brojač poseta

среда, 14. јануар 2009.

MIĆIĆ MILIONER, KOTURU TRAKTOR JEDINA IMOVINA!

Načelnik opštine Bijeljina CIK-u prijavio imovinu vrednu blizu milion maraka, dok je prvi čovek Krupe na Uni Mladen Kotur u imovinski karton upisao samo traktor „IMT" vredan oko 7.500 maraka

s

NAJBOGATIJI NAČELNIK... Mićo Mićić

Prvi čovek Bijeljine Mićo Mićić je najbogatiji od svih načelnika opština u RS jer samo u nekretninama poseduje imovinu vrednu oko milion maraka! Ubedljivo najsiromašniji je načelnik Krupe na Uni Mladen Kotur koji ima samo traktor „IMT" vredan oko 7.500 maraka!

Popović: Politika je najunosniji posao

Politički analitičar Gostimir Popović kaže da drastične razlike u imovinskim kartonima načelnika u RS u dobroj meri pokazuju i stanje u celom društvu.
- I u imovinskim kartonima vidljiva je podela na bogate i siromašne! Očigledno je da je politika vrlo unosno zanimanje pa se u nju upuštaju i oni koji imaju i oni koji nemaju! Problem je u tome što se kod nas to zloupotrebljava pa oni koji imaju žele da imaju još više, a oni koji nemaju žele da ugrabe bar nešto - kaže Popović.

Prema podacima Centralne izborne komisije objavljenim pre dva dana na sajtu CIK-a, Mićić u Bijeljini poseduje kuću vrednu 150.000 evra, stan u Beogradu od 80.000 evra, imanje na selu čija je vrednost procenjena na 50.000 evra, kao i 25.000 evra štednje. Mićić ima i poslovni prostor vredan 120.000 evra, za koji na ime kirije godišnje uzme od 24.000 maraka. On je prijavio da je u 2008. godini, na osnovu plata i naknada, zaradio oko 60.000 maraka. Mićićeva supruga Ljeposava poseduje stan u Kopenhagenu vredan 150.000 evra, a prima i dansku penziju u iznosu od 1.200 maraka mesečno.
Među imućnijim načelnicima u Srpskoj su i načelnik Istočnog Starog Grada Bojo Gašanović, koji ima kuću vrednu 200.000 maraka i zemljište koje je procenjeno na 500.000 maraka. Načelnik Petrova Zoran Blagojević poseduje imanje vredno 400.000 maraka. Nedeljko Knežević, načelnik Kotor Varoši, vlasnik je kuće koja vredi oko 150.000 maraka i placa u Banjaluci vrednog 45.000 KM. Njegova supruga ima stan u Banjaluci, koji se procenjuje na 120.000 maraka. Načelnik Srebrenice Osman Suljić, između ostalog, prijavio je stan u Tuzli koji vredi 300.000 maraka.
Načelnik Foče Zdravko Krsmanović je CIK-u prijavio kuću u tom gradu vrednu 150.000 maraka, vikendicu koja vredi 80.000 maraka i štednju od 34.000 maraka. Načelnik Ljubinja Vesko Budinčić, koji se nedavno odrekao više od 70 odsto svoje plate, vlasnik je kuće vredne 100.000 maraka, a ima i deonice u dva preduzeća ukupne vrednosti 80.000 KM. U imovinskom kartonu naveo je da ima i 50.000 maraka u kešu.

fakti

n Lokalni izbori u BiH održani su 5. oktobra, a građani RS direktno su birali načelnike u 61 opštini, dok će Istočno Sarajevo i Distrikt Brčko gradonačelnike dobiti izborom u lokalnoj skupštini
n Za razliku od opštih izbora na kojima svi učesnici moraju da dostave imovinske kartone, na lokalnim, prema Izbornom zakonu BiH, to moraju da urade samo izabrani funkcioneri
n Rok za dostavu podataka o imovini CIK-u istekao je prošle subote
n Kazne za prekoračenje roka iznose od 200 do 3.000 maraka

I dok s kućama stanovima i kešom većina načelnika ne oskudeva, deo njih nema svoj automobil. Njima, međutim, prosek kvari načelnik Šamca Savo Minić, koji ima dve limuzine. Minićev „audi" procenjen je na 40.000, a džip „grand čiroki" na 20.000 maraka.
Ipak, i među načelnicima opština ima onih kojima bogatstvo nije prioritet.
Mladen Kotur, načelnik Krupe na Uni, raspolaže samo traktorom „IMT". I to „traktorče", vredno 7.500 KM je, kako sam tvrdi, njegova jedina nepokretna imovina!
Kotur ističe da su podaci koje je prijavio u imovinskom kartonu potpuno tačni i da nije imao razloga da bilo šta sakriva.
- Tačno je da imam samo traktor! Bavim se poljoprivredom i logično je da bez traktora ne može da se radi! Živim ovde i na ovim izborima prvi put su u lokalnu vlast ušli domaći ljudi, a ne pojedinci iz drugih opština i namera nam je da u naredne četiri godine napravimo dobar posao - kaže Kotur.
U isto vreme, njegov prvi komšija među čelnicima opština i gradova Dragoljub Davidović još uvek krije svoju imovinu. Namerno ili ne, tek Davidović je, kako kažu u CIK-u, probio rok za prijavljivanje imovine. Gradonačelnik Banjaluke juče nije bio dostupan pa nismo saznali zašto podaci o njegovoj imovini još nisu stigli u CIK. Davidoviću zbog toga preti kazna od 200 do 3.000 KM.

Нема коментара: