brojač poseta

уторак, 13. јануар 2009.

POREZ NA MLADIĆA 140.000 EVRA!

Onaj ko ocinkari Mladića dobiće milion evra,ali će državi na ime poreza morati da vrati 14,1 milion dinara, „porez na Hadžića" 3,42 miliona!

Ukoliko baš vi imate informaciju o tome gde se nalazi odbegli general Ratko Mladić i prijavite ga na telefon BIA 9191, a on stvarno bude uhapšen na osnovu vaše dojave, dobićete od države u roku od 15 dana milion evra u dinarskoj protivvrednosti. Međutim, moraćete da platite i porez od čak 14,1 milion dinara!

Tako će vam u džepu ostati tek nešto više od 80 miliona dinara ili oko 850.000 evra (računica pravljenja po kursu od 95 dinara za evro).

SRS: Odakle novac za nagrade

Poslanici Srpske radikalne stranke su tokom rasprave o budžetu postavili pitanje ministru finansija Diani Dragutinović iz kojih izvora će država obezbediti novac za isplatu nagrada za hapšenja haških begunaca. Poslanik SRS-a Vjerica Radeta kaže da nikakav odgovor još nisu dobili.

- Ukoliko u narednih mesec dana ne dobijemo odgovor, ja ću ponovo postaviti to pitanje - kaže Radeta.

Porez na nagradu za hvatanje drugog haškog optuženika Gorana Hadžića je manji jer je manja i nagrada: onaj ko ocinkari bivšeg predsednika RSK dobiće 250.000 evra, a porez koji bi morao da plati jeste oko 3,4 miliona dinara. Inače, prema informacijama iz policije, novac za Mladića mogu da dobiju svi, čak i radnici službi bezbednosti!

Isplata za dve nedelje

U Ministarstvu finansija Pressu je rečeno da, bez obzira što je reč o nagradi koju je raspisala država, onaj ko dobije novac za hapšenja Mladića i Hadžića mora da plati porez na dohodak građana.

- Ovaj porez se određuje na dva načina. Prvo se na sumu do 2,8 miliona dinara računa porez od 10 odsto, a ukoliko je suma veća, onda se na ostatak plaća 15 odsto. Na milion evra, odnosno 95 miliona dinara ako uzmemo kurs od 95 dinara za evro, porez na dohodak iznosio bi 14.110.000 dinara. Onaj ko bi dobio nagradu najkasnije do 15. marta 2010. morao bi da podnese prijavu Poreskoj upravi - rečeno je Pressu u Ministarstva finansija.

Novac za isplatu nagrada za hapšenje Ratka Mladića i Gorana Hadžića obezbedila je Vlada Srbije, kaže za Press jedan od vođa Akcionog tima za okončanje saradnje s Hagom Rasim Ljajić.

- Svaki budžet u svetu, pa i naš, ima stavku „tekuće budžetske rezerve", odakle bi i novac za nagrade bio isplaćen. Konkretno, novac bi se obezbedio povlačenjem sredstava iz Uprave za trezor, koja je pri Ministarstvu finansija - objašnjava Ljajić.

Mladićeva penzija oko 68.000

Direktor Uprave za trezor Ivan Maričić kaže za Press da bi novac za isplatu nagrade za hapšenje haških begunaca mogao da bude isplaćen za „nedelju ili dve" od dana kada ministar finansija da nalog.

- Ukoliko je država predvidela isplatu u tu svrhu, Trezor postupa po odluci o upotrebi tekućih budžetskih rezervi koje su predviđene u budžetu. Odluku o isplati mora da odbori ministar finansija i novac bi vrlo brzo mogao da bude isplaćen, najkasnije za nedelju-dve - Maričić.

Na drugoj strani, i Mladić bi se „opario" ako bi se predao ili bio uhapšen. On bi odmah dobio tačno 2,33 miliona dinara! Toliko novca se, naime, nalazi na njegovom ličnom računu u Fondu za socijalno osiguranje Ministarstva odbrane pošto general već godinama ne podiže penziju. Poslednja generalova penzija isplaćena je u decembru 2005. godine, tako da se već pune dve godine novac gomila. Mladić uredno dobija i sve povišice, kao i ostali penzioneri u Srbiji.

Traže se... Vlada Srbije izdvojila 1,25 miliona evra za nagradu „cinkarošima" Ratka Mladića i Gorana Hadžića

Penzija bivšeg komandanta Vojske RS, bez doprinosa, trenutno iznosi oko 68.000 dinara. Ovaj novac generalu Mladiću niko ne može da oduzme, ali je uslov da bi pare bile podignute da Mladić bude uhapšen, odnosno da sud donese odluku o deblokadi računa. Tek tada je moguće da najtraženiji haški optuženik ovlasti nekoga da podigne novac umesto njega.

Нема коментара: