brojač poseta

среда, 28. јануар 2009.

Poljoprivrednici i dalje parališu Grčku

Hiljade grčkih poljoprivrednika blokirali su puteve i granične prelaze desetog dana protesta zbog niskih cena njihovih proizvoda, a zbog protesta zaposlenih u aviosaobraćaju obustavljeni su međunarodni letovi.

Posle najvećih nereda u poslednjih nekoliko decenija u decembru zbog pogoršanja ekonomske situacije, ovi protesti su još jedan udarac konzervativnoj grčkoj vladi, koja ima tanku većinu od jednog mesta u parlamentu, navodi agencija Rojters.

Preko 60 barikada poremetilo je saobraćaj širom Grčke. Glavni autoput koji ide od Atine do Soluna, drugog po veličini grada, blokiran je, a zatvoreni su i granični prelazi sa Bugarskom zbog čega se stvaraju kilometarski redovi kola i kamion.

Poljoprivrednici traže veće subvencije i poreske olakšice da im pomognu u vreme ekonomske krize, a odbili su paket od 500 miliona evra koji im je ponudila vlada.

Oni kažu da je globalna ekonomska kriza smanjila cene poljoprivrednih proizvoda za 50 odsto, dok su im troškovi porasli za trećinu zbog prošlogodišnjeg porasta cena goriva.

Vlada navodi da zbog ekonomske krize nema prostora da ponudi više i ističe da se budžetski deficit povećava zbog manjih prihoda od poreza. Evropska komisija predviđa da će ekonomski rast u Grčkoj ove godine pasti na 0,2 odsto, što je najniži nivo u poslednjih 16 godina.

Portparol vlade Evangelos Antonaros rekao je da je vlada učinila sve što može da ispuni zahteve poljoprivrednika i da nema više smisla da se putevi drže blokirani.

Prema policijskim izvorima, nekoliko blokada uklonjeno je danas, tako da je glavni put koji vezuje Peloponez sa kopnom otvoren.

Bugarska vlada zatražila je od Evropske komisije da prisili Grčku da otvori puteve za bugarske kamione i tražila je nadoknadu za propalu robu.

Odvojeno je počeo i protest Federacije radnika u javnom sektoru (ADEDY) zbog vladinih privatizacija, penzija i poreskih reformi, zbog čega je nacionalna aviokompanija Olimpik Erlajns morala da otkaže bar 16 letova. Još neke kompanije su otkazale letove zbog protesta sindikata.

Protest ADEDY-ja treba da se proširi na autobuske i metro službe pa se mogu i tu očekivati poremećaji.

Нема коментара: