brojač poseta

субота, 24. јануар 2009.

LOV NA SRBE U ZADRU!

Gradonačelnik Zadra, zbog srpske trobojke, naredio da se uklone zastave svih zemalja učesnica. Hrvati prete linčom srpskim navijačima

Nepoželjna Srpska zastava... Naš barjak skinut iz centra Zadra dan pred dolazak srpskih rukometaša

Srpski rukometaši dočekani su u Zadru „na nož"! Naša delegacija doputovala je juče u ovaj dalmatinski grad, ali su u njemu smešteni samo igrači, stručni štab i rukovodstvo RSS-a, koje čuva 50 policajaca! Novinari su iz bezbednosnih razloga odseli u Biogradu.

Pozvan Savo Mešter

Srednji bek Crvenke Savo Mešter (19) priključiće se reprezentaciji Srbije u Zadru pred drugi krug svetskog šampionata. On će biti svojevrsna zamena povređenima Ivanu Nikčeviću i Danijelu Anđelkoviću.

Mešter je jedan od lidera superligaša Crvenke, odakle inače potiču dvojica aktuelnih reprezentativaca Dimitrije Pejanović i Dragan Marjanac.

Doček nije bio nimalo prijatan. Najpre su, na zahtev gradonačelnika, iz centra ovog grada skinute sve zastave reprezentacija učesnica, uz obrazloženje da je građanima smetala srpska zastava, a zatim je lokalna navijačka grupa „Tornado" upozorila navijače iz naše zemlje da ne dolaze u njihov grad, „jer nisu dobrodošli".

Osetljivi dani

Gradonačelnik Zadra Živko Kolega priznao je da je on u tom gradu skinuo sve zastave zemalja učesnica Svetskog prvenstva u rukometu i odluku obrazložio pritužbama građana kojima je zasmetala zastava Srbije. Zastave sa glavnog gradskog trga misteriozno su nestale u noći između četvrtka i petka, a dugo se čekalo obrazloženje za takav neuobičajen potez.

- Sagledavši sve činjenice, a imajući u vidu posebne dane u kojima su građani osetljivi na vreme ratnih stradanja i obeležavanje godišnjice akcije „Maslenica", doneo sam odluku da se sve zastave s trga skinu - naveo je Kolega.

Da se ne nalazimo na prijatnom izletu naznačio nam je i načelnik zadarske policije, koji je bio vođa pratnje. On je objasnio po dolasku u hotel kako stvari stoje:

- Izlazaka napolje i odlazaka u Zadar nema bez konsultacije sa nama. To je za vaše dobro i nadamo se da ćete ispoštovati naš zahtev. Sve što budete poželeli biće vam obezbeđeno, samo nam se obratite. Ako budete hteli da idete u grad da prošetate, neće biti nikakav problem, ali moramo da se organizujemo. Želim vam dobrodošlicu i prijatan boravak ovde - glasilo je objašnjenje od strane organa reda, čiji je jedan pripadnik ostao ispred našeg hotela kao obezbeđenje.

Srpski rukometaši bar prvog dana nisu imali problema sa negostoljubivim domaćinima.

- Zasad je sve normalno. Upravo smo krenuli na prvi trening koji ćemo da odradimo ovde u Zadru. Doček u hotelu bio je korektan, jeste da smo imali jaku policijsku pratnju, ali bez nje nismo išli ni kroz Poreč.

Anđelković se vratio u Beograd

Srednji bek i jedan od najiskusnijih naših igrača Danijel Anđelković juče je zbog povrede mišića na potkolenici leve noge napustio reprezentaciju. Kada su „orlovi" krenuli autobusom iz Poreča ka Zadru, on se sa svima pozdravio i automobilom otišao u Beograd.

Uradili smo mnogo, ali možemo još više. Imamo šanse da odigramo dobre utakmice, rasterećeni su igrači, pa bismo možda mogli i do polufinala - istakao je Anđelković.

Sada je više policajaca i dve velike „marice" su tu, ali sve je u najboljem redu. U stalnom smo kontaktu s ljudima iz Rukometnog saveza Hrvatske i mislim da je celokupna organizacija zaista na visokom nivou - rekao je generalni sekretar RSS-a Božidar Đurković, koji nije bio upućen u dešavanja iz Zadra kada su skinute zastave zemalja učesnica.

Levi bek reprezentacije Momir Ilić veruje da igrači neće doživeti incidente niti neprijatnosti većih razmera.

- Ovo je svetsko prvenstvo i mislim da će organizator učiniti sve da se izbegnu incidenti. Verujem da u hotelu nećemo imati neprijatnih situacija, dok na navijanje ne možemo da utičemo i to bi trebalo da nam bude dodatna motivacija. Ako nismo kod kuće, onda nam je svejedno gde igramo. Protiv nas bi bila i danska i norveška publika, pa biće i hrvatska. Neka nas to dodatno motiviše - konstatovao je Ilić.

U Zadru su ekstremi

Inače, odlazak iz Poreča delovao je na momente kao da smo odlazili iz svoje zemlje. Domaćini koji su od prvog dana bili maksimalno ljubazni i predusretljivi, poželeli su svima da se što pre ponovo vidimo. Dok su dva autobusa kompletne srpske ekspedicije napuštala Poreč pod policijskom pratnjom, ljudi su pored puta zastajkivali i mahali.

Put kroz južni deo Hrvatske protekao je bez ikakvih problema, a čak su i prilikom dva zaustavljanja domaćini na odmaralištima upozorili da se čuvamo u Zadru, „jer su tamo ekstremisti".

Нема коментара: