brojač poseta

петак, 23. јануар 2009.

OBAMA SE ZAKLEO PO DRUGI PUT

Novi predsednik SAD Barak Obama iz predostrožnosti je dan nakon inauguracije ponovo položio zakletvu, jer ju je na svečanosti, krivicom predsednika Vrhovnog suda, izgovorio pogrešnim redosledom

s1

Ponovo se zaklinjem... Barak Obama definitivno postao predsednik SAD

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama položio je zakletvu po drugi put, samo dan nakon što se pred milionima Amerikanaca svečano zakleo da će braniti i štititi državu. On je zbog pogrešnog redosleda reči, na koji ga je naveo sudija Vrhovnog suda na svečanosti, ponovio zakletvu, ovoga puta u Beloj kući.

Naime, Barak Obama je donekle oskrnavio svoju zakletvu na svečanoj predsedničkoj inauguraciji u Vašingtonu, pošto ga je na grešku naveo predsednik Vrhovnog suda Džon Roberts.

Formalisti se bunili

- Ja, Barak Husein Obama, svečano se zaklinjem da ću izvršavati dužnosti predsednika SAD verno i da ću svim svojim snagama čuvati, štititi i braniti Ustav SAD - izjavio je 44. američki predsednik, ponavljajući reči koje je izgovarao predsednik Vrhovnog suda.

Roberts je, međutim, napravio malu grešku, izgovorivši reč „verno" posle reči „predsednika SAD", umesto ispred reči „dužnosti predsednika".

Pošto je primetio grešku na samoj inauguraciji, Obama je na trenutak zastao, očekujući da Roberts ponovi taj deo rečenice, što je on i učinio, ali ponovo pogrešnim redom. Novom predsedniku ostalo je samo da se pokori i zakletvu do kraja izgovori onako kako je čuo.

Tokom ručka, nakon svečanog polaganja zakletve, Džon Roberts se izvinio Obami, koji se tada samo nasmejao i pružio mu ruku.

Odmah nakon svečane zakletve, u štampi, u TV emisijama i na internetu pojavile su se sumnje da li je Obama zaista postao predsednik SAD, budući da je zakletvu izgovorio pogrešno.

s2

Prvi radni dan... Novi lider SAD zabranio fotoreporterima da ga slikaju

Kako bi umirio „zabrinutu" naciju i iz predostrožnosti, Obama je rešio da ponovo položi zakletvu. Tako je u sredu, u njegov kabinet u Beloj kući, došao predsednik Vrhovnog suda SAD i u prisustvu novinara Obama je po drugi put položio predsedničku zakletvu. Drugo polaganje bilo je bez greške, ali bez Linkolnove biblije, nad kojom se zakleo u utorak na stepeništu Kapitol hila.

Nakon što je ispravno izgovorio zakletvu, Roberts je ponovo čestitao novom predsedniku SAD, a Obama se vratio dnevnim poslovima.

Razočarao novinare

Tog istog dana, prvog radnog na funkciji predsednika države, Obama je razočarao novinare i fotoreportere tri najveće svetske novinske agencije „Asošiejted pres", „Rojters" i „AFP". On im, naime, nije dozvolio da uđu u Belu kuću i slikaju predsednika prvog radnog dana, već im je njegova pres-služba poslala fotografije, koje su agencije odbile da objave.

Brzo povlačenje vojske iz Iraka

Predsednik SAD Barak Obama je na sastanku sa vojnim komandantima i savetnicima za nacionalnu bezbednost zatražio od Pentagona da obavi dodatna planiranja neophodna za vojno povlačenje iz Iraka.

Obaminim saopštenjem, koje je izdala Bela kuća, započeta su dugo očekivana nastojanja za povlačenja iz Iraka brže nego što je predlagala prethodna administracija. U saopštenju nisu navedeni rokovi za povlačenje.

Sve tri agencije su saopštile da je, onemogućivši agencijskim fotoreporterima da snime novog predsednika u Ovalnom kabinetu, Bela kuća prekinula dugogodišnju tradiciju.

Direktor „AP-a" za Ameriku Majkl Orisks rekao je da njegova agencija nema nameru da distribuira fotografije koje su u suštini vizuelna saopštenja za štampu.

Prema rečima predstavnice „Rojtersa" Kortni Dolan, korišćenje tih fotografija bilo bi veliko odstupanje od utvrđene prakse i dovelo bi u pitanje tradiciju nezavisnog fotografskog pokrivanja Bele kuće i predsednika, na koje su velike agencije dosad imale pravo.

Bela kuća nije odmah odgovorila na telefonske poruke i mejlove agencija, a kada je kasnije objavila fotografiju Obame kako ponovo polaže zakletvu, „AP" je ponovo odbio da emituje sliku.

Jedino je „AFP" zauzeo pomirljiviji stav. Direktor fotografije francuske agencije za Severnu i Južnu Ameriku Vinsent Amalui rekao je da veruje da je razlog za kontroverzu pre zbrka prvog dana na poslu nego pokušaj da se agencijama onemogući pristup.

Нема коментара: