brojač poseta

субота, 03. јануар 2009.

Gasprom neće više da pregovora sa Ukrajinom


Pregovori o gasnom ugovoru između Rusije i Ukrajine ne mogu da budu nastavljeni jer nema relevantnog odgovora ukrajinske strane, rekao je danas u Pragu šef izvoza Gasproma, Aleksandar Medvedev.

Razgovori dve strane prekinuti su 31. decembra. Ukrajinska državna Ukrajinska gasna kompanija Naftogas pozvala je danas Gasprom da se vrati za pregovarački sto. Moskva, međutim, tvrdi da je ona ta koja poziva Ukrajinu na pregovore.

"Mi to radimo, redovno ih (Ukrajinu) pozivamo da dođu, ali oni ne dolaze", rekao je Medvedev pre sastanka sa zvaničnicima vlade Češke, tekuće predsedavajuće EU.

"To je apsolutno neprihvatljiva pozicija.Nemamo s kim da razgovaramo", dodao je on.

Medvedev je naglasio da je Gasprom spreman da ispuni gasne obaveze prema EU, i tražio je od Ukrajine da poštuje obaveze koje ima kao tranzitna zemlja.

Rusija je optužila Ukrajinu za krađu tranzitnog gasa, ali Ukrajina je to opovrgla uz tvrdnju da je sam Gasprom smanjio količine gasa za Evropu i da primenjuje "energetsku ucenu".

"Količina gasa koju Naftogas uzima za vlastite potrebe bez ikakvih osnova, bilo kakvog ugovora, već je dostigla 35 miliona kubnih metara gasa dnevno, i raste", rekao je Medvedev.

Dodao je da Gasprom preduzima sve neophodne korake da nadoknadi gas koji uzima Naftogas, kao i da su neki potrošači, naročito na Balkanu, počeli da osećaju posledice smanjenog dotoka gasa.

"Uprkos tome, Gasprom im je isporučio sve količine gasa predviđene ugovorima sa tim zemljama", rekao je zvaničnik ruskog gasnog giganta.

Bugarska je danas saopštila da je nivo gasa u državnom gasovodu počeo da opada, ali da još uvek nije dostigao kritičnu tačku.

Dodala je i da je ugrožen tranzit gasa koji preko Bugarske ide u Tursku, Grčku i Makedoniju.

Uvoznici gasa u Mađarskoj i Poljskoj naveli su juče da je opao pritisak i u njihovim gasovodima, dok je direktor rumunske državne gasne kompanije Transgas Joan Rusu saopstio da je sinoć iznenada količina dotoka ruskog gasa u Rumuniju opala za 30-40 odsto.

Нема коментара: