brojač poseta

петак, 16. јануар 2009.

HAMAS TRAŽI JEDNOGODIŠNJE PRIMIRJE!!!

Palestinska militantna organizacija pristala na primirje, iako preti osvetom zbog ubistva njihovog ministra policije. Izraelci bombardovali objekat UN

s

Bez milosti... Izraelci granatirali najstroži centar Gaze

Palestinski militantni pokret Hamas obavestio je zvaničnike Egipta da je spreman da pristane na jednogodišnji prekid vatre s Izraelom, uprkos najavama pojedinih zvaničnika ovog pokreta da će se osvetiti zbog jučerašnjeg ubistva njihovog ministra unutrašnjih poslova Saida Sijama.

slika

Naime, zvaničnici Hamasa potvrdili su sinoć da je u izraelskom bombardovanju u pojasu Gaze poginuo ministar Said Sijam, i zapretili da će se osvetiti za ovo ubistvo.

U tom napadu poginuli su i vođa bezbednosnog aparata te islamističke organizacije Salah Abu Sreh i vojni komandir u gradu Gazi Mahmud Vatfah.

Izvori bliski Hamasu javili su da je Sijam poginuo kada je raketa pogodila njegovu kuću. Tom prilikom poginuli su i njegov brat i nekoliko drugih rođaka.

Odgovoran za rat

Smatra se da je Sijam bio treći najmoćniji čovek Hamasa i odgovoran za više od 13.000 bezbednosnih agenata. Bio je, takođe, i osnivač policijskih snaga koje predvodi ova palestinska organizacija. On se u Izraelu smatra odgovornim za krvavi udar u pojasu Gaze, u kome je rivalski, umereniji Fatah svrgnut s vlasti.

- Novi režim Hamasa težiće da se bolje koordiniše palestinski udar na jevrejsku državu - prenose izraelski mediji Sijamovu izjavu.

Izraelska južna vojna komanda naredila je ovaj vazdušni udar na osnovu dojava obaveštajne službe Šin bet, a napad na Sijama smatra se pokušajem da se pokaže pobeda u ofanzivi protiv Hamasa.

Izraelska armija smatra da se ofanziva približava kraju, s obzirom na to da je Hamas u principu pristao na prekid vatre na godinu dana, na osnovu egipatske inicijative.

Iz Fonda UN sedam miliona dolara za Gazu

Ujedinjene nacije saopštile su da su odobrile sedam miliona dolara pomoći iz hitnog fonda kako bi se obezbedile hrana i voda za piće u Gazi. Generalni sekretar za humanitarna pitanja Džon Holms upozorio je da 500.000 ljudi nema pristup tekućoj vodi i da su uslovi za život veoma pogoršani. UNICEF je saopštio da je tokom 20 dana izraelskih vazdušnih udara poginulo više od 300 dece i da ih je više od 1.500 ranjeno.

Hamas, ipak, uslovljava dogovor o prekidu vatre izraelskim povlačenjem svih snaga u roku od pet do sedam dana, otvaranjem svih graničnih prelaza u pojasu Gaze i momentalnom međunarodnom garancijom da će ostati otvorene. Izraelske vlasti trenutno razmatraju ove uslove.

Gađana i zgrada UN-a

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je optimizam posle razgovora sa zvaničnim Tel Avivom.

- Smatram da će Izrael doneti važnu odluku o prekidu vatre, ali bi do konačne odluke moglo da prođe još nekoliko dana zbog rada na tehničkim detaljima - kaže Ban Ki Mun.

Tokom jučerašnjeg izraelskog bombardovanja, fosfornim projektilima pogođeno je i sedište Agencije za pomoć UN-a, gde je smešteno oko 700 palestinaca koji su tokom borbi ostali bez domova. Ovaj napad pokrenuo je nov talas negodovanja svetske organizacije. Izraelski ministar odbrane uputio je zvanično izvinjenje generalnom sekretaru UN, uz objašnjenje da su s tog mesta prethodno pucali Palestinci.

U ovom tronedeljnom sukobu, najžešćem u poslednjih deset godina, poginulo je, zvanično, više od 1.000 Palestinaca, uključujući i nekoliko stotina žena i dece. Procenjuje se da ima i više od 4.500 ranjenih.

Нема коментара: