brojač poseta

петак, 23. јануар 2009.

HAMADU NE DAJU U SRBIJU!

Tužilaštvo BiH sprema optužnicu protiv teroriste pokajnika Ali Hamada samo da ga spreči da svedoči o stravičnim zločinima mudžahedina nad Srbima

Ali Hamad

SARAJEVO SE PLAŠI NJEGOVOG SVEDOČENJA U BEOGRADU... Ali Hamad, bivši oficir Al Kaide

Tužilaštvo BiH pripremilo je optužnicu protiv bivšeg visokog oficira Al Kaide Alija Hamada zbog ratnih zločina samo da bi sprečilo njegov odlazak u Srbiju, gde bi svedočio o terorističkim mrežama u BiH, tvrdi član ekspertskog tima za borbu protiv terorizma jugoistočne Evrope Domagoj Margetić.

Margetić kaže da će ova optužnica ubrzo biti i ozvaničena jer tužilaštvo želi da bukvalno ućutka nezgodnog svedoka koji bi svojim iskazom mogao da razotkrije veze bošnjačkog političkog vrha s međunarodnim teroristima.

- Ali Hamad je svoje informacije prvo ponudio Tužilaštvu BiH. To bi znatno olakšalo gonjenje pripadnika terorističke mreže u BiH. Međutim, sarajevsko tužilaštvo nije bilo zainteresovano za njegove usluge jer bi na taj način ugrozilo vodeće bošnjačke političare - podseća Margetić.

Bošnjački političari zameću tragove!

Izvori Pressa RS tvrdi da su bošnjački politički krugovi koji su povezani sa islamskim terorističkim mrežama krenuli u odlučnu akciju zametanja tragova i da je verovatni proces protiv Hamada ključni deo tog projekta.

- Reč je o koordinisanoj akciji, čija je suština u eliminaciji svih koji mogu da dokažu da su visoki bošnjački zvaničnici duboko upetljani u najopasnije svetske terorističke mreže. Zato se na udaru našao Vjekoslav Vuković, a sada se udara i po Ali Hamadu - kaže naš sagovornik.

On ističe da su upravo zbog toga sarajevske vlasti preko noći pokušale da se reše neugodnog svedoka. Margetić tvrdi da je Hamad trn u oku bošnjačke političke elite jer ima podatke o komandnom lancu terorističke mreže u BiH.

Margetić objašnjava da su Bošnjaci sve doskoro bili nadomak svog cilja.

- Želeli su da ga proteraju u Bahrein, zemlju iz koje je došao u BiH.

Ali Hamada u rodnoj zemlji čeka smrtna presuda jer je izrazio spremnost da svedoči o boravku pripadnika Al Kaide u Bosni. Oni koji su hteli da izruče Ali Hamada njegovim ubicama svoj plan su promenili onog trenutka kada se za Ali Hamada zainteresovalo beogradsko Tužilaštvo za ratne zločine. Tada je Sarajevo i odlučilo da blokira njegov odlazak u Srbiju i onemogući ga da posvedoči o stravičnim ratnim zločinima nad Srbima. Problem je rešen veoma jednostavno. Bošnjačke vlasti dale su hitan nalog tužilaštvu da podigne optužnicu protiv Ali Hamada i da ga okrivi za ratne zločine - tvrdi Margetić.

U Tužilaštvu BiH, međutim, demantuju Margetićeve tvrdnje.

- Nikakva optužnica nije podignuta, a da li će je biti ne mogu da kažem jer naša praksa nije da unapred govorimo o predmetima - kaže Grubešić.

U međuvremenu, za Bahreinca, koji je priznao da je i sam učestvovao u nabijanju Srba na kolac i odsecanju srpskih glava u Zavidovićima i okolini, naglo je počelo da se zanima i Tužilaštvo Federacije BiH.

Pouzdani izvori Pressa RS tvrde da se federalno tužilaštvo takođe sprema za podizanje optužnice protiv Bahreinca.

Portparol te institucije Nina Hadžihajdarević kaže da još nema optužnice protiv Hamada, ali dodaje da Tužilaštvo Federacije želi da sasluša Bahreinca.

- Istina, postoji naš zahtev da se Ali Hamad sasluša u vezi s nekim istragama, ali isključivo kao svedok, a ne kao optuženi! Našem zahtevu bi trebalo da bude udovoljeno u narednim danima! - kaže Hadžihajdarevićeva.

fakti

n Ali Hamad u BiH je došao 1992. i pristupio odredu „El Mudžahid"

n 1997. je osuđen na 12 godina zatvora zbog terorističkog napada u Mostaru

n Za vreme boravka u zatvoru u Zenici Hamad se pokajao i odlučio da progovori o brutalnim zločinima islamskih ratnika u BiH, u kojima je i sam učestvovao

n Vlasti BiH nameravaju da proteraju Ali Hamada u rodni Bahrein, ali je on zatražio azil u Srbiji

Izvori Pressa RS, međutim, tvrde da ova izjava potkrepljuje sumnje da se za teroristu pokajnika sprema scenario u kojem će bošnjačke vlasti i pravosudne institucije učiniti sve samo da ga onemoguće da iznese ključne detalje o zločinima nad Srbima i delovanju Al Kaide u Bosni.

Naši sagovornici su uvereni da će se Ali Hamad uskoro naći na udaru bošnjačkih medija koji će pripremiti teren za podizanje optužnice protiv njega.

- Obaveštajni krugovi tvrde da se u Zenici već priprema kompromitujući video-materijal koji će poslužiti za taj proces. Hamad nikada nije krio da je kao pripadnik odreda „El Mudžahid" učestvovao u zločinima nad Srbima, ali mu se „pakuje" montirani snimak - tvrde sagovornici Pressa RS.

Нема коментара: