brojač poseta

петак, 23. јануар 2009.

NASTRADALI NA 'DIVLJEM' PUTU!

Četvorica mladića iz sela Popučke stradala su na magistralnom putu Valjevo-Užice, koji nema upotrebnu dozvolu! Deonica na obilaznici oko Valjeva već godinama oštećena zbog klizišta

s1

Klizište oštetilo put... Ulegnuća na obilaznici Valjevo-Užice

Četvorica mladića iz sela Popučke poginula su na magistralnom putu Valjevo-Užice koji nema upotrebnu dozvolu! Put, koji je građen devedesetih godina prošlog veka, na delu obilaznice oko Valjeva teško je oštećen zbog klizišta. Pored upozorenja na brojna ulegnuća u asfaltu, sanacija ove izuzetno prometne deonice godinama se odlaže!

slika1

Poginuli najbolji drugovi... Veselin, Ivica, Aleksandar i Nikola

Mladići koji su se u utorak uveče vraćali kući sa slave naleteli su „pežoom" u punoj brzini na jedno od ulegnuća na kolovozu između štamparije „Valjevac" i sedišta preduzeća „Greda". Automobil je bukvalno odskočio, udario u bankinu i zakucao se u betonski zid pored puta. U stravičnom sudaru poginuli su Veselin Uzunović (30), Ivica Jeremić (23), Nikola Ivanović (23) i Aleksandar Jeremić (22).

- Na oko sedam-osam metara pre nego što je „pežo" probio zaštitnu ogradu i bukvalno poleteo prema kanalu postoji veliko ulegnuće na asfaltu koje pri prolasku vozila, naročito pri većoj brzini, stvara efekat skakaonice. Ova deonica obilaznice je „talasasta", s većim brojem ulegnuća na nizbrdici. Deformiteti su se povećali kada je pre tri godine utvrđeno da je ispod obilaznice, koja je veoma prometna i opterećena velikim brojem kamiona i šlepera koji na putu za Beograd ili Užice zaobilaze Valjevo, proradilo klizište - kaže za Press izvor blizak istrazi.

U saobraćajnoj policiji kažu da su na ovoj deonici postavljena tri znaka - za opštu opasnost, za ulegnuća u kolovozu i za ograničenje brzine na 40 kilometara na sat.

- Prošle godine na toj deonici dogodilo se 11 udesa, u kojima su povređene tri osobe - navode saobraćajci u Valjevu, ali i ističu da je veliki problem što se ulegnuća već tri godine ne saniraju.

s2

Tragedija... Violeta i Svetlana Jeremić, sestra i majka stradalog Ivice

Obilaznica Valjevo-Užice, kao deo magistralnog puta M-21, građena je sredinom 90-ih godina. Kako Press saznaje, ovaj put nema upotrebnu dozvolu!

- Istraga će utvrditi kako je moguće da je ova magistrala uopšte puštena u saobraćaj, naročito posle pojave klizišta - kaže za Press izvor blizak istrazi.

slika2

Tuga... Srećko Uzunović pre šest godina ostao bez sina, a sada i bez unuka Veselina

U prethodnom periodu za održavanje ove deonice bilo je zaduženo Preduzeće za puteve Beograd, a od 15. novembra 2008. odgovornost su preuzeli putari iz Valjeva.

- Najpre nas je interesovalo šta se dešava s klizištem na obilaznici i dobili smo informaciju da je JP „Putevi Srbije" od Instituta za puteve naručilo projektnu dokumentaciju za sanaciju klizišta. Čuli smo da bi projekat trebalo da bude gotov tokom zime kako bi na proleće počeli radove, ali ko će izvoditi radove još ne znamo. Koliko sam upoznat, inspektori za puteve Ministarstva za infrastrukturu, koji su zaduženi za procenu da li neku deonicu treba zatvoriti ili ne, bili su na terenu i dali nalog da se odgovarajućim saobraćajnim znacima, koje smo mi postavili, ta deonica obezbedi - kaže Petar Živojinović, direktor Preduzeća za puteve Valjevo.

Jasmina Terzić, istražni sudija Opštinskog suda u Valjevu, koja je bila na uviđaju, kaže da se još čeka izveštaj obdukcije i vanrednog tehničkog pregleda, a da tragovi kočenja ne postoje.

Rođaci i prijatelji Aleksandra i Ivice Jeremića, Nikole Ivanovića i Veselina Uzunovića kažu da bi mladići bili danas sigurno živi da je na vreme popravljeno ulegniće na putu Valjevo-Užice.

Svi su znali za oštećenja na putu

Miroslav Jeremić, otac stradalog Aleksandra, kaže da su svi znali da je taj put oštećen, ali da niko ništa nije preduzeo.

- Zar je moguće da tri godine znaju za te uvale na obilaznici, a da ih niko nikada ne popravi? Zar je moguće da se četiri kuće ugase da bi se neko setio da to obezbedi? - priča očajni Miroslav Jeremić, koji je pre 12 godina ostao bez supruge.

- Svi mladići imali su teško detinjstvo. Veselin i Ivica odrasli su bez oca, Aca bez majke, dok su Nikolini roditelji razvedeni. Za svakim je ostala da tuguje po jedna sestra. Jeremići i Ivanović bavili su se molerajem i zajedno radili, dok je Uzunović imao jedno od najuglednijih poljoprivrednih domaćinstava, iako je imao 30 godina - pričaju poznanici stradalih mladića.

- Ivica je raspoložen otišao na slavu. Poslednji put smo se čuli u utorak oko 21.30 časova, jer nikada nisam mogla da odem na spavanje a da se pre toga ne čujem s bratom. Ujutro smo na televiziji čuli da se dogodila teška saobraćajna nesreća, zvali smo ga, ali je njegov mobilni bio nedostupan - priča kroz plač Ivičina sestra Violeta.

Ivica je, kako kaže Violeta, planirao da joj 1. marta, na dan njenog punoletstva, organizuje veliko veselje, potom da diže sprat na kući i da se ženi, a sada ona i majka Snežana spremaju sahranu.

- Pre šest godina izgubio sam i sina u saobraćajnoj nesreći, a sada i unuka - kaže kroz suze Srećko Uzunović, Veselinov deda.

Stradali mladići biće sahranjeni danas, a pred seoskom crkvom u Popučkama biće im držano zajedničko opelo. Gradonačelnik Valjeva Zoran Jakovljević naložio je da se porodicama poginulih mladića isplati po 50.000 dinara.

Нема коментара: