brojač poseta

понедељак, 12. јануар 2009.

IZRAELCI BLIZU CILJA

Izraelska vojska počeće borbe u najgušće naseljenim sredinama pojasa Gaze. Zvaničnici veruju da će posle toga Izrael uspostaviti potpunu kontrolu nad celom teritorijom

s1

Treća faza ofanzive... Izraelski vojnici se spremaju za borbe u gusto naseljenim delovima Gaze

Izraelska ofanziva na pojas Gaze, koja je 27. decembra počela vazdušnim udarima i paljbom s borbenih brodova, a potom nastavljena upadima na kopno i borbama nadomak naseljenih mesta, ući će u treću fazu, koja podrazumeva sukobe u najgušće naseljenim urbanim centrima.

Hamas ne pristaje na primirje

Predstavnici Hamasa su juče u Kairu počeli da pregovaraju o egipatskoj inicijativi za prekid vatre s Izraelom, kojom se predviđa najpre privremeno primirje, a potom pregovori o dugoročnijim rešenjima, otvaranje prelaza za humanitarnu pomoć i sprečavanje krijumčarenja oružja. Kairo je tražio da Hamas odgovori na egipatski predlog za 48 sati, jer u protivnom neće moći da zaustavi Izrael od nastavka ofanzive.

Uprkos tome, politički lider Hamasa Kaled Mašal izjavio je da njegova organizacija neće stati sve dok Izrael ne okonča ofanzivu i ne otvori granične prelaze pojasa Gaze.

- Neka se Izrael prvo povuče, neka agresija najpre prestane, neka se prelazi otvore, i tada narod može da razmotri zatišje - kazao je Mašal u televizijskom obraćanju u Damasku, gde živi u izgnanstvu.

Već juče ubijeno je najmanje 10 naoružanih Palestinaca u žestokim sukobima istočno od grada Gaze, nakon što su noć pre toga izraelske vazduhoplovne snage napale više od 60 meta.

Izrael ide do kraja

Odlazeći izraelski premijer Ehud Olmert najavio je da će armija nastaviti ofanzivu protiv palestinskog Hamasa, naglasivši da je Izrael blizu postizanja svojih ciljeva.

- Izrael se približava ciljevima koje je sebi postavio, ali još napora je potrebno i odlučnosti da bi se izmenila realnost na jugu i donela bezbednost građanima Izraela - rekao je Olmert, i upozorio da je do sada uložen napor bez presedana i da se u poslednjem trenutku to ne sme izgubiti.

On je odbacio međunarodne kritike i rezoluciju UN koja poziva na hitan prekid vatre.

- Nijedna zemlja na svetu, čak i one koje nam pridikuju o moralu, ne bi pokazala takvu toleranciju i uzdržanost kao mi. Nikad nismo pristali da iko odlučuje za nas da li nam je dopušteno da udarimo na one koji šalju rakete u naša obdaništa i škole, i nikada nećemo - naglasio je Olmert.

I izraelski ministar odbrane Ehud Barak najavio je nastavak operacije „Čvrsto olovo".

- Nastavljamo da delujemo da bismo obnovili zatišje na jugu i sprečili krijumčarenje oružja kroz Koridor Filadelfija - rekao je Barak.

On je istakao da izraelska vojska deluje s mora, kopna i iz vazduha, ali da proučava i diplomatske mogućnosti.

s2

Svakodnevno raste broj žrtava... Od 27. decembra poginula 854 Palestinca, među kojima je 270 dece i 98 žena

Prema poslednjem bilansu, najmanje 854 Palestinca su ubijena, među kojima 270 dece i 98 žena, a 3.490 ih je ranjeno od početka izraelske ofanzive. S druge strane, poginulo je 10 izraelskih vojnika i troje civila.

Čavez heroj među Palestincima

Odlukom da protera izraelskog ambasadora iz Karakasa, venecuelanski predsednik Ugo Čavez postao je heroj među Palestincima. Venecuelanske zastave i Čavezove slike pojavile su se u velikom broju na Zapadnoj obali tokom protesta protiv rata u Gazi.

Hamas je pozdravio potez Venecuele kao hrabru odluku, dok je šef libanskog Hezbolaha Hasan Nasrala pozvao arapske zemlje da slede primer Venecuele i proteraju izraelske ambasadore.

Prema rečima očevidaca, izraelska vojska je juče ujutru nastavila akcije na palestinskoj teritoriji i gađala više ciljeva, uključujući i one u gradu Gazi.

Hiljade letaka upozorenja

U najnovijim napadima, pored Hamasovih boraca, poginulo je najmanje četvoro palestinskih civila, a više desetina ih je ranjeno. Očevici tvrde da su izraelska oklopna vozila u zoru ušla u kvart Šeik Ajlina u predgrađu Gaze, kao i da su gađani kvartovi u samom centru grada, Tal al Hava i Zeitun. U ruševinama u tim gradovima pronađena su tela desetoro poginulih. U granatiranju je izbio požar u 15 kuća, tako da je pedesetak ljudi zadobilo opekotine ili im je ukazana pomoć zbog udisanja gasa.

Juče ujutru takođe je pogođena kuća Ahmeda Džabrija, vođe vojnog krila Hamasa.

Inače, izraelski avioni bacili su iznad pojasa Gaze u subotu hiljade letaka, upozoravajući stanovništvo da bi ofanziva mogla da se pojača i da se sklone. U noći između subote i nedelje napadnuta je, između ostalog, džamija u Rafi na jugu pojasa Gaze. Izraelci tvrde da je u njoj skrivano oružje, poput mitraljeza i protivavionskih raketa. Džamija je takođe služila kao logor za obuku i okupljanje militanata Hamasa.

Нема коментара: