brojač poseta

понедељак, 05. јануар 2009.

IZRAELSKI TENKOVI UŠLI U POJAS GAZE

U izraelskoj kopnenoj ofanzivi poginulo 25 Palestinaca, od kojih su većina civili. Hamas uzvraća raketiranjem Izraela

s

Masakr širom Gaze... Najnoviji bilans sukoba izraelske vojske i Hamasa je više od 500 mrtvih

Izraelska vojska pojačala je kopnenu ofanzivu koja je počela kasno preksinoć. Tenkovi i pešadijske jedinice već su duboko u pojasu Gaze, a Hamas nastavlja da raketira jug Izraela. U prvim borbama poginulo je najmanje 35 Palestinaca, među kojima su većina civili. Povređeno je 30 izraelskih vojnika, a dvojica su, kako tvrdi Hamas, zarobljena.

U pojasu Gaze već dva dana neprestano odjekuju pucnji i detonacije. Izrael nastavlja ofanzivu vatrom iz borbenih aviona „F-16", dok ratni brodovi tuku po palestinskom priobalju. Zbog novih žrtava broj poginulih se povećao na više od 500 od početka vazdušnih udara 27. decembra. Blindirana vozila i pešadijske jedinice ulaze duboko u pojas Gaze. Izraelska armija podelila je taj pojas na dva dela u nastojanju da preseče transport oružja, zaliha i palestinskih boraca na sever oblasti. S druge strane, Hamas pruža žestok otpor izraelskim snagama, ispaljujući rakete na jug Izraela. Hamas je saopštio da je zarobio dva izraelska vojnika i da ih drži kao taoce.

Iran: Gaza će postati groblje za Izraelce

Gaza će postati izraelsko groblje, poručio je predsednik iranskog parlamenta Ali Laridžani reagujući na kopnenu ofanzivu izraelske vojske.

- Cionisti se suočavaju sa žestokim otporom Palestinaca. Oni bi trebalo da znaju da će Gaza postati njihovo groblje - rekao je Laridžani u iranskom parlamentu, poručujući: „Dole Izrael, dole cionisti."

- Operacija može biti završena i sutra ukoliko nas uvere da narod Izraela više neće biti gađan Hamasovim raketama. Pola miliona izraelskih civila živi u skloništima zbog tih napada - rekao je Mark Regev, portparol izraelske vlade.

Na području Džabalije i Bejt Lahije, preko kojih su preksinoć izraelske kopnene snage ušle u Gazu, poginulo je 18 Palestinaca. U Bejt Lahiji najmanje 12 Palestinaca, uglavnom civila, poginulo je od projektila koje su ispalili izraelski tenkovi tokom borbi s Hamasom na severu pojasa Gaze. Najmanje dve osobe koje su poginule u granatiranju u Bejt Lahiji bile su palestinski radikalni aktivisti. Većina žrtava su bili civili, uključujući četiri člana jedne porodice koji su poginuli kada je granata pogodila njihovu kuću.

Dvojica visokih aktivista Hamasa Husam Hamdan i Muhamed Hilo poginuli su u izraelskom vazdušnom udaru na Kan Junis u trenutku pojačanih izraelskih napada. Hamdan i Hilo bili su odgovorni za ispaljivanje raketa na jug Izraela, kao i za specijalne jedinice Hamasa u pojasu Gaze. U granatiranju glavne trgovačke zone u gradu Gaza poginulo je najmanje pet palestinskih civila, a 40 je ranjeno.

- Ono što je najvažnije jeste da momentalno zaustavimo agresiju. Njeno nastavljanje destabilizuje čitav region, uništava napore da se nastave pregovori i vodi radikalizaciji čitavog regiona, ne samo arapskog - rekao je Rijad Mansur, palestinski ambasador i stalni posmatrač pri UN.

EU traži dopremanje humanitarne pomoći

Evropska komisija pozvala je Izrael da omogući dopremanje humanitarne pomoći u pojas Gaze, najavljujući dodatnu humanitarnu pomoć od tri miliona evra za tu palestinsku oblast.

- Sprečavanje snabdevanja ljudi koji pate i umiru predstavlja narušavanje humanitarnog prava. Pozivam izraelske vlasti da poštuju svoje međunarodne obaveze i da obezbede humanitarni prostor za dopremanje vitalne pomoći - rekao je Luj Mišel, evropski komesar zadužen za razvoj i humanitarnu pomoć.

Kopnenom ofanzivom počela je druga faza izraelske operacije „Čvrsto olovo", koja već traje osam dana. Izraelski tenkovi gađali su pozicije palestinskog pokreta Hamas, koji je uzvratio na napad. Izraelske kopnene snage ušle su u subotu u pojas Gaze u nameri da preuzmu kontrolu nad oblastima iz kojih palestinske frakcije ispaljuju rakete na Izrael. Kolone tenkova, u potpunom mraku prešle su granicu.

SAD BLOKIRALE SAVET BEZBEDNOSTI

Sjedinjene američke države blokirale su usvajanje saopštenja Saveta bezbednosti UN u kome se poziva na hitan prekid vatre između Izraela i Hamasa. Predsedavajući Saveta bezbednosti UN ambasador Francuske Žan-Moris Riper rekao je da nije postignut dogovor o saopštenju, ali da među članicama postoji „snažno slaganje" u vezi sa situacijom u pojasu Gaze. Zamenik ambasadora SAD u UN Alehandro Volf rekao je da SAD ne vide mogućnost da će se Hamas povinovati prošlonedeljnom pozivu Saveta bezbednosti UN za hitan prekid nasilja. Volf je dodao da zato novo saopštenje u ovom trenutku ne bi imalo svrhe niti izgleda na uspeh, i ocenio da ni Savet bezbednosti UN ne bi imao koristi od toga.

Palestinski pokret Hamas saopštio je da smatra „farsom" neuspeh članica Saveta bezbednosti UN da se dogovore o saopštenju u kome se poziva na prekid sukoba.

Нема коментара: