brojač poseta

четвртак, 29. јануар 2009.

GODINA ROBIJE ZA UBISTVO ZABLAĆANSKOG

Petar Šišović (67) osuđen na minimalnu kaznu zatvora iako je dokazano da je kriv za saobraćajnu nesreću na Zlatiboru, u kojoj je u januaru 2008. godine poginuo glumac Milenko Zablaćanski (52)

DOKAZANA KRIVICA ... Šišović se kretao nepropisnom brzinom od 103 kilometra na čas, prešao punu liniju i sudario se sa „opelom" kojim je upravljao Zablaćanski, koji je išao brzinom od 30 km na sat!

Petar Šišović (67), stomatolog iz Čajetine, osuđen je juče na godinu dana zatvora zbog izazivanja saobraćajne nesreće u kojoj je u januaru 2008. poginuo glumac Milenko Zablaćanski! Šišović je dobio minimalnu kaznu iako je dokazano da se kretao nepropisnom brzinom od 103 kilometra na čas, da je prešao na suprotnu stranu puta i sudario se sa „opelom" koji je vozio Zablaćanski brzinom od samo 30 km na sat!

Optuženi Petar Šišović, inače bivši predsednik opštine Čajetina, dovezao se juče novim automobilom, u pratnji svog advokata, na izricanje presude u Opštinskom sudu u Čajetini. Snežana Vasković, supruga Milenka Zablaćanskog, i njen advokat juče nisu bili u sudnici, iako su dolazili na svih šest dosadašnjih pretresa.

U obrazloženju presude, Zoran Guskić, predsednik sudskog veća, rekao je da je za ovo krivično delo predviđena kazna zatvora od jedne do osam godina, ali kao olakšavajuće okolnosti uzete su u obzir da Šišović do sada nije osuđivan pred ovim sudom, njegov lični i porodični status, kao i godine. Šišoviću je pored kazne zatvora izrečena mera bezbednosti upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od godinu dana, kao i da plati sudske troškove u iznosu od 106.000 dinara.

PRKOSI... Optuženi Petar Šišović dovezao se novim automobilom na suđenje u sud u Čajetini

- Na osnovu materijalnih tragova, nalaza i mišljenja sudskog veštaka, nesumnjivo je da je Petar Šišović vozio „mercedes" nedozvoljenom brzinom, da je prešao preko duple pune linije u treću traku kojom se kreću vozila iz suprotnog smera, i tako se sudario sa „opelom" u kome je bio Milenko Zablaćanski. Uzet je u obzir i iskaz svedoka Nebojše Radišića, pa je na svemu tome zasnovana ova presuda. Prihvaćeni su navodi odbrane da se radi o svesnom nehatu - obrazložio je sudija Guskić.

Odbrana Petra Šišovića se zasnivala na postojanju trećeg vozila koje mu je navodno iznenada izletelo iz suprotnog pravca, zbog koga je morao u toku preticanja kolone iz pravca Užica ka Zlatiboru da skrene u treću traku. Na osnovu toga su tražili oslobađajuću presudu.

Petar Šišović i njegov advokat Milivoje Jovičić rekli su da su nezadovoljni presudom i najavili su žalbu.

- Trebalo je sud da sprovede veću istragu, da sasluša još naša tri svedoka odbrane i da izvrši delimični rekonstrukciju događaja, pa bi se tako došlo do prave istine. Olako je odbijeno svedočenje Čeda Mandića, koji je svedočio da ga je pretekao džip na nekih 300 do 500 metara od mesta događaja, a poverovalo Nemanji Radišiću, koji je sve vreme bio nesiguran - izjavio je Šišović posle suđenja, a njegov advokat je rekao da će uložiti žalbu i tražiti oslobađajuću presudu.

On je dodao da ga je u utorak na završnoj reči posebno pogodila izjava advokata porodice Zablaćanski, kada je rekao da prosečan vozač ima više sažaljenja prema zgaženoj mački na putu nego što je Šišović pokazao tokom suđenja.

- Posle udesa sam nekoliko puta pokušavao da stupim u kontakt sa porodicom pokojnog glumca, ali oni to nisu hteli. Moj brat, šurak i zet su bili na sahrani. Spreman sam da materijalno pomognem porodici, jer vidim deo svoje krivice - rekao je Šišović.

Kada su saznali kolika je izrečena kazna, dvojica prijatelja porodice Zablaćanski samo su se prekrstila i sa nevericom rekla: „Samo godinu dana!"

- Sud je doneo sramnu presudu! Milenko je vozio samo 30 kilometara na sat, poštovao je sve propise! Da ironija bude veća, Šišović se na izricanje presude dovezao drugim automobilom - priča ogorčeni prijatelj porodice Zablaćanski.

Đorđe Sibinović, advokat porodice Zablaćanski, izjavio je da je šokiran presudom. Najavljujući žalbu, Sibinović je kazao da ga je sramota što je pravnik u Srbiji, jer nije u redu da neko ko je oglašen krivim bude osuđen na minimalnu kaznu.

- Osuditi ga na minimalnu kaznu predstavlja još veću povredu i za žrtvu i za njegovu porodicu. Osoba koja je izvršila ovo krivično delo mora da dobije bar jedan mesec preko minimalne kazne. Tu istu kaznu on bi dobio i da je Milenko ostao živ - kazao je Sibinović.

Ogorčena... Snežana Vesković (u sredini)

Milenkova žena u šoku

Snežana Vesković, supruga Milenka Zablaćanskog, nije prisustvovala jučerašnjem izricanju presude. Sin Ivan kaže da je njegova majka u šoku i da joj je pozlilo kada je čula presudu.

- Majka je u utorak prisustvovala završnoj reči u sudu u Čajetini. Izašla je uplakana zbog bahatog ponašanja Petra Šišovića. Juče je bila van sebe zbog svega što nam se dešava. Zar se za ubistvo čoveka dobija godinu dana zatvora?! - pita se sa nevericom sin Zablaćanskog, i nastavlja:

- Ne mogu da verujem da taj čovek još uvek negira krivicu?! Naravno, žalićemo se višoj instanci i nećemo se predati, sve dok ubica ne dobije zasluženu kaznu.

Snežana Vesković je pred sudom ispričala na jednom od saslušanja da je Milenko bio pažljiv vozač i da je zbog poledice nju i sina dopratio do autobusa i uputio ih prema Beogradu. On je sam seo u kola i krenuo za Beograd.

Нема коментара: