brojač poseta

четвртак, 08. јануар 2009.

Problemi sa grejanjem u gradovima

Beograd, Pančevo, Novi Sad -- Nakon obustave isporuke gasa Srbiji, grašani u nekoliko većih gradova, zbog nemogućnosti da toplane pređu na mazut, ostali su bez grejanja.

Toplana u Nišu (Beta)
Toplana u Nišu (Beta)
Najugroženiji gradovi u Srbiji u kojima toplane ne mogu da "pređu" s gasa na mazut su Kikinda, Bečej, Beočin, Novi Sad, Pančevo, Velika Plana, Kovin, Jagodina i jedan deo Čačka, izjavio je direktor Udruženja toplana Srbije Milovan Lečić.

On je rekao da su toplane u tih osam gradova potpuno prestale da rade i da toplane u tim gradovima imaju mogućunost da koriste isključivo gas kao gorivo.

Lečić je dodao da će potrošači u tim gradovima morati da pređu na grejanje električnom energijom ili nekom vrstom čvrstih goriva.

Tri toplane u Novom Sadu sinoć su potpuno obustavile isporuku toplotne energije. Ta tri postrojenja jedina u gradu nisu mogla da pređu na mazut kao alternativni vid energenta za proizvodnju toplotne energije.

Toplane ne isporučuju ni toplu vodu, a bez gasa su ostala i domaćinstva.

Bez grejanja su i još neki gradovi u Srbiji u kojima toplane ne mogu da rade na druga goriva osim na gas.

U Pančevu je bez grejanja oko 40 hiljada stanovnika. Gotovo nijedna pančevačka toplana ne može da radi na drugo gorivo, osim nekoliko starih sa malim kapacitetima u pančevačkom naselju Strelište, gde je potrebno više dana da se osposobe za rad na mazut.


EDB: Stabilno snadbevanje strujom

U Beogradu je "stanje na elektro mreži za sada stabilno", ali apelujemo na potrošače da štede struju, saopštila je danas Elektrodistribucija Beograd.

Portparol Elektrodistribucije Beograd Sandra Alagić rekla je agenciji Beta da u Beogradu tokom noći nije bilo isključenja struje, kao "ni ispada" na elektromreži.

Zbog problema sa gasom u Pančevu mnogim važnim ustanovama i javnim komunalnim preduzećima uvedene su vanredne mere i novi režim rada prilagođen novonastaloj situaciji.

Iz pančevačke Elektrodistribucije preko lokalnih medija apeluju na građane da ne preteruju sa korišcenjem električne energije koja je mnogima jedina alternativa.

Nakon što je Gornji Milanovac jutros ostao bez gasa, rukovodioci bolnice u tom gradu rešili su da otpuste najveći broj pacijenata jer nemaju alternativne izvore grejanja.

Kako je agenciji Beta izjavio direktor Zdravstvenog centra Miro Lazarević jutros je počelo otpuštanje svih pacijenata na kućno lečenje, a u bolnici ostaju samo pacijenti kojima su životi ugroženi.

Svi korisnici daljinskog grejanja, ali i individualni potrošači koji koriste gas u Kikindi ostaju bez grejanja.

Šefica pravne službe u kikindskoj Toplani Dragica Kričković rekla je za agenciju Beta da su radijatori u stanovima koji su priključeni na daljinsko grejanje jutros bili mlaki, jer su koristili minimalni pritisak u sistemu, ali da će i oni od podneva potpuno ostati bez grejanja.

Direktor kikindskog Zdravstvenog centra "Kosta Sredojev Šljuka" Lazar Rajić rekao je da je gradska bolnica od danas bez grejanja, jer je koristila gas za zagrevanje.

"Pravimo drastičnu redukciju svih usluga. Upravo sastavljamo listu dežurstava samo najnužnijih odeljenja, većinu pacijenata ćemo poslati kućama, a najurgentnije ćemo prebaciti na lečenje u Zrenjanin", rekao je Rajić.

Zbog prestanka snabdevanja prirodnim gasom, u toku prepodneva je više od polovine Loznice ostalo bez daljinskog grejanja iz firme "Dekotra" izjavio je direktor Javnog komunalnog preduzeća Toplana u Loznici Milan Panić.

On je naveo da se, po ugovoru sa Toplanom, 55 procenata od ukupno 210.000 metara kvadratnih stambenog i poslovnog prostora toplotnom energijom snabdeva iz firme "Dekotra" čiji kotlovi koriste isključivo prirodni gas koji ne može da se zameni drugim gorivom.

Od jutros je i Čačak bez gasa. Najveća gradska toplana i još četiri manje priključene su od juče na mazut čije su zalihe dovoljne za sedam dana.

Bez grejanja je ostalo 1.510 stanova priključenih na toplane "Ljubić kej" i "Vinara" koja nemaju alternativna rešenja.

Daljinskim grejanjem u Čačku je obuhvaćeno 8.000 stanova. Nešto više od 4.000 kuća priključeno je na gasovodnu mrežu. Njihovi vlasnici prinuđeni su da se "prebace" mahom na grejanje strujom.

U Jagodini je zbog nestanka gasa bez grejanja ostalo 5.700 potrošaca na sistemu daljinskog grejanja i 4.000 domaćinstava koja za grejanje koriste gas, saopštila je lokalna vlast u tom gradu.

Predsednik Skupštine Jagodina Ratko Stevanović rekao je agenciji da se među tih 5.700 potrošaca na sistemu daljinskog grejanja nalaze i bolnice, škole i vrtići, kao i da je lokalna vlast nemoćna da reši problem grejanja.

Do obustave isporuka gasa Srbiji došlo je usled rusko-ukrajinskog spora o cenama i tranzitu prirodnog gasa.

Нема коментара: