brojač poseta

недеља, 11. јануар 2009.

Japanski naučnici klonirali legendarnog bika

U Japanu su rođena dva klona šampionskog bika, svojevremeno korišćenog za osemenjavanje, koji je uginuo pre 15 godina.


Rođenje "fotokopija" životinje, čije tkivo je sačuvano više od jedne decenije na temperaturi od 80 stepeni Celzijusa ispod nule, prvi put je dokazalo otpornost genetskog materijala koji se nalazi u ćeliji.
Eksperiment naučnika sa Univerziteta Kinki je pokazao da je moguće sačuvati tkivo životinja kojima preti istrebljenje kako bi se u budućnosti ta vrsta ponovo oživela.
Kloniranje, čiji rezultati su objavljeni u naučnom časopisu "Plos One", sprovela je grupa naučnika sa Instituta za zoološka istraživanja u Gifuu, na ostrvu Honšu.
Klonovi bika rođeni su u julu 2008. iz ćelije Jusufukua, bika uginulog od starosti u septembru 1993. Bio je čuven po tome što je značajno doprineo selekciji goveda izvanrednog mesa.
Naučnici su pohranili njegove testise u aluminijumsku kutiju i držali ih deset godina zamrznute na minus 80 stepeni Celzijusa. Potom su ih tri godine držali na još nižoj temperaturi tečnog azota (minus 196 stepeni).
"Naš san je da kloniramo mamuta, iako je to veliki san", rekao je Kazuhiro Seki, profesor Kinki Univerziteta.
Da bi "oživeli" ogromnog sisara iz ledenog doba, naučnici će morati da implantiraju jezgro ćelije u jaje slona, najbližeg mamutovog srodnika, i da potom to jaje implantiraju u slonovu matericu, naveo je AFP.

Нема коментара: