brojač poseta

недеља, 11. јануар 2009.

Oduzimanje imovine stečene kriminalom od marta

Oduzimanje imovine stečene kriminalom od marta
BEOGRAD - Budžet Srbije će od marta početi da se popunjava i imovinom oduzetom od kriminalaca, jer, kako za „Blic” kaže ministarka pravde Snežana Malović, sve je obezbeđeno da tada počne primena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom.

- Ministarstvo je donelo akta o osnivanju Direkciji za upravljanje oduzetom imovinom, a obezbeđeno je i 160 miliona dinara za njen rad. Direkcija će imati 25 zaposlenih. Na Starom sajmištu smo obezbedili i prostor za čuvanje oduzete imovine ne samo iz Beograda već i iz cele Srbije. Na istom prostoru održavaće se i aukcije za prodaju oduzete imovine. Očekujem da ovo bude udar na kriminalce. Ovaj zakon će afirmisati poruku da se kriminal ne isplati - kaže ministarka Malović.

Društvo sudija Srbije suprotstavljalo se pojedinim propisima, tvrdeći da je time ugrožena sudska nezavisnost. Čime je vi garantujete?
- Ne slažem se sa ocenom da bilo koja odredba ugrožava sudsku nezavisnost. Paketom usvojenih pravosudnih zakona upravo je realizovana povećana ustavna garancija nezavisnosti i samostalnosti sudske vlasti, što će doći do izražaja nakon primene ovih zakona. Smatram da se novim zakonima podiže i odgovornost sudija.

Sudije su bile nezadovljne i predviđnim reizborom, tvrdeći da nije ustavan. Šta je garancija da stranke neće kadrirati prilikom izbora sudija?

- Ni u jednom delu zakona ne postoji reč reizbor, već se isključivo navodi opšti izbor, što je u skladu sa Ustavom, a i proističe iz obaveze propisane Ustavnim zakonom. Nije u pitanju nikakva čistka sudija niti će političke partije imati mogućnosti da vrše uticaj na izbor sudija. Opšti izbor nije poveren Skupštini, već isključivo Visokom savetu sudstva u kome ima sedam sudije od ukupno 11 članova. Politički uticaj se onemogućava time što tih sedam članova biraju same sudije. O tim kandidatima izjašnjavaju svi sudovi u Srbiji na sednicama. Neki sudovi su već održali te sednice, a poslednji rok da to učine je 14. januar. U narednom roku od 15 dana sadašnji Visoki savet pravosuđa dužan je da predloži Skupštini kandidate za izborne članove Visokog saveta. Skupština mora da 29. marta ove godine da izabere članove Visokog saveta sudstva, koji će najkasnije posle 5. maja raspisati konkurs za opšti izbor sudija. On mora biti završen do 1. decembra, tako da će izabrane sudije moći da od 1. januara 2010. sude u novoj mreži sudova. Činjenica je da postoji opšte nezadovoljstvo građana efikasnošću rešavanja predmeta. Imajući u vidu da nijedan sud neće funkcionisati u obliku u kojem to sada čini, svaki sudija treba da potvrdi svoje mesto, na opštem izboru. Kriterijume i merila za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata dužan je da propiše prvi sastav Visokog saveta sudstva, u skladu sa zakonom. Ministarstvo je pozvalo Društvo sudija da učestvuje u izradi kriterijuma koji bi bio ponuđen Savetu.

Нема коментара: