brojač poseta

недеља, 25. јануар 2009.

GASI SE SVAKI DESETI MOBILNI

Prognoza je da će se u ovoj godini prodati 1,08 milijardi mobilnih aparata, u odnosu na 1,18 milijardi prodatih u 2008. godini

s

Globalno tržište mobilnih telefona smanjiće se za devet odsto u 2009, prvi put od 2001, s tim da se posebno loše prilike očekuju u prvoj polovini godine, jer će privredno usporavanje prigušiti ličnu potrošnju, objavila je kompanija „Stratedži analitiks" (SA).

slika

Ima li leka za smanjenu potražnju za mobilnim telefonima?... Kinezi na potezu

- Očekujemo vrlo slabu prvu polovinu 2009. godine, jer će industrija biti pogođena padom isporuka u periodu posle praznika na razvijenim tržištima, kao i prigušenom potražnjom tokom sezone novogodišnjih praznika u Kini - saopštio je u petak SA.

Kinezi podbacili

U SA prognoziraju da će se u ovoj godini prodati 1,08 milijardi mobilnih aparata, u odnosu na 1,18 milijardi prodatih u 2008. To će biti prvi godišnji pad prodaje od 2001, kada je zabeležen pad za šest odsto, prvi od početaka industrije mobilnih telefona 1983. Privredno usporavanje dovelo je u četvrtom tromesečju 2008. do najslabijih rezultata te industrije od četvrtog tromesečja 2001, saopštava SA, ukazujući na pad isporuka za deset odsto na godišnjem nivou, na 295 miliona komada.

To je prvi put da je SA zabeležio manju isporuku u tradicionalno dobrom četvrtom tromesečju nego u trećem kvartalu.

„Nokija" na gubitku

Najveći svetski proizvođač mobilnih telefona - finska „Nokija" saopštila je da je u četvrtom tromesečju prošle godine pretrpela pad profita za više od polovine, na 576 miliona evra. Promet je na godišnjem nivou opao za 20 odsto, na 12,66 milijardi evra, dok je broj prodatih telefona u poslednjem tromesečju prošle godine pao za 15 procenata, na 113,1 milion, prenela je agencija Blumberg.

Analitičari su očekivali da će dobit po akciji biti oko 30 centi, a promet oko 13,3 milijarde evra. Kompanija u budućnosti očekuje dalji pad prodaje, ali ipak želi da sačuva sadašnji udeo na svetskom tržištu od oko 37 odsto.

Za celu prošlu godinu operativni profit je pao za 38 odsto, na 4,97 milijardi evra, a promet je smanjen za 0,7 odsto, na 50,7 milijardi.

- Trgovci na malo rešavaju se zaliha zbog težih uslova kreditiranja, dok potrošači odlažu kupovinu zbog straha od recesije - kaže se u izveštaju, koji je došao nakon loših podataka i prognoza kompanija „Nokija", „Samsung", LG i „Epl".

„Motorola" ide iz Azije

Američki proizvođač mobilnih telefona „Motorola" planira značajno da smanji troškove, zbog čega će biti prisiljen na nova otpuštanja. Finansijska kriza snažno pogađa i proizvođače mobilnih telefona, pa dok i tržišni lider „Nokija" upozorava na znatno slabiju potražnju za svojim proizvodima, analitičari su dodatno snizili svoje prognoze u pogledu prodaje „Motorole" u ovom i prošlom kvartalu, prenosi Rojters. Kao rezultat rezanja troškova očekuje se da će bez posla ostati veliki broj zaposlenih u sektoru mobilnih uređaja. Podsetimo, „Motorola" je u oktobru već najavila otpuštanje 3.000 radnika ili 4,5 odsto ukupne radne snage.

„Motorola", koja je u trećem kvartalu 2008. pala na četvrto mesto po učešću na svetskom tržištu mobilnih telefona, izjavila je da će njeni novi uređaji, za koje računa da će ostvariti dobru prodaju, biti spremni tek u drugom delu ove godine, što bi moglo značiti da će do tada nastaviti gubiti tržišni udeo.

Нема коментара: