brojač poseta

понедељак, 05. јануар 2009.

NAJBOGATIJI PLEMIĆI NA PLANETI

Imetak 15 najbogatijih plemića iznosi oko 130 milijardi dolara, a prvi na listi je tajlandski kralj Bumibol Aduljadej

Bumibol Aduljadej (80) Tajlandski kralj

Ukupno bogatstvo 15 najbogatijih plemića na svetu procenjuje se na oko 130 milijardi dolara. Prema listi magazina „Forbs", na prvom mestu nalazi se tajlandski kralj Bumibol Aduljadej sa imetkom od 35 milijardi dolara, a sledi šeik UAE Kalifa bin Zajed al Nahijan „težak" 23 milijarde dolara.

Među evropskim plemićima šesti na listi je princ Lihtenštajna Hans Adam II sa pet milijardi dolara, kraljica Velike Britanije Elizabeta II našla se tek na 12. poziciji sa 650 miliona, dok je holandska kraljica Beatriks s bogatstvom od 300 miliona dolara na pretposlednjem mestu.

1. Bumibol Aduljadej (80) Tajlandski kralj

Bogatstvo: 35 milijardi $

Kralj Aduljadej, osim što je najbogatiji, ima i najduži vladarski staž na svetu - na tronu je od 1946. Na Tajlandu ga poštuju kao božanstvo, a on čvrstom rukom upravlja svojim poslovnim carstvom. Aduljadej koristi svoje ogromno bogatstvo za finansiranje raznih razvojnih projekata, posebno u seoskim područjima. Rođen je u SAD, a obrazovan je u Švajcarskoj. U slobodno vreme bavi se muzikom i jedrenjem.

3. Abdula bin Abdul Aziz (84) Kralj Saudijske Arabije

Bogatstvo: 21 milijarda $

Na tron se uspeo u avgustu 2005, a ubrzo nakon toga krenuo je u izgradnju novog grada vrednog 26 milijardi dolara, koji treba da nosi njegovo ime, s ciljem da postane novo ekonomsko središte Srednjeg istoka. Dok je nafta bila skuplja od 100 dolara po barelu, Saudijska Arabija dnevno je od izvoza zarađivala oko milijardu dolara. Međutim, slom tržišta doveo je u pitanje mnoge planove kralja Aziza.

6. Hans Adam II (63) Princ Lihtenštajna

Bogatstvo: 5 milijardi $

Porodična banka Adama II LGT našla se prošle godine u središtu finansijskog skandala kada je na videlo izašlo da pomaže bogatim klijentima da sakriju novac od poreznika. Američki Senat pokrenuo je istragu zbog sumnji da se Albertov brat princ Filip tajno sastajao s utajivačima poreza. Osim banke, u porodičnom vlasništvu je još oko 20.000 hektara zemlje u Austriji, nekoliko palata iz 17. veka u Beču, firma „Rajs tek", proizvođač genetski modifikovanog pirinča u SAD i 400 godina stara umetnička kolekcija.

8. Muhamed VI (46) Marokanski kralj

Bogatstvo: 1,5 milijardi $

Muhamed VI na vlast je došao pre deset godina. U njegovim rukama su rudnik fosfata, brojna poljoprivredna dobra i veliki deo u najvećoj marokanskoj kompaniji „Ona". Veliki udarac marokanskoj ekonomiji zadala je dugotrajna suša, pa je njen rast usporen na samo dva odsto, što je značajno smanjilo i kraljevo bogatstvo.

10. Kabus bin Said (67) Omanski sultan

Bogatstvo: 1,1 milijarda $

Sultan Bin Said na tronu je od 1970. nakon što je svrgnuo svog oca, koji ga je u kućnom pritvoru držao punih šest godina. Početkom prošle godine njegovo bogatstvo nezadrživo je bujalo zahvaljujući rastu cene nafte, ali otkad je tržište „crnog zlata" zahvatila kriza, u pitanje su došle njegove brojne investicije.

15. Msvati II (40) Kralj Svazilenda

Bogatstvo: 200 miliona $

Msvati II poznat je kao kolekcionar lepih žena (ima ukupno 13 supruga) i skupih automobila. On je apsolutni monarh u maloj zemlji na jugu Afrike. Msvati je na tronu od svoje 18. godine, a krunu je nasledio kao drugi od 210 sinova kralja Sobhuze II. Vlada kao diktator i protivi se demokratiji i slobodi govora. Na proslavu svog 40. rođendana i 40-godišnjice nezavisnosti države potrošio je 2,5 miliona dolara, zaboravljajući da mu 70 odsto podanika živi s manje od jednog dolara dnevno.

11. Karim al Husein (71) Princ nestvarne zemlje

Bogatstvo: milijarda $

Jedini vladar koji ne upravlja stvarnom teritorijom jest princ Karim al Husein ili Aga Kan, duhovni vođa 15 miliona ismaili muslimana raštrkanih širom sveta. Ljubitelj konja, Aga Kan je vlasnik 900 čistokrvnih grla i poseduje udeo u najvećoj britanskoj kući za aukcije konja. Princ je predsednik kompanije „Aga Kan divelopment netvork", koja privlači investicije za projekte u Africi i Aziji.

2. Elizabeta II (82) Kraljica Velike Britanije

Bogatstvo: 650 miliona $

Kraljica Elizabeta najdugovečniji je vladar u britanskoj istoriji. Ona je na tronu od svoje 25. godine, a planira da ostane na njemu sve dok joj to zdravlje dopušta, umanjujući tako šansu sinu Čarlsu da uskoro postane kralj. U njenom vlasništvu su nekoliko imanja u Engleskoj i Škotskoj, brojne umetnine, kao i dragocena kolekcija dragulja i poštanskih maraka koje je sakupio njen deda. Bakingemska palata i kraljevski dragulji su u vlasništvu države.

Top 15 plemića

1. Tajlandski kralj Bumibol Aduljadej 35 milijardi dolara

2. Šeik UAE Kalifa bin Zajed al Nahijan 23 milijarde dolara

3. Kralj Saudijske Arabije Abdula bin Abdul Aziz 21 milijarda dolara

4. Brunejski sultan Haji Hasanal Bolkija 20 milijardi dolara

5. Šeik Dubaija Muhamed bin Rašid 18 milijardi dolara

6. Princ Lihtenštajna Hans Adam II 5 milijardi dolara

7. Katarski šeik Hamad bin Kalifa al Tani 2 milijarde dolara

8. Marokanski kralj Muhamed VI 1,5 milijardi dolara

9. Princ Monaka Albert II 1,4 milijarde dolara

10. Omanski sultan Kabus bin Said 1,1 milijarda dolara

11. Princ Karim al Husein milijarda dolara

12. Kraljica Velike Britanije Elizabeta II 650 miliona dolara

13. Kuvajtski šeik Sabah al Ahmad al Džaber al Sabah 500 miliona dolara

14. Holandska kraljica Beatriks 300 miliona dolara

15. Kralj Svazilenda Msvati III 200 miliona dolara

Нема коментара: