brojač poseta

среда, 21. јануар 2009.

NAJSKUPLJI GAS ZA SRBIJU!

Cena od 450 dolara za 1.000 kubika gasa, koliko Srbija plaća „Gaspromu", najveća je koju Rusi naplaćuju zemljama u regionu

Nema popusta... „Gasprom“ zacepio cenu gasa za Srbiju

Nema popusta... „Gasprom" zacepio cenu gasa za Srbiju

Srbija ruskom „Gaspromu" plaća najskuplji gas od svih evropskih zemalja u okruženju od 450 dolara za 1.000 kubika! Cena za susednu Bugarsku, na primer, je oko 330 dolara, a za Slovačku i Poljsku oko 350.

Prema podacima ukrajinske televizije Kanal 5, Nemačka gas Rusima plaća čak 200 dolara manje nego što plaćamo mi, Poljaci i Slovaci oko 100 dolara manje, a najpribližniju cenu nama plaćaju Mađari, i to 430 dolara po kubiku. Uz napomenu da je Srbija do kraja prošle godine plaćala 495 dolara za hiljadu kubika, čitava stvar je pomalo čudna ako se uzme u obzir činjenica da s Rusima imamo potpisan sporazum o energetskoj saradnji.

Ništa od poskupljenja?!

„Srbijagas" zatražio je juče od Agencije za energetiku poskupljenje gasa od 18,8 odsto, potvrđeno je Pressu u ovoj agenciji, ali, po svemu sudeći, to neće biti prihvaćeno. U Ministarstvu ekonomije kažu da neće dati zeleno svetlo za poskupljenje gasa.

- Ostajemo pri stavu da ne treba povećavati cenu gasa - rekao je za Press Nikola Papak, savetnik za medije u Ministarstvu ekonomije.

Povlastice

Direktor „Srbijagasa" Dušan Bajatović, koji je sklapao ugovor o nabavci gasa s „Gaspromom", kaže za Press da cene za Srbiju ne možemo porediti s cenama u okruženju?!

- Hrvatska, na primer, ima 30 odsto svog gasa i sa svojim resursima može da utiče na cenu gasa - objašnjava Bajatović.

Ukrajinski ambasador Anatolij Olinik izjavio je pre nekoliko dana za Press da je cena gasa za Nemačku oko 250 dolara, što se poklapa s podacima Kanala 5. Međutim, Bajatović kaže da nije tačno da Nemačka uvozi gas po ovoj ceni.

- To nije tačno. Postoji tačna cena koju ima „Gasprom" i koja važi za sve! - izričit je Bajatović.

Državni sekretar Ministarstva energetike Dušan Mrakić kaže da Srbija nema povlašćenu cenu gasa zato što već imamo druge povlastice kod „Gasproma", ali da su one tajna?!

- Mi imamo dodatne povlastice u samom ugovoru, ali ne možemo da kažemo koje su to povlastice zbog ostalih konkurenata - kaže Mrakić.

Tržišne cene

On je objasnio da, na primer, mi nemamo ugovor „puno za prazno", što znači da ako dogovorimo povlačenje 2,5 milijardi kubika gasa, a uzmemo milijardu, moramo da platimo ostatak.

- Nema smisla da tražimo i druge povlastice! - kaže Mrakić.

Bajatović naglašava da je od Rusa tražena povoljnija cena, ali da je „Gasprom" nije dao.

Interventni uvoz košta 20,8 miliona evra

Direktor „Srbijagasa" Dušan Bajatović izjavio je juče da su Mađarska i Nemačka isporučile Srbiji od 8. do 19. januara oko 53,35 miliona kubnih metara gasa, što je koštalo oko 20,8 miliona evra. Bajatović je na Odboru za industriju Skupštine Srbije kazao da je Srbija u tom periodu od mađarskog „Mola" uvezla 24 miliona kubnih metara gasa, čija je vrednost oko 13 miliona dolara, i to je u potpunosti plaćeno. Nemački „Eon" isporučio je Srbiji oko 29,3 miliona kubnih metara gasa, čija je vrednost 10,9 miliona evra, a do sada je plaćeno oko devet miliona evra.

- Tražili smo povoljniju cenu i dobili odgovor da je poseban tretman Srbija imala do 2000. godine, kada smo ga praktično sami ukinuli. Na poslednjem samitu u Moskvi svima je lepo saopšteno da jeftinog gasa nema ni za Belorusiju, ni za Ukrajinu, ni za Kazahstan, pa ni za Evropu! Prema tome, nema ga ni za Srbiju! Stav ruske vlade i „Gasproma" je da će isporuke gasa ubuduće biti isključivo na tržišnim osnovama i da nema privilegija - tvrdi Bajatović.

Predsednik Saveta Agencije za energetiku Ljuba Maćić kaže da je, prema njihovim podacima, cena gasa krajem prošle godine bila slična za sve zemlje u regionu.

- Bile su razlike oko dva odsto gore-dole, ali, prema onome što mi znamo, cene su slične - kaže Maćić.

Međutim, Maćić kaže da zna za ruski ugovor s Bugarskom, koja plaća mnogo nižu cenu nego što je plaća Srbija!

- Da, Bugari plaćaju nižu cenu, ali to je dogovor između „Gasproma" i njih. Za njih se ta cena preračunava i kompenzuje kroz prihode od tranzita. Što se tiče cene od 250 dolara za Nemačku, mislim da se radi o gasu koji je kupljen na berzi u Lajpcigu. Na njoj se može naći jeftiniji gas, ali to nije samo gas iz Rusije - objašnjava Maćić. Prema njegovim rečima, postoji mogućnost da i Srbija kupuje gas na toj berzi, ali da je problem u visokim cenama transporta.

Нема коментара: