brojač poseta

субота, 24. јануар 2009.

NEĆE UNIFORMU ALI HOĆE PLATE

Vojnici na civilnoj službi u niškom Kliničkom centru počeli štrajk ljuti jer im uprava bolnice nije isplatila plate od 2.400 dinara

Pedesetak regruta koji od septembra vojni rok služe u civilu protestovalo je juče ispred zgrade Kliničkog centra u Nišu jer im nisu isplaćene plate od 2.400 dinara. Oni su prekinuli posao juče u podne i okupili se pred ulazom ove zdravstvene ustanove.

Vojska ne isplaćuje plate!

U Ministarstvu odbrane su nam objasnili da, prema uredbi o služenju civilnog vojnog roka, sistem odbrane nema nikakve veze s platama regruta koji se obavežu da na ovaj način služe vojni rok.

- Plate vojnicima na služenju civilnog vojnog roka isplaćuje preduzeće u kojem služe taj rok. Sve firme koje su potpisale ugovor s Ministarstvom odbrane da prime vojnike na služenju civilnog roka imaju obaveze da im isplaćuju platu. Ukoliko te firme imaju opravdane primedbe na regrute, oni se upućuju na služenje regularnog vojnog roka u kasarni.

Vojnici tvrde da imaju pouzdana saznanja da je novac za njihove zarade stigao u Klinički centar, ali ističu da ga nisu dobili.

Nišlija Miloš Radenković, koji vojsku služi radeći na niškoj Ginekološkoj klinici, ističe da on i njegovi drugovi nisu primili ni dinar vojničke plate koju im zakon garantuje.

- Ni mi, ali ni oni koji su pre nas služili vojni rok u Kliničkom centru nisu isplaćeni. Danas smo ovde da pitamo gde su naše pare - kaže nezadovoljni vojnik.

Direktor Kliničkog centra Srbobran Trenkić juče je negirao optužbe vojnika ističući da su se oni unapred odrekli zarada. On je najavio da će 1. februara raskinuti ugovor s Vojnim odsekom na osnovu kojeg regruti služe vojni rok u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Trenkić ističe da su se vojnici prilikom prijave za civilno služenje vojnog roka u bolnici pismeno odrekli svih nadoknada.

- Oni su odabrali da budu ovde jer nisu hteli da odsluže redovan vojni rok. Mnogi od njih se uopšte i ne pojavljuju na poslu - ističe Trenkić, i dodaje da su vojnici izmanipulisani i da ih je neko nagovorio na protest.

Reagujući na Trenkićevu izjavu, vojnici su priznali da su potpisali „neki papir", ali ističu da su neki to učinili iz neznanja, dok su drugi na to bili prinuđeni jer im je prećeno da će u suprotnom biti poslati u kasarnu.

Mnogi od njih se uopšte i ne pojavljuju na poslu ... Srbobran Trenkić, direktor KC Niš

- Tačno je da su nam prilikom dolaska u Klinički centar ponuđeni neki papiri na potpis. Ovde je bila gužva, na brzinu smo potpisivali ta dokumenta i ne čitajući ih jer nam je rečeno da je to uslov da civilno služimo vojsku. Onima koji su shvatili da potpis znači uskraćivanje vojne plate rečeno je da im je alternativa odlazak u kasarnu. To je bila najobičnija ucena - kaže Marko Stojanović, jedan od učesnika protesta.

U Kliničkom centru vojni rok služi oko 300 regruta, pa učesnici protesta ističu da je ukupan iznos njihovih zarada više miliona godišnje.

- Želimo da znamo gde te pare idu jer nam je u Vojnom odseku rečeno da je novac stigao u Klinički centar. Ako smo se mi odrekli zarada, onda neka budu isplaćene Domu za decu bez roditeljskog staranja. Bolje to nego da odu u nečiji privatan džep - kaže Marko Cvejić.

Нема коментара: