brojač poseta

уторак, 13. јануар 2009.

Oprez zbog ledene kiše

Beograd -- Saobraćaj je zbog ledene kiše veoma otežan na područjima Zlatibora, Sjenice, Valjeva, Lazarevca, Kraljeva i Kuršumlije, saopštio je Auto-moto savez Srbije.

U izveštaju AMSS-a sa podacima od 14.30 vozačima se savetuje da na put ne kreću bez preke potrebe i dodaje da će se, prema prognozama meteorologa, ledena kiša tokom dana proširiti i na ostala područja u Srbiji u kojima "trenutno nema padavina, a oblačno je sa jakim mrazem".

"U nižim predelima, na auto-putevima E-70 i E-75, kao i na važnijim i frekventnijim magistralnim pravcima, kolovoz je mestimično vlažan. Na regionalnim putevima ima, na pojedinim deonicama, i od jednog do tri centimetra zaostalog snega. Zbog vlage, zaostalog snega i niskih temperatura, na svim putnim pravcima u nižim predelima izražena je opasnost od poledice", ističe AMSS.

U višim predelima, preko planinskih prevoja i ka zimskim turističkim centrima ima od tri do pet centimetara ugaženog snega i leda, zbog čega je obavezna upotreba zimske opreme.

Lanci su neophodni na makadamskim putevima Peštera, Goča, Golije, kao i na regionalnim putevima trećeg prioriteta u višim predelima.

Saobraćaj je otežan i usporen na magistralnim putevima M-2 od Ribarića ka Kosovu i M-8 Sjenica - Duga Poljana, a na tim magistralnim putevima je zabranjen saobraćaj za kamione sa prikolicom i šlepere, dok je za ostale kategorije vozila obavezna zimska oprema.

Za kamione sa prikolicom i šlepere zabranjen je saobraćaj i na svim prilazima Kopaoniku, Goču, Goliji, na Pešteru, na putevima koji vode ka Divčibarama i Babinom zubu na Staroj planini, preko Debelog brda, Kameničkog brda, Tare, Rtnja, Vlasine i Crnog vrha, na regionalnom putu R-119 Koznica - Drenska klisura, na putnom pravcu Valjevo - Podbukovi, na regionalnim putevima u višim predelima Čačka, Valjeva, Ivanjice, Despotovca, Sjenice, Tutina, Raške, Novog Pazara, Niša, Vranja i Pirota.

Za ostale kategorije vozila, na navedenim putnim pravcima neophodna je upotreba zimske opreme.

U tunelima na Đerdapskoj magistrali ima leda na kolovozu, kao i ledenica na svodovima tunela, pa je izražena opasnost od njihovog otpadanja, što je ozbiljna opasnost za vozila i putnike u njima.

Saobraćaj je umerenog inteziteta na svim magistralnim i važnijim regionalnim putevima, kao i na prilazima većim gradovima.

AMSS je podsetio da nepovoljni vremenski uslovi zahtevaju od vozača veću opreznost za volanom, vožnju smanjenom brzinom, koja je u potpunosti prilagođena uslovima na putu i dobru pripremu vozila za zimske uslove vožnje.

Savetujemo da se proveri temperatura mržnjenja rashladne tečnosti u sistemu za hlađenje, te da se, po potrebi, i zameni.

Beograd: Pripravnost zimske službe

Zimska služba "Beograd puta" sa 81 vozilom biće večeras u pripravnosti zbog najavljenog snega i kiše koja će se lediti pri tlu i stvarati poledicu, rečeno je Tanjugu u tom preduzeću.

Na beogradskim ulicama trenutno je i 13 specijalnih vozila, a na regionalnim putevima dežura 20 ekipa, rekao je dežurni inženjer Dejan Jovanović.

On je napomenuo da će biti "pokrivene" ulice prvog prioriteta u centralnim gradskim zonama, ali i periferni delovi grada.

Нема коментара: