brojač poseta

субота, 03. јануар 2009.

Izraelska vojska ušla u pojas Gaze


Izraelska kopnena vojska je ušla u pojas Gaze, saopštili su večeras izraelski vojni zvaničnici i dodali da je kopnena operacija počela, javljaju strane agencije.

"Mogu da potvrdim da su izraleski vojnici ušli u teritoriju (Gaze), gde je od 27. decembra u toku izraelska operacija", potvrdio je agenciji Frans pres neimenovani portparol izraelske vojske.

Pozivajući se na očevice, britanska agencija Rojters prenosi da je jedna kolona izraelskih tenkova prešla granicu u potpunom mraku.

Izraelska artiljerija je još danas počela da ispaljuje granate na severni deo pojasa Gaze, prvi put od početka ofanzive.

Palestinski očevici su rekli da je baražna artiljerijska vatra izazvala veliku eksploziju kraj grada Gaze, kao i čitav niz eksplozija kod obližnje granice s Izraelom.

Pre tenkovske paljbe, bombardobvana je Džabalija i tada je poginulo najmanje 10 Palestinaca. Žrtve su se u trenutku napada nalazile u džamiji u molitvi, rekli su očevici i bolnički izvori.

U izraelskim napadima na pojas Gaze za nedelju dana poginulo je više od 440 Palestinaca. Izrael je saopštio da pokušava da zaustavi raketne napade palestinskog pokreta Hamas na jug Izraela.

Protesti širom Evrope i na severu Izraela

Više hiljada osoba danas je na demonstracijama širom Evrope protestovalo zbog izraleske akcije u pojasu Gaze, zahtevajući da Izrael obustavi višednevne vazdušne napade na tom području.

U Londonu, nekoliko hiljada građana, od kojih su mnogi nosili palestinske zastave, prošlo je u protestnoj šetnji pored Dauning Strita, a zatim su se okupili na Trafalgar skveru.

Ispred Dauning Strita demonstranti su se zaustavili i bacali cipele na gvozdenu kapiju koja blokira ulaz u usku ulicu u kojoj se nalazi rezidencija britanskog premijera.

Bacanje cipela postalo je popularan gest protesta i prezira otkako je prošlog meseca irački novinar bacio cipele na američkog predsednika Džordža Buša na konferenciji za novinare u Bagdadu.

U demonstracijama u Londonu učestvovali su aktivistkinja Bjanka Džeger nekadašnja pevačica grupe "Juritmiks" i komičar Aleksej Sejl.

"Kao Jevrejin, vrlo sam dirnut što vidim da je toliko ljudi besno zbog izraelske akcije", rekao je Sejl i dodao da je "Izrael demokratska zemlja koja se ponaša kao teroristička organizacija".

Protestni skupovi su održani i u drugim britanskim gradovima - Mančesteru, Liverpulu i Glazgovu, kao i u mnogim evropskim zemljama, uključujući Nemačku, Austriju i Tursku.

Više od 4.000 osoba protestovalo je u Diseldorfu, dok se na protestu u Frankfurtu okupilo oko 5.000 građana. Policija je saopštila da su ti protesti protekli mirno.

Demonstranti u Diseldorfu su nosili transparente i lutku koja predstavlja okrvavljenu bebu sa natpisom "proizvedeno u Izraelu".

Nekoliko hiljada građana učestvovalo je po vrlo hladnom vremenu u Berlinu u protestnoj šetnji centralnom avenijom Unter den Linden.

Oko 2.500 osoba okupilo se na protestu u Salcburgu, u Austriji, dok je nekoliko desetina građana mirno protestovalo ispred zgrade španskog ministarstva spoljnih poslova u Madridu.

U Ankari, demonstacije se održavaju drugi dan za redom, a na njima se danas okupilo oko 5.000 osoba, koja su uzvikivale parole "Izraelu, ubico!".

Na Kipru, demonstranti su u blizini izraelske ambasade u Nikoziji zasuli policiju kamenicama, štapovima, cipelama i pomorandžama.

Na tim demonstracijama okupilo se oko 2.000 osoba, a nemiri su izbili kada su demonstranti pokušali da probiju policijski kordon na putu ka izraelskoj ambasadi. Policija je na kraju rasterala demonstrante.

I na severu Izraela više desetina hiljada izraelskih Arapa danas je protestovalo.

Oni su se okupili na poziv nekoliko partija koje predstavljaju arapsku manjinu u Izraelu - Demokratskog fronta, Komunističke partije, Islamskog pokreta i Nacionalnog demokratskog udruženja.

Demonstranti su nosili crne zastave i pozvali na primirje u pojasu Gaze.

"Gaza se neće potčiniti tenkovima i buldožerima!", "Gazo, ne boj se, mi smo s tobom", uzvikivali su demonstranti.

Oni su, takođe, uzvikivali uvrede egipatskom predsedniku Hosniju Mubaraku, koga smatraju "kukavicom" i "saradnikom Amerikanaca".

Od ukupno sedam miliona stanovnika u Izraelu 1,2 miliona su Arapi.

Arapsku zajednicu čine potomci oko 160.000 Palestinaca koji su ostali na tom području nakon stvaranja Izraela 1948. godine.

Нема коментара: