brojač poseta

четвртак, 08. јануар 2009.

Napad na Izrael iz Libana

Gaza, Njujork, Bejrut -- Više raketa ispaljeno je jutros na sever Izraela sa libanske teritorije, a izraelska vojska odmah je odgovorila na napad. Libanska vlada osudila incident.

Hamas ispaljuje raketu u pojasu Gaze (FoNet)
Hamas ispaljuje raketu u pojasu Gaze (FoNet)
Četiri rakete tipa kaćuša ispaljene su na oblast zapadno od Galileje, u zoni grada Naharije i naselja Kabri, rekli su vojni izvori. Prema bolničkim podacima, pet osoba je ranjeno. "Pucali smo direktno na mesto odakle su iz Libana ispaljene rakete", rekao je portparol izraelske vojske. Prema nezvaničnim izvorima, vojska je ispalila pet raketa na libansku teritoriju.

U izraelskoj vojsci međutim, ocenjuju da se po svemu sudeći radi o "izolovanom napadu" neke palestinske oružane grupe kao odgovor na izraelsku ofanzivu na pojas Gaze.

Šef libanskog Hezbolaha Hasan Nasrala izjavio je juče da je spreman za novi rat sa Izraelom, zapretivši izraelskim vlastima mnogo gorim sukobima nego u leto 2006. ako izraelska vojska otvori novi front paralelno sa onim u pojasu Gaze.

Libanska vlada osuđuje napad

Libanska vlada osudila je jutrošnje raketne napade na Israel sa juga svoje teritorije i saopštila da oni pretstavljaju kršenje rezolucije Ujedinjenih nacija kojom je prekinut rat između Hezbolaha i Izraela 2006. godine i da se ispituje ko je ispalio rakete.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za današnji raketni napad, a Hezbolah nije dao nikakav komentar. Saopštenje osuđujući napade
izdao je danas kabinet premijera Libana Fuada Sinjore.

"Sve mogućnosti su realne i otvorene", rekao je Nasrala u govoru koji je emitovan na velikom video-bimu pred više desetina hiljada okupljenih pristalica Hezbolaha u predgrađu Bejruta.

Izrael je noćas intenzivirao napade na jug pojasa Gaze, dolaskom desetina tenkova sa izraelske teritorije i vazdušnim napadima na grad Rafu, tvrde očevici.

Desetine izraelskih tenkova, podržanih helikopterima, ušle su oko jedan sat po lokalnom vremenu (23 sata po srednjoevropskom) na jug pojasa Gaze preko prelaza Kisufim i krenuli su ka gradu Kan Junes, rekli su očevici.

Istovremeno, izraelski avioni izvršili su dva napada na ciljeve u gradu Rafi, na jednu kuću i na mesto gde se pretpostavlja da se nalazi tunel, nedaleko od egipatske granice, za krijumčarenje oružja, navode isti izvori.

Nema informacija o žrtvama u Rafi.

Izraelske vlasti su 27. decembra započele ofanzivu da bi, kako tvrde, zaustavile raketne napade islamista, među kojima Hamasa, na Izraelce.

Prema podacima UN, u sukobima je ubijeno više od 600 Palestinaca, od kojih najmanje 150 civila, dok je Izrael izgubio sedmoricu vojnika i troje civila.

UN: U školi nije bilo ekstremista

Izraelska artiljerija na položaijima u oblasti Gaze (FoNet, AP)
Izraelska artiljerija na položaijima u oblasti Gaze (FoNet, AP)
Visoki zvaničnik agencije UN zadužene za palestinske izbeglice u Gazi Džon Ging izjavio je da u školi UN, gde su u utorak u izraelskom napadu ubijena 43 Palestinca, nisu bili ekstremisti Hamasa.

Ging je putem video-linka rekao novinarima u sedištu UN u Njujorku da je ranije danas posetio napadnutu školu u Džabaliji.

"Rukovodstvo škole i moje osoblje, koje ima dosta iskustva, ubedili su me da u školi nije bilo ekstremista", kazao je Ging, zatraživši nezavisnu istragu povodom tog napada u kojem je 100 ljudi ranjeno, preneo je Rojters.

Ging je istakao da bi, ukoliko neko ima dokaze koji potvrđuju suprotno, trebalo da ih iznese.

Izrael je priznao da je tenkovskim granatama pogodio školu kojom upravlja agencija UN za izbeglice, u koju se sklonilo nekoliko stotina ljudi.

Нема коментара: