brojač poseta

среда, 21. јануар 2009.

NARKO-MAFIJA HARA SRBIJOM!

Mafijaši najjači u Beogradu, Novom Sadu, Jagodini, Novom Pazaru, ali i na Zlatiboru! Dve trećine klanova bavi se dilovanjem droge

U novoj „beloj knjizi" organizovanog kriminala, koju je spremio MUP, a koja će biti prezentovana na Savetu za nacionalnu bezbednost, kaže se da je u ovom trenutku narko-mafija najveći problem Srbije, saznaje Press. Kako se navodi, mafijaške grupe u našoj zemlji pored droge bave se i nelegalnom trgovinom ljudima, oružjem, teškim ucenama, otmicama i reketiranjem...

U „beloj knjizi" se, kako saznajemo, taksativno nabraja više od 30 kriminalnih klanova sa imenima vođa i članova, kao i sa saznanjima o svim mafijaškim delatnostima. Sve ove mafije policija nadzire, a u nekim klanovima ima ubačene i svoje insajdere. Najveći problem je, navode policajci, nedostatak konkretnih dokaza, ali i sporost, neažurnost, pa i korumpiranost sudova kada neki od mafijaša budu uhapšeni.

Beograd - mafijaška prestonica

Sasvim je, takođe, zanimljivo da, prema „beloj knjizi", više od polovine mafijaških grupa „radi" u Beogradu, dok se kao jaka mafijaška uporišta nabrajaju i Novi Sad, Novi Pazar, Jagodina, Zlatibor, Niš, kao i Preševo i Bujanovac.

Hteli da oslobode Albanca iz zatvora

Na pitanje da li postoje terorističke grupe koje bi mogle da ugroze ustavni poredak države, sagovornici Pressa odgovaraju:

- Hapšenjem dve grupe vehabija u Sandžaku 2007. godine, otklonjena je jedna velika opasnost. Međutim, oni nisu i iskorenjeni, i dalje se tretiraju u našim operativnim beleškama kao organizovana grupa... Takođe, na području opština Preševo i Bujanovac postoje kriminalne grupe, za koje se sumnja da bi mogle da izvedu i neki teroristički akt. U Preševu je jedna čitava grupa pod stalnom prismotrom jer smo imali informaciju da su, nakon hapšenja „gnjilanske grupe", hteli da oslobode Muhameda Nuhia, jedinog uhapšenog „OVK monstruma" koji je ostao u nadležnosti Opštinskog suda u Preševu...

Ministar policije Ivica Dačić izjavio je juče u intervjuu za Press da u Srbiji deluje 30 do 40 „ozbiljnih kriminalnih grupa" i da je njihovo najveće stecište u Beogradu.

Prema saznanjima Pressa, u „beloj knjizi" nema mafijaških grupa koje su osumnjičene za privredni kriminal i klasične finansijske malverzacije, već se radi o grupama koje se bave klasičnim kriminalom i koje su povezane sa mafijaškim krugovima u regionu.

- Oko 67 odsto ukupnog organizovanog kriminala u Srbiji nalazi se u Beogradu, tu se skuplja i odatle se širi. U Beogradu trenutno deluje dvadesetak jakih kriminalnih grupa, od čega se pet mogu označiti kao najveće i najopasnije, ali nijedna nije ni približno jaka kao nekad „zemunski klan" Dušana Spasojevića Šiptara. Jedino u čemu su slični „zemuncima" je brutalniji stil rada - objašnjavaju izvori Pressa iz Uprave kriminalističke policije.

Kako saznajemo, kriminal je najorganizovaniji i najjači u Novom Beogradu, gde deluje i najopasnija i najbrutalnija kriminalna grupa koja ima kontakte ne samo sa mafijama u regionu, nego i sa narko-kartelima u Južnoj Americi.

- Ono što je Beograd za Srbiju, to je Novi Beograd za Beograd. Osim toga, izuzetno je jak „rakovički klan", koji je čuven po beskrupuloznosti. „Rakovčani" imaju jaku vezu sa crnogorskom mafijom. Zvezdara, Dorćol i Voždovac imaju takođe svoje jake grupe, ali ne tako moćne i neprikosnovene lidere poput novobeogradskog i rakovičkog klana. Takođe, zanimljivo je da se klanovi stvaraju i na perifernim područjima Beograda, što ranije bio slučaj. Takvi slučajevi su najčešći u rubnim delovima opštine Palilula - dodaje izvor Pressa.

„Pranje" na Zlatiboru

Mafija koja se bavi trgovinom narkoticima, kako tvrde naši izvori, ubrzo širi domen delovanja.

- Narko-mafija je ušla u posao sa nekretninama i sa „građevinskom mafijom". Postoji ustaljena šema Beograd - Zlatibor - Crna Gora. Takođe, ovi kriminalci se bave i iznudama, otmicama, ucenama, a pokušavaju da legalizuju novac kroz nekretnine - dodaju sagovornici Pressa.

U red najozbiljnijih mafijaških grupa ulaze i tri velike grupe iz Sandžaka, koje se bave trgovinom narkoticima.

- Sandžaklije su važna karika na toj transferzali droge, koja ide do Turske i dalje na istok. U Pazar se preliva i kriminal sa Kosova, pa mafija dobro zarađuju i na trgovini belim robljem, kradenim automobilima, ali i švercom oružja... - zaključuju sagovornici Pressa.

Нема коментара: