brojač poseta

уторак, 13. јануар 2009.

PRIJAVITE KORUPCIJU!

U Srbiji građani retko prijavljuju korupciju, iz MUP-a im poručuju da se ne plaše, već da prijave osobu koja im traži mito. Procedura je brza i efikasna, većina slučajeva rešava se za manje od mesec dana

Građani Srbije svakodnevno se suočavaju s korupcijom, ali su retki slučajevi prijava nesavesnih lekara, profesora, policajca ili državnih službenika! Sagovornik Pressa iz vrha policije poručuje građanima da se ne plaše i da korupciju obavezno prijave jer ovakvi slučajevi mogu da se reše i za manje od mesec dana!

Pomoć za malog Dejana

Dejan Milošević (11), čijem je ocu Žarku doktor Eugen Slavik tražio novac za operaciju, nalazi se na Institutu za neurohirigiju u Kliničkom centru Srbije. Dečaka, kojem je pre osam godina operisan tumor na mozgu, uskoro očekuje operacija tumora u grudnom košu. Press objavljuje broj žiro-računa za pomoć malom Dejanu: 205-1001528777942-33. Komercijalna banka Beograd, na ime Žarko Milošević.

Naš sagovornik kaže da građani treba da slede primer Žarka Miloševića, koji je prijavio doktora jer je tražio novac za operaciju njegovog sina. Žarko je slučaj korupcije prijavio početkom decembra, a osumnjičeni doktor uhapšen je odmah posle novogodišnjih praznika! Naš izvor objašnjava da je procedura prijave korupcije jednostavna i da se u dogovoru s policijom brzo i efikasno može uhapsiti osoba koja traži mito.

- U Srbiji svi pričaju o korupciji, ali imamo malo prijava. Građani se plaše osvete jer smatraju da imaju posla s članovima mafijaških organizacija koji su dobro povezani. Takođe, u Srbiji se već odavno zna koliko su solidarni lekari, profesori, policajci ili državni službenici. Mnogi daju novac i ćute. Zato treba pohvaliti Žarka Miloševića, koji je prijavio doktora za mito. Ova slučaj je završen za manje od mesec dana, a verovatno bi bio i ranije da nije bilo novogodišnjih praznika - kaže naš sagovornik.

- Procedura prijave korupcije je jednostavna. Oštećeni pozove policiju i ispriča ko mu je i zašto tražio mito. Kriminalistička policija najpre proveri osobu koja je prijavila korupciju da bi se eliminisala mogućnost zloupotrebe. Recimo, ako se optuži osoba za mito zbog osvete, zavisti, porodičnih problema i slično. U isto vreme proverava se i osoba za koju se sumnja da traži mito. Kada se inspektori uvere da postoji osnov za istragu, obavlja se nekoliko razgovora sa osobom koja je prijavila korupciju - navodi naš sagovornik.

Posle detaljnog dogovora s policijom, oštećeni ozvučen odlazi na prvi sastanak sa osumnjičenim i ugovara vreme i mesto predaje novca.

- „Bubicu" povezujemo s mobilnim telefonom, ceo razgovor se prisluškuje i snima. Ovaj snimak nije dokaz na sudu, ali je bitan u policijskoj istrazi. Kada se zakaže primopredaja novca, oštećeni je takođe ozvučen. Novac uzimamo iz našeg depozita, obeležavamo ga i zapisujemo serijski broj. Taj novac obavezno fotografišemo pored datuma na dnevnim novinama kao dokaz da je primopredaja izvršena tog dana - kaže sagovornik iz policije.

On objašnjava da prilikom primopredaje novca učestvuje nekoliko ekipa policajaca.

„Bubice"... Oštećeni ide kod osumnjičenog sa ozvučenjem koje je povezano sa njegovim mobilnim

- Jedna ekipa postavlja „bubicu", predaje obeleženi novac oštećenom i daje mu poslednje instrukcije. Druga ekipa je ispred kabineta ili kancelarije osobe koja traži mito. Naravno, oni su obično dobro kamuflirani kao pacijenti, studenti ili stranke. Kada oštećeni preda novac, oni odmah ulaze u kancelariju i traže novac. Treća ekipa obično je ispred zgrade, za svaki slučaj, ukoliko bude problema prilikom hapšenja - priča izvor Pressa.

Prema njegovim rečima, prva reakcija osobe koja je primila novac jeste „da ne zna o čemu se radi" i da je reč o „nameštaljki".

- Kada inspektori uđu u kancelariju, novac je već na sigurnom. Osumnjičeni u početku poriču da su uzeli novac, a kada se obeleženi novac pronađe, pričaju da nisu dobili pare već da su ih stranke častile - objašnjava ovaj policajac.

Žarko Milošević, koji je početkom decembra prošle godine prijavio doktora Eugena Slavika jer mu je tražio 500 evra za operaciju sina Dejana, kaže da je od muke najpre hteo da se ubije, ali je ipak zvao policiju.

- Razmišljao sam celu noć. Taj novac nisam mogao da skupim, doktoru Slaviku sam pre tri godine već dao 750 evra. Mislio sam kako da pomognem bolesnom sinu. Ujutru sam prelomio i okrenuo broj 92! Povezali su me s inspektorima kriminalističke policije. Ispričao sam im sve o tom doktoru. U jednom trenutku sam se zaplakao i spustio slušalicu - priča Žarko.

Priprema... Pre primopredaje, obeležene novčanice slikaju se uz datum dnevnih novina kao dokaz da su predate tog dana

Međutim, posle sat vremena policajci su došli kod Žarka kući.

- Iznenadio sam se kad sam ih video jer sam mislio da odustanem. Inspektori su videli mog nepokretnog sina. Bili su uporni, savetovali su me da ne odustajem i da će mi pomoći. Posle nekoliko razgovora u policiji zakazao sam sastanak s doktorom Slavikom i dogovorio da donesem pare. Ostalo je poznato, odneo sam obeležen novac, a doktor je uhapšen - kaže Milošević.

On poručuje građanima Srbije da prijave ovakve slučajeve jer samo tako može da se stane na put korupciji.

- Nisam mogao ni da pomislim da će za manje od mesec dana biti sve gotovo! Plašio sam se sve vreme za svoje dete, ali sam smogao snage da prijavim nesavesnog doktora. Pri tom su mi mnogo pomogli policajci, koji su me sve vreme hrabrili - rekao je naš sagovornik.

Нема коментара: