brojač poseta

субота, 31. јануар 2009.

Niže cene novih vozila, ali ne i polovnih

Dugoočekivana primena nižih carinskih stopa na uvozne automobile počinje sutra, zbog čega će maloprodajne cene novih automobila biti smanjene za šest do 10 odsto. Niže cene po ovom osnovu trenutno primenjuje samo „Hjundai”, dok ostali još rade kalkulacije. Međutim, ima i onih koji ne znaju da li će cene menjati. Ipak, da li će nove cene značiti i povećanu prodaju najviše zavisi od uslova kreditiranja banaka. S druge strane, polovna vozila su ranije pojeftinila za 10 do 20 odsto, zbog čega bi eventualni pad cena mogao iznositi svega nekoliko procenata.


Smanjivanje carina sa 20 na 12,5 za vozila van EU, odnosno 10 odsto iz EU zvanično stupa na snagu 1. februara. Iako nisu preterani optimisti, prodavci kažu da očekuju da će zbog toga prodaja konačno krenuti, dok je kupcima i dalje teško da procene da li je pravi momenat za kupovinu. Naime, niko se ne usuđuje da prognozira da li će strane kompanije zbog drastičnog pada prodaje odlučiti da još snize cene, kao i kako će se ponašati banke.

Hjundai auto

Jedina kuća koja je do sada snizila cene automobila jeste „Hjundai auto Beograd”, koja je već prošlog ponedeljka cene korigovala za sedam odsto. Uz popuste koji važe odranije, cene su ovda sada niže i do 15 odsto.

Reno Nisan Srbija

Milan Belin, direktor firme „Reno Nisan Srbija” i predsednik Udruženja uvoznika automobila, navodi da će im novi cenovnik modela „Renoa”, „Dačije”, „Nisana” stići iz Pariza narednih dana. On ne očekuje da cene budu niže od šest do sedam odsto. Poskupeo je repromaterijal, dinar je oslabio, tako da za veće smanjenje zasad nema osnova.
- Cene ne mogu da idu ispod nekog minimuma, ali je sigurno da ćemo ići sa najmanjim mogućim zaradama. Džaba i to ako nema lizinga i kredita, jer se više od 60 odsto automobila kupi na ovaj način - navodi Belin.
U ovoj kući upozoravaju da je trenutno isplativije iskoristiti postojeće popuste na automobile sa lagera koje su auto-kuće odobrile krajem prošle godine, jer se tako može uštedeti do 6.000 evra.
- S druge strane, ušteda na automobilima koji sad dolaze iz uvoza mnogo je manja. Primera radi, ako je „reno megan 7 ekstrim 1.4” po starim carinskim stopama koštao 17.171 evro, po novim carinskim stopama njegova cena bila bi 16.160 evra, što je ušteda od svega 1.000 evra - kaže Igor Mitrović iz firme „Reno Nisan Srbija”.

Autokomerc

Branislav Kunić, direktor prodaje u „Autokomercu” koji je uvoznik „audija” i folksvagena”, kaže da će novi cenovnici u ovoj kući biti završeni 3. februara, po kojima će važeće bruto cene biti snižene za 6,5 do sedam odsto.
- O promenama carinskih stopa mi smo razmišljali na vreme, pa smo u decembru organizovali sniženja, zbog čega su nam na lageru ostala još svega dva modela „audija” i tri „folskvagena” i njihova cena će ostati nepromenjena. Ostali modeli koje budemo uvozili biće jeftiniji samo po osnovu niže carinske stope. Znači u nju neće biti uračunati popusti - kaže Kunić.

Porše SCG
Tačne cenovnike za nekoliko dana imaće i „Porše SCG”, zastupnik i „Folksvagena”. U ovoj firmi kažu da će smanjenje verovatno biti malo manje od razlike u carinama.
Jeftiniji će biti i modeli „tojote”, kako kažu u njihovom predstavništvu, ali nemaju još precizne podatke.

Auto Čačak

Sloba Spasović, direktor prodaje u „Auto Čačku”, zastupniku „Škode”, očekuje povećanje prodaje zbog nižih cena od šest do sedam odsto.
- Mi odranije na lageru imamo oko 600 vozila, ali se ona nalaze u carinskom skladištu, pa ćemo iskoristiti mogućnost da ih carinimo po novim nižim carinskim stopama. Nažalost, krediti za kupovinu automobila trenutno nisu povoljni, ali zbog pada euribora i libora očekujemo da će u narednom periodu i finansijske kuće sniziti kamatne stope na nivo kakav je bio i ranije, odnosno između devet i deset odsto - kaže Spasović.

Dženeral motors
U predstavništvu „Dženeral motorsa”, zastupnika „Opela” i „Ševroleta”, ističu da niko ne može da kaže koliko će i da li će biti pojeftinjenja. Kao glavni razlog navode to što je većina uvoznika krajem 2008. godine snizila cene kroz promotivne kampanje i više od razlike između novih i starih carina. „Tek u narednom periodu videće se stvarni uticaj nižih carina”, navode u ovoj firmi i očekuju rast prodaje u prvom navratu zbog onih koji su čekali promenu zakona.

Verano motors

U „Verano motorsu”, koji je generalni uvoznik „Pežoovih” vozila za Srbiju, kažu da očekuju da će zbog primene nižih carinskih stopa konačna cena vozila biti umanjena za oko šest procenata. Dok to ne počne, potencijalni kupci ovde mogu iskoristiti aktuelne popuste koje nude za vozila na lageru, a na kojima „pežo 206” košta 10.990, „pežo 308” 17.990, a „pežo 407” 19.990 evra.
S druge strane, vlasnici auto-placeva polovnih automobila navode da su već smanjili cene za 10 do 20 odsto kako bi povećali prodaju. Vlasnik novosadskog „Auto Rodića” Dragan Rodić kaže da je moguće očekivati dodatno pojeftinjenje u manjem procentu. On ističe da sada u inostranstvu mogu da se po nižim cenama nađu skuplja kola, ali da su cene jeftinijih iste.
- Poslednja dva meseca je prodaja slaba, sada će se malo popraviti, ali ne previše. Mislim da bi cene i dalje mogle da idu nadole - navodi Rodić.
Igor Pavlović, vlasnik „Auto-sistema Kraljevo”, ističe da su polovni automobili jeftiniji od decembra za desetak odsto. Uprkos tome, prodaja je više nego prepolovljena.Нема коментара: