brojač poseta

субота, 03. јануар 2009.

MILIONSKI MITO BEZ ISTRAGE!

Republičko tužilaštvo nema komentar na optužbe Nikolića da su radikalima isplaćena dva miliona evra da „puste" budžet, ćuti i Vlada

Dilovanje mandata, odbora, zakona... Dragan Todorović za skupštinskom govornicom

Dilovanje mandata, odbora, zakona... Dragan Todorović za skupštinskom govornicom

Ni puna tri dana posle optužbi lidera SNS-a Tomislava Nikolića da je vlast za izglasavanje budžeta podmitila radikale sa 2.000.000 evra, obećala smenu Nikolića sa čela Administrativnog odbora i vraćanje poslaničkih mandata, nije reagovao niko od nadležnih državnih organa. Na ove teške optužbe zvanično nije odgovorio niko iz Vlade i Skupštine Srbije, dok je portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić rekao za Press da nema komentar?!

Jedina reakcija stigla je od šefa poslaničke grupe SRS-a Dragana Todorovića, koji kaže da će radikali „učiniti sve da dokažu da ih je Nikolić oklevetao".

Pare otišle na kredit?

- SRS će reagovati u skladu sa zakonom. Učinićemo sve da dokažemo da su Nikolićeve reči da smo dobili dva miliona evra da „pustimo" budžet obična kleveta. A začuđen sam i što Boris Tadić i DS olako prelaze preko Nikolićevih optužbi - rekao je za Press Todorović. On, međutim, nije odgovorio na pitanje šta će to radikali konkretno uraditi što je, kako kaže, „u skladu sa zakonom", i kada će to biti.

Nema posla za tužilaštvo?!

Siniša Simić, bivši republički javni tužilac, kaže za Press da on, kao tužilac, ne bi reagovao na izjave da je radikalima isplaćen mito od dva miliona evra.

- U toj Skupštini svako svašta priča, to je više rečeno u žaru političke borbe i namenjeno je biračima. A kazna će biti politička. Kada dođe vreme za izbore, birači će proceniti da li je neko dao pare, primio mito, lagao.... Tu ne vidim nimalo posla za tužilaštvo - kazao je za Press Simić.

S druge strane, pojedini izvori Pressa juče su tvrdili da će SRS deo para koji je dobio od vlasti iskoristiti za vraćanje kredita koji je pre izbora podigao upravo Tomislav Nikolić, dok je bio zamenik predsednika stranke. Podsetimo, radikali su, malo pošto se SRS pocepao, optužili Nikolića da je tu stranku zadužio 800.000 evra, tako što je 21. marta „neovlašćeno" uzeo kredit od 50 miliona dinara (630.000 evra) u Banci Inteza, da bi ostatak novca uzeo 25. juna, kada je potpisao aneks ugovora.

Na molbu da prokomentariše ova saznanja Pressa, Dragan Todorović je oštro demantovao da je SRS uzeo pare.

- U najmanju ruku ste neprijatni, implicirate da nam je neko dao pare. Ne, niko nam ništa nije uplatio. Ni dinara nismo tražili, pa samim tim ni dinara dobili. Izglasavanje budžeta smo omogućili zato što je Skupština bila u cajtnotu, za šta je kriva vlast, pa da nas kasnije ne bi optužili da smo mi krivi što je država na privremenom finansiranju - kaže Todorović.

DS: Rešićemo mandate

Portparol DS-a Jelena Trivan negira da je vlast pregovarala sa SRS-om o novcu, i ističe da bi oni koji tvrde da je vladajuća koalicija platila opoziciji za izglasavanje budžeta „trebalo da snose političku, ali ne i krivičnu odgovornost".

- Politička scena Srbije bila bi jedna beskrajno velika parnica kada bismo se tužili za sve što se izgovori. Navikli smo da svako svašta govori. A oni koji tvrde da smo radikalima dali novac, trebalo bi da za te tvrdnje pokažu i neke dokaze. Najmanje što očekujemo jeste da javnost vidi te dokaze - kazala je Trivanova.

Upitana da li je dogovoreno da Nikolić bude smenjen sa čela Administrativnog odbora i da radikalima budu vraćeni mandati koji trenutno pripadaju poslanicima kluba „Napred, Srbijo", Trivanova je rekla da će narednih dana vladajuća koalicija to „raspraviti s opozicijom".

S druge strane, Dragan Todorović tvrdi da svi iz vlasti sa kojima je razgovarao misle da mandate treba vratiti SRS-u.

- Pričao sam, između ostalih, sa Dušanom Petrovićem, Nadom Kolundžijom, Nenadom Konstantinovićem iz DS-a, Brankom Ružićem iz SPS-a, Suzanom Grubješić, Vlajkom Senićem iz G17... Ništa se nismo dogovorili, ali svi oni tvrde da su naši zahtevi za vraćanje mandata i mesta u skupštinskim odborima apsolutno legitimni - kaže Todorović.

Нема коментара: