brojač poseta

недеља, 11. јануар 2009.

Nema šale sa zimom

Oprez se savetuje svima, najviše starim licima, srčanim bolesnicima i astmatičarima. U ovim vremenskim uslovima potrebno je oblačiti toplu odeću i obuću, piti tople napitke odmarati se

Beograd - Mnogi su se ovih hladnih januarskih dana uverili da je zima „naoštrila zube“, a to pokazuje i živa u termometru, koja je danima ispod nule. Prognostičari upozoravaju da će u većem delu Srbije ledeni dani, bez snega, sa jutarnjim mrazevima, potrajati sve do kraja meseca i da će, generalno gledano, januar biti hladan mesec, dok će druga polovina meseca biti nešto „blaža“.
Oprez hroničnim bolesnicima
Ovaj januar će, kako je upozorio Branko Sparavalo, meteorolog iz „Meteosa“, najverovatnije biti najhladniji mesec u poslednjih dvadesetak godina. Naime, sadašnje temperature su vrlo slične onima iz 1985. godine kada je srednja mesečna temperatura bila minus tri stepena Celzijusa.

TERAPIJA PO NALOGU LEKARA
U ovom periodu česte su prehlade, bolovi u grlu, temperatura, respiratorne infekcije.
Lekari upozoravaju da se antibiotici ne uzimaju na svoju ruku i da se u slučaju pojave kašlja, visoke temperature, posebno kod mališana, obavezno konsultuje sa doktorom. Topli čaj i biljne pastile ublažavaju simptome bolnog grla.
Kisele napitke, kafu i alkoholna pića treba izbegavati. Dim cigareta dodatno dovodi do upale i oštećenja sluzokože gornjih disajnih puteva.

Ako je za utehu, malo otopljenje očekuje se od utorka, kada bi temperatura mogla da poraste malo iznad nule. U Beogradu se narednih dana ne očekuje sneg, ali će biti oblačno i hladno, uz moguću kišu i susnežicu.
Mere opreza u hladnim danima savetuju se svima, a ponajviše starim licima i hroničnim bolesnicima. U hladnim danima česte su i respiratorne infekcije. Velika vlažnost vazduha i izuzetno niske temperature u jutarnjim časovima najviše škode starim osobama i hroničnim bolesnicima, tako da njima lekari preporučuju da ostanu kod kuće i da redovno provetravaju prostorije.
Vremenske prilike koje se očekuju narednih dana mogu kod hroničnih bolesnika da utiču na pojačanje uobičajenih tegoba, pa se poseban oprez i redovno uzimanje propisane terapije preporučuje srčanim bolesnicima i astmatičarima.
San protiv hladnoće
Lekari zdravim osobama savetuju da se slojevito oblače, kako bi telo moglo da očuva toplotu. Šalovi, kape i rukavice, topla i udobna zimska odeća i obuća neophodni su kako bi se izbegle prehlade. Posebnu pažnju treba posvetiti deci i zaštiti im uši, jer su sklone upalama.
Niske temperature se lakše podnose ukoliko je organizam odmoran, a za to je neophodno najmanje šest sati sna. Potrebne vitamine u ovim ledenim danima može da obezbedi i konzumacija samo jednog limuna tokom dana. Poželjno je i uzimanje toplih napitaka.

Нема коментара: