brojač poseta

субота, 31. јануар 2009.

Privrednicima krediti do dva miliona evra

Rok otplate za kredite za automobile
biće od pet do sedam godina
Sledećeg četvrtka Vlada Srbije trebalo bi da usvoji uredbu kojom bi se konačno definisali svi kriterijumi - ko i u kolikom iznosu može da konkuriše za povoljne kredite namenjene za likvidnost, investicije i nabavku potrošačkih dobara, a koje subvencioniše država. Očekuje se da će do kraja februara banke početi sa odobravanjem ovih zajmova i biće to prvi konkretan potez vlade u podršci privredi u borbi sa posledicama ekonomske krize.

Za privredu, država je odredila tri vrste kreditiranja. Prva je dugoročna za investicije, druga kratkoročna namenjena za likvidnost, a treća su kreditne linije iz inostranstva. U paketu mera su i potrošački krediti za građane, čije su kamatne stope duplo niže od trenutnih tržišnih, a posebna povoljnost što za njih nije potrebno polaganje učešća.
Osnovni uslov da bi se mogao koristiti jedan od ovih zajmova je kreditna sposobnost. Naime, potencijalni zajmotražilac, bez obzira da li je reč o preduzeću ili građaninu mora da računa da će proći proveru ocene boniteta, kao i da će banka tražiti i odgovarajuće obezbeđenje - hipoteku.
Kada je reč o dugoročnom kreditiranju privrede, predviđena je ukupna suma od oko 17 milijardi dinara. Fond za razvoj je obavezan da za ove kredite koji se odobravaju na rok otplate od tri do pet godina, i grejs periodom od šest do 12 meseci, obezbedi 30 odsto sume, dok će poslovne banke obezbediti 70 odsto. Kamatne stope kretaće se maksimalno do 6,5 odsto. Već sada je pokazano interesovanje preduzeća i to iz oblasti prehrane, kao i proizvodnje delova za automobilsku industriju. Administrativne poslove oko odobravanje ovih zajmova obavljaće Fond za razvoj, dok će banka odabirati klijente.
- Program za subvencionisanje kredita za održavanje likvidnosti podrazumeva da raspoloživa sredstva preko Fonda za razvoj za subvencionisanje kamate iznose dve milijarde dinara. Polovina sume je za subvencionisanje kamatnih stopa za izvozne poslove, a druga polovina za ostale privredne aktivnosti. Fond će prenositi bankama novac, na osnovu liste Narodne banke Srbije. Kamatna stopa banke ne može biti veća od 5,5 odsto fiksno ili evribor na mesečnom nivou plus tri odsto - kaže za „Blic” Olivera Božić, direktor Fonda za razvoj.
Sva preduzeća i radnje koja dobiju subvencionisani kredit za likvidnost i investicije moraju kao uslov da imaju najmanje isti broj radnika tokom perioda korišćenja kredita (za likvidnost), odnosno prve dve godine korišćenja (za investicije). Kontrolu će obavljati Fond za razvoj, a na osnovu overenih OD obrazaca koji se podnose svakog meseca Poreskoj upravi. U slučaju da preduzeća ipak smanje broj zaposlenih, mogu da očekuju da kredit neće otplaćivati po povoljnijim kamatnim stopama, već po tržišnim.
S druge strane, i banke uveliko pripremaju uslove kako bi počele sa odobravanjem ovih zajmova. Za sada ih je sedam zainteresovano za ovu vrstu kreditiranja, a očekuje se da će se postepeno uključivati i druge. U pitanju su: „Komercijalna”, „Inteza”, „Rajfajzen”, „Hipo Alpe-Adrija”, „Erste”, „Unikredit” i „Sosijete ženeral”.
Kako kaže Goran Milićević, izvršni direktor za marketing i nove bankarske proizvode „Komercijalne banke”, pripremljene su odluke kako bi se počelo sa odobravanjem ovih kredita.

Privrednici uglavnom podržavaju potez Vlade srbije

Rade Veselinović
„Galeb grupa” Korektne kamatne stope
- To su korektne kamatne stope kad je reč o obrtnim sredstvima, kamo sreće da je država ovo uradila ranije. Pitanje je, međutim, kako će sredstva biti raspoređena, bilo bi nelogično da kredite ne dobije veći deo privrede. Nama jeste potreban kredit za obrtna sredstva, od oko dva miliona evra jer planiramo povećanje izvoza za šest miliona evra. Ali država bi trebalo da izmiri obaveze javnih preduzeća prema privredi jer nije logično da duguje, a povećava kreditiranje.

Nikola Pavišić, generalni direktor „Sintelona”
Krediti štite cenu proizvoda
- Dobrodošla je subvencija kamata na potrošačke kredite za trajnu potrošnu robu. Kupci su postali oprezni, pa sada ne moramo snižavati cene da bismo ih animirali. Ova će mera biti efikasna, imamo svoju prodajnu mrežu i nemamo posrednike. Dolazi vreme da ćemo morati prvi put uzeti kredite za likvidnost i investicije koji se ne smeju vezivati samo za izvoznike. Ovo nije socijalna već ekonomska mera podrške onima, koji mogu nešto da naprave ili za strano ili za srpsko tržište.

Rodoljub Drašković, vlasnik Koncerna „Svis lajon”
Kamate bolje u Evropi
Mi smo solventni i likvidni tako da nam krediti za to nisu potrebni. Imamo otvorene kreditne linije od evropskih banaka koje podržavaju zdrav deo srpske privrede, visina kredita je neograničena, sredstva povlačimo samo za investicioni razvoj i ekspanziju na stranom tržištu. Plaćamo kamatu ispod pet odsto na godišnjem nivou, tako da ponudu Vlade Srbije sigurno nećemo prihvatiti jer je cena naših subvencionisanih kredita veća od one u EU. Verujem da ove mere neće dovesti do ekspanzije izvoza i da ćemo i dalje tonuti u deviznom deficitu.

Rene Milošević, direktor „Inter mosta”
Neka nam država vrati dug

Kratkoročni krediti za likvidnost su odlična mera pre svega zbog znatno niže kamate. Ali, i „Inter most” i mnoge druge firme su nelikvidne zato što nam državna preduzeća ne plaćaju poslove koje smo za njih odradili. Ne verujem da je iko od nas srećan što može još jednom da se zaduži radi održanja likvidnosti, dok nama država duguje. Neka država nama vrati zarađeno, a onda možemo da uzimamo ove nove povoljne kredite.
D. V.


Investicioni krediti privredi
Kamatna stopa:
najviše oko 6 odsto
Rok otplate: od tri do 5 godina, uz grejs period od šest do 12 meseci
Administriranje: Preko Fonda za razvoj, a banka odabira klijenta
Uslov: Ne menjanje broja zaposlenih

Kratkoročni kredit za likvidnost privredi
Ko može da konkuriše: radnje, preduzetnici, mala, srednja i velika preduzeća, prioritet će imati izvoznici
Uslov: Nemenjanje broja zaposlenih
Rok otplate: 12 meseci
Kamatna stopa: najviše 5,5 odsto godišnje
Maksimalni iznos kredita:
- za preduzetnike 20.000 evra
- mala preduzeća 50.000 evra
- srednja do 500.000 evra
- velika do 2.000.000 evra
- za izvoznike ne može biti veći od ugovorenog izvoza
Uslov: Nemenjanje broja zaposlenih

Kreditne linije iz inostranstva
Evropska investiciona banka - 250 miliona evra
Nemačka razvojna banka KfW - 100 miliona evra
EBRD - 100 miliona evra
Kredit Vlade Republike Italije - 30 miliona evra
Ukupno: 480 miliona evra

Potrošački krediti za građane
Namena:
Kupovina robe široke potrošnje proizvedene u Srbiji - automobil „punto”, poljoprivredna mehanizacija, nameštaj, podne obloge, bele tehnike…
Rok otplate: od pet do sedam godina za automobile do pet godina za ostale proizvode
Kamatna stopa: 4,5 odsto za „punto”, a do šest odsto za ostale proizvode

Нема коментара: