brojač poseta

недеља, 25. јануар 2009.

JELAŠIĆU, PODNESI OSTAVKU!

Dinar rekordno slab, a ekonomisti za sunovrat domaće valute okrivljuju guvernera NBS Radovana Jelašića i tvrde da on ne zna kako da obezbedi stabilnost dinara!

Radovan Jelašić

Vrednost dinara nalazi se na istorijskom minimumu, a za strmoglav pad nacionalne valute ekonomski analitičari krive politiku kursa NBS, a pojedini čak smatraju da bi guverner Radovan Jelašić trebalo da podnese ostavku.

Predlozi ekonomista

- ne slušati MMF
- politiku kursa ne može da vodi samo NBS
- smanjiti emitovanje novca
- dodatno smanjiti referentnu kamatnu stopu
- olabaviti monetarnu politiku
- omogućiti bankama da lakše posluju
- preduzeti mere i reforme koje bi privukle dotok kapitala
- smanjiti opticaj dinara

Od početka 2009. godine do danas dinar je „oslabio za sedam dinara", jer je evro vredeo 1. januara 88,38, a sada vredi 95,46. Istovremeno NBS je prodala 217,6 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu baš da bi smanjila drastičan pad vrednosti dinara.

Promašena politika

Za sunovrat dinara ekonomski analitičar Zoran Popov okrivljuje centralnu banku Srbije, jer vodi pogrešnu politiku kursa, pošto sluša Međunarodni monetarni fond (MMF)

- NBS je kriva za sve što se dešava sa kursom. To što se narodu govori da kurs formira odnos ponude i tražnje nije istina. Slom domaće valute je produkt promašene ekonomske politike koju vodi MMF. A Srbija je jedna od malog broja zemlja koje slušaju taj MMF, što je po meni totalno pogrešno - smatra Popov. On je ocenio da bi u ovom trenutku najbolje bilo da guverner Radovan Jelašić podnese ostavku.

- Čovek tog stručnog profila nikad nije ni trebalo da postane guverner. On je bio konsultant koji je u međuvremenu ponešto i naučio, ali očigledno nedovoljno za ovu ulogu - kaže Popov.

slika1

Iako je najlakše sve svaliti na guvernera jer je briga oko kursa njegova zakonska obaveza, docent na Megatrend univerzitetu i ekonomista Nikola Tasić ocenjuje da najbitniji parametar u zemlji ipak ne može da kontroliše samo jedan čovek.

- Od tog parametra ne zavise samo naše rate za kredite, koliko nekom treba dinara da bi platio stan u evrima. Od njega zavise cene, uvoz, izvoz, cela privreda... NBS mora nešto da promeni. Došli smo u situaciju kada su sve zemlje oko nas u problemima i kada niko više nije spreman da nam pozajmi novac - naveo je Tasić.

Privlačenje kapitala

Sa njim se slaže i ekonomski analitičar Vladimir Vučković, koji smatra da centralna banka treba da se okrene principijelnim, a ne dosadašnjim merama, koje su imale za cilj da prevare tržište i narodu zamažu oči.

slika2

KRETANJE KURSA

- Već se pokazalo da su njene mere kratkog daha i da su to bili trikovi da se prevari tržište. Sada NBS bilo šta da pokuša ne bi bitno promenila suštinu stvari, ali primera radi trebalo je još da smanji referentnu kamatnu stopu. Time bi poslala ozbiljan signal svima. Dobro bi bilo da olabavi monetarnu politiku i obezbedi bankama da lakše rade svoj posao i privuče dotok kapitala - rekao je Vučković.

Prema rečima naših sagovornika, depresijaciju domaće valute beleže i druge zemlje u regionu, a Srbija je na trećem mestu po slabljenju svoje monete.

- Kretanja su slična svuda u regionu. Mađarska forinta i rumunski lej takođe su doživele depresijaciju, a čak je i uvek stabilna hrvatska kuna doživela pad. Međutim, u tim zemljama ne obmanjuju narod kao kod nas, već im jasno govore šta se dešava i šta će se dešavati - naglašava Nikola Tasić.

Cvjetićanin: NBS pothranjuje inflaciju

Dr Danijel Cvjetićanin, ekonomista, podseća da je NBS odgovorna za cene i da ona treba da bude glavni borac protiv inflacije, međutim...

- Kad kurs raste i cene divljaju svaki pravi ekonomista, a ne onaj koji je znanje stekao na nekom kursu, zna da nema inflacije koja nije podržana od monetarne politike. Kurs evra je roba koja kupuje drugu robu. Naše cene su rasle od 10 do 14 odsto, a kurs dinara je padao. Zato bi NBS morala da razmisli o tome koliko novca emituje i samim tim pothranjuje inflaciju - kaže Cvjetićanin.

Нема коментара: