brojač poseta

понедељак, 12. јануар 2009.

PUCAJU CEVI OD HLADNOĆE

Samo tokom jučerašnjeg dana u gradu, usled jakog mraza i razlika u temperaturi, puklo više od deset vodovodnih cevi!

s

Voda do kolena... Zbog niskih temperatura sve više kvarova

Na više od deset mesta u gradu juče je pukla vodovodna cev! Razlog čestog pucanja cevi na gradskim ulicama su hladnoća i drastične temperaturne razlike, ali i činjenica da do pre nekoliko godina one nisu redovno obnavljane i menjane. Tako da je u pojedinim delovima grada vodovodna mreža stara više od pola veka!

Najgore je juče bilo stanovnicima u naselju Vranić, Bulevaru kralja Aleksandra, Blagoja Parovića, Dobračinoj, Keju oslobođenja, Mornarskoj... Ipak, brzim intervencijama dežurnih ekipa „Vodovoda i kanalizacije" posledice su ublažene, a menjanje cevi i popravke završeni su tokom dana.

STRUJA STABILNA

Elektroenergetska situacija u Beogradu je stabilna i nema problema sa snabdevanjem domaćinstva u prestonici.

- Sistem zasad funkcioniše bez problema. Apelujemo na sve građane da maksimalno štede struju da bi tako ostalo i narednih dana. Pogotovo onim građanima koji se greju na struju upućujemo apel da ne uključuju sve uređaje odjednom da bi elektroenergetski sistem mogao da izdrži i normalno funkcioniše - rekla je za Press Alagićka.

Svetozar Veselinović, izvršni direktor JKP „Vodovod i kanalizacija", kaže za Press da su radnici tog preduzeća u najkraćem mogućem roku u svim ulicama širom prestonice otklonili sve kvarove i da danas svi žitelji prestonice imaju vodu. Zbog kvara na vodovodnoj mreži juče vodu nisu imali ni stanovnici Zvezdare u Bulevaru kralja Aleksandra, na delu od ulice Mite Ružića do Koste Trifkovića, u ulici Ivana Gradnika, Livadskoj, delu Živka Davidovića.

Veselinović napominje da je najteže bilo u nekoliko stotina domaćinstava u naseljima Žarkovo, Cerak i Bele vode, koji su zbog puknute cevi u Vodovodskoj ulici od petka uveče pa sve do subote uveče ostali bez struje i vode!

- Na Čukarici je bilo povuci-potegni, ali smo sve uspeli da uradimo i otklonimo veliki kvar. U Vodovodskoj ulici je cev stara 30 godina i ona je pukla. Ona je ukopana na dubini od 3,5 metara, ali bitno je da smo sve odradili i da sada građani imaju vodu. I u pojedinim delovima grada juče je došlo do kvara na vodovodnoj mreži i imali smo pune ruke posla. Međutim, brzom intervencijom uspeli smo sve da saniramo - rekao je juče Veselinović.

fakti

n Najviše kvarova na vodovodnoj mreži ima u starom delu Beograda, na desnoj obali Save, dok je situacija u Zemunu i na Novom Beogradu znatno bolja

n Sve cevi koje su promenjene posle 2000. godine su kvalitetne i mogu da izdrže velike temperaturne razlike

n Za osam godina u prestonici je postavljeno 50 kilometara vodovodne mreže

Sandra Alagić, PR „Elektrodistribucije Beograd", kaže za Press da svi građani koji su ostali bez električne energije u petak uveče imaju struju.

- Cev je pukla tačno iznad trafo-stanice, pa smo bili prinuđeni da te večeri isključimo struju. U subotu su svi stanovnici u naseljima Žarkovo, Cerak i Bele vode dobili električnu energiju kada je ispumpana voda iz trafo-stanica - rekla je ukratko Alagićka.

Za vreme novogodišnjih praznika, od 31. decembra do 4. januara, kada je došlo do drastičnog pada temperature ispod nule, radnici „Vodovoda" imali su čak 71 prijavu pucanja cevi, što je natprosečno veliki broj kvarova. Najkritičnije je bilo 3. i 4. januara, kada je puklo oko 40 vodovodnih cevi, a problem je utoliko bio veći jer se voda automatski ledila.

Нема коментара: