brojač poseta

субота, 24. јануар 2009.

PUT OŠTEĆEN VEĆ TRI GODINE!

Magistralni put Užice-Valjevo, na kojem su stradala četvorica mladića iz sela Popučke, godinama čeka na sanaciju. Stručnjaci smatraju da su se mladići kretali velikom brzinom na oštećenoj deonici

Magistralni put Užice-Valjevo, na kojem su poginula četvorica mladića iz sela Popučke, ozbiljno je već tri godine oštećen zbog klizišta, a sanacija je predviđena tek na proleće! Gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević kaže da je nedopustivo da se ti problemi vuku godinama jer su ugroženi bezbednost saobraćaja i životi ljudi.

- Očekujemo da JP „Putevi Srbije", u čijoj je nadležnosti ovaj put, što pre reši ovaj problem - rekao je Jakovljević.

Nekoliko hiljada ljudi na sahrani u Popučkama

Četvorica mladića koja su poginula u saobraćajnoj nesreći na putu Valjevo-Užice sahranjena su juče na seoskom groblju u Popučkama. Ispraćaju Veselina Uzunovića (30), Ivice Jeremića (23), Nikole Ivanovića (23) i Aleksandra Jeremića (22) prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi, a zajedničko opelo držalo je 12 valjevskih sveštenika.

Meštani kažu da su Popučke izgubile najbolje što imaju.

- Bili su čestiti, vredni i pošteni mladići, voleli su život, druženje i provod, kako to i priliči njihovim godinama - rekao je Života Jankićević, koji je odbornik u Skupštini Valjeva iz Popučaka. Sahrani četvorice mladića prisustvovali su i predstavnici grada Valjeva, a porodicama nastradalih iz gradske kase isplaćeno je po 50.000 dinara.

Radislav Miletić, saobraćajni inspektor Gradske uprave Valjeva, kaže za Press da je uzrok teške saobraćajne nesreće u kojoj su poginula četvorica mladića neprilagođena vožnja uslovima na putu. Miletić kaže da je evidentno da na obilaznom putu Valjevo-Loznica, na mestu na kojem se dogodila tragedija, postoji značajno ulegnuće, ali napominje da je ta deonica propisno obeležena saobraćajnim znacima upozorenja i ograničenja.

Vozili velikom brzinom

- Prva procena na osnovu oštećenja vozila i daljine pređenog puta od mesta sletanja do betonske podzide u koju je udario automobil upućuje da je brzina kretanja bila značajno veća od 40 kilometara na sat, koliko je dozvoljena na tom delu puta - navodi Miletić. On, međutim, ističe da je neophodno tu „opasnu" deonicu dodatno obezbediti.

- S obzirom na to da bi sanacija tog dela puta trebalo da počne na proleće, neophodno je u međuvremenu postaviti treptače na toj deonici, koji bi vozačima dodatno skrenuli pažnju na ulegnuće na putu. Klizište koje je prouzrokovalo ulegnuća uočeno je pre tri godine, a predstavnici „Puteva Srbije" i saobraćajni inspektori još u drugoj polovini 2007. godine konstatovali su da se radi o teškom deformitetu kolovoza i donjeg trupa puta. Zbog toga je naručen detaljan projekat sanacije od Instituta za puteve i on se privodi kraju - kaže Miletić, i napominje da zbog teškog oštećenja puta neke privremene sanacije ne bi imale nikakav efekat.

Crna tačka... Mesto na kojem su poginula četvorica mladića

On navodi da obilaznica oko Valjeva nije bezbedna u potpunoj meri, ali da nema razloga za zatvaranje te saobraćajnice jer se bezbedno može savladati propisanom brzinom kretanja.

Nema razloga da se zavori put

- Informacija koju su dali predstavnici Saveta bezbednosti grada da obilaznica nema upotrebnu dozvolu pogrešno je protumačena u javnosti. Put je pušten u saobraćaj 1995. godine i po svim konstruktivnim i tehničkim elementima ispunjava uslove za to. Upotrebna dozvola nije dobijena zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa jer nije okončan postupak otkupa zemljišta od vlasnika kuda je prošao put i prenos vlasništva na grad Valjevo, ali to ne znači da tu saobraćajnicu treba zatvoriti. Upotrebna dozvola i njeno dobijanje praktično su administrativna stvar - navodi Miletić.

Istražni sudija Opštinskog suda Jasmina Terzić, koja je obavila uviđaj u utorak u noć kada su nastradala četvorica mladića, kaže da još ne može da govori o tome zbog čega je došlo do tragedije.

- Još nemamo kompletne podatke pošto su uzorci krvi poginulih mladića poslati na analize u Beograd da bi se utvrdilo da li su bili pod dejstvom alkohola, a otežavajuća okolnost za utvrđivanje brzine kretanja vozila jeste to što na licu mesta nije bilo tragova kočenja, tako da će biti obavljena dodatna tehnička veštačenja - rekla je za Press Jasmina Terzić.

Нема коментара: