posebno imajući na umu aktuelno gasnu krizu i činjenicu da je ugledna ruska firma kupila Naftnu industriju RS.

- Šuvalov je sasvim jasno stavio do znanja zvaničnicima BiH da Rusija neće trpeti sadašnje stanje i upoznao ih s kontramerama koje Moskva može da preduzme - kaže sagovornik Pressa RS.

Špirić potpisao

Press RS juče nije uspeo da dobije zvaničan komentar iz ruske ambasade u Sarajevu. U međuvremenu se nije pojavio niko iz institucija BiH ko bi pružio adekvatno objašnjenje zašto je ova restrikivna mera prema državljanima Ruske Federacije ekspresno donesena. Načelnik Uprave za operacije Granične službe BiH Jovo Đurica potvrdio je za Press RS da je proteklih dana bilo više slučajeva vraćanja ruskih državljana s granice i da su ti slučajevi pričinjavali velike probleme pripadnicima GS-a.

OŠTRO... Ruski ambasador u BiH Konstantin Šuvalov

- Tačno je da je i novinar Anatolij Pomorcev vraćen, ali on nije imao propisana dokumenta potrebna za ulazak u zemlju. Granična služba poštuje odluku Saveta ministara i mi s tim nemamo ništa. S obzirom na probleme s kojima se susrećemo, već naredne sedmice razgovaraćemo s nadležnima u Ministarstvu spoljnih poslova kako bi se ova zavrzlama rešila - kaže Đurica.

U spornoj Odluci Saveta ministara BiH koju je potpisao predsedavajući Nikola Špirić navodi se da su od obaveze pribavljanja viza za BiH izuzeti državljani 66 zemalja, među kojima su Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Velika Britanija, SAD, Nemačka, ali i Brunej, Malezija, Kuvajt i Katar. Rusi su svrstani među 10 zemalja čiji građani moraju imati vize, zajedno s Iranom, Bahreinom, Omanom, Pakistanom, Egiptom, Albanijom...

Нема коментара: