brojač poseta

субота, 03. јануар 2009.

Muslimanska porodica iskrcana s leta zbog "sumnjivog razgovora"

Jedna muslimanska porodica iskrcana je sa leta američke kompanije Ertren Ervejs zbog "sumnjivog" razgovora i nije joj bilo dopušteno da se vrati u avion ni pošto je provera pokazala da su "čisti".

Atif Irfan, jedan od članova porodice, rekao je za CNN da su federalne vlasti "skinule" sa leta njega i još sedam članova njegove porodice, kao i jednog njihovog prijatelja, pošto su ih putnici u avionu pred poletanje čuli kako razgovaraju o najsigurnijem mestu za sedenje u avionu. On je rekao da su u razgovoru izbegavali da koriste bilo kakve "opasne" reči kao što je "bomba", koje bi mogle da izazovu bezbednosne provere.
Oni su bili u avionu koji je iz Vašingtona išao za Majami, kada su drugi putnici čuli njihov razgovor i prijavili ih vlastima. Nakon toga su sva 104 putnika iskrcana s leta i prošla ponovo kroz sve neophodne provere, a opet im je proveren i prtljag.
Aviokompanija Ertren Ervejz je saopštila da je od devet osumnjičenih putnika, šestoro tražilo da ponovo bude ukrcano na avion za Floridu. Međutim, "jedan od putnika iz grupe postao je iritantan i imao je neodgovarajuće komentare. Došle su lokalne snage reda i odstranile (muslimanske) putnike iz prostora za ukrcavanje u avion", dodaje se u saopštenju.
Brat Atifa Irfana rekao je za Vašington post da misli da su on i ostali članovi porodice - inače svi osim jednog rođeni u SAD - odstranjeni s leta zbog njihovog izgleda: muškarci nose brade, dok žene nose feredže.
Irfan je rekao za CNN da su policajci bili ljubazni prema njima, ali i da se njegova porodica "uznemirila" pošto im i posle bezbednosne kontrole koja je pokazala "da nisu učinili ništa loše", nije dozvoljeno da se vrate u avion.

Нема коментара: