brojač poseta

среда, 14. јануар 2009.

FILMSKA PREVARA?

Preduzeću „PS Stankom" već osam meseci blokirani svi računi, pa će kupci stanova u naselju Filmski grad najverovatnije ostati i bez njih i bez uplaćenog novca

s

Nikad kraja... Deo stanova u Filmskom gradu nije ni počeo da se gradi, dok je izgradnja ostalih stala

Građani koji već godinama čekaju na stanove u naselju Filmski grad po svoj prilici ostaće bez njih i novca koji su dali, ukoliko se bude poštovao Zakon o stečaju i bankrotstvu!

Dupla prodaja

Podsetimo, „Stankom" je u januaru 2004. godine sklopio ugovor o zajedničkoj izgradnji stambeno-poslovnog kompleksa u naselju Filmski grad sa „Delta legalom" kao suinvestitorom, a izgradnja je počela u junu iste godine. Rok za završetak radova bio je jul 2005, ali radovi nisu odmakli dalje od temelja. „Delta legal" je prema tvrdnjama stanara prodavao stanove koji su bili u vlasništvu „Stankoma", tako da je došlo do duple prodaje. U julu 2007. godine, „Stankom" je raskinuo ugovor sa „Delta legalom", ali je i zaustavljena izgradnja stanova.

Firmi „PS Stankom" već osam meseci blokirani su svi računi, zbog čega će morati da bude proglašen stečaj, a kupci stanova mogu samo da se nadaju da će iz stečajne mase „izvući" bar 10 odsto uloženog novca.

Preti stečaj

- Građani u najboljem slučaju mogu da se nadaju da će „Stankom" proglasiti stečaj, i da će bar nešto uloženog novca uspeti da „izvuku" iz stečajne mase tog preduzeća - objašnjava pravnu proceduru advokat Sava Anđelković.
On kaže da će „Stankom", zbog toga što ne može da isplati dugove, morati da proglasi stečaj, posle čega će sva njegova imovina biti zaplenjena, a novac, ukoliko ga imaju, oduzet.
- Sve što se zapleni ulazi u doboš i raspodeli se svim poveriocima kojima firma duguje, ali, nažalost, sumnjam da će bilo ko dobiti više od 10 odsto novca koji im „Stankom" duguje - objašnjava Anđelković.

Virtuelni stanovi

Davor Rauš, koji je svoj stan od 55 kvadrata isplatio „Stankomu" 2005. godine po ceni od 1.000 evra po kvadratu, ističe da je po ugovoru trebalo da se useli u martu 2006. godine. Ali, do danas na toj adresi, 48b lamela 5, sagrađena su samo dva nivoa uzemljenih garaža.
- Moj stan na trećem spratu mi se sviđa, a i raspored prostorija je sjajan, samo što je virtuelan. Ako „Stankom" ode pod stečaj, podneću prijavu i pokušati da se naplatim iz stečajne mase. Ako ni to ne uspe, sa ostalim oštećenima zaposešćemo prostor u Filmskom gradu i braniti posed gde treba da budu naši stanovi! - rekao je rezignirano Rauš.

On je rekao da najviše što može da se uradi jeste da se „Stankom" krivično goni, ali ukoliko ne budu mogli da vrate novac, niko drugi neće moći da ga vrati umesto njih.
Mića Ružić, PR „PS Stankoma", tvrdi da ta firma neće otići pod stečaj, kao i da će svi koji su platili „Stankomu" dobiti stanove.
- To što su firmi blokirani svi računi ne mora da znači da platni promet ne funkcioniše. Izgradnja stanova je trenutno obustavljena samo zbog sudskog veštačenja sa „Delta legalom", koji je bio suinvestitor i izvođač radova - tvrdi Ružić.
Prema Zakonu o stečaju i bankrotstvu, kada je nekoj firmi račun blokiran duže od 60 dana, ona mora da uđe u stečajni postupak, ali Ružić negira tu mogućnost.
Vladan Zlatić, advokat udruženja „Hiljadu oštećenih građana", koji su prevareni u kupovini stana, rekao je za Press da njih jedino interesuje da se gradnja stanova koje su ljudi kupili završi.
- „Stankom", iako je raskinuo ugovor sa „Delta legalom", treba sa njima da se dogovori o podeli kvadrata i da zajedno završe stanove, pošto su zajedno i ušli u posao i upravo je „Delta legal" većinski investitor izgradnje - kaže Zlatić.

fakti

n 19. januara 2004. godine PS „Stankom" je potpisao ugovor sa „Delta legalom", kao suinvestitorom, a kao krajnji rok za završetak radova utvrđen je mart 2006. godine
n 4. jula 2007. godine „Stankom" je raskinuo ugovor sa „Delta legalom" i potpisao sa „Urban legalom"
n U julu 2008. godine „Stankom" je sudskim putem pokušao da proglasi nevažećim ugovore koje je „Delta legal" sklopio sa kupcima
n 8. januara 2009. godine udruženje „Hiljadu oštećenih" podnelo je krivičnu prijavu protiv direktora „Stankoma" Živadina Mihailovića

Neizmirene obaveze

Kako je Press nezvanično saznao u „Stankomu", tom preduzeću blokiran je svaki od 21 računa, a ne 19, kako je navedeno na sajtu NBS.
- Preduzeće „PS Stankom" AD Beograd je u neprekidnoj blokadi od 16. juna 2008. godine i ima evidentirane neizmirene obaveze u prinudnoj naplati u iznosu od 213.563.120,07 dinara, bez obračunate kamate. Stečajni postupak mogu pokrenuti poverilac, stečajni dužnik, poreska uprava, javno pravobranilaštvo i javni tužilac - objasnila je za Press Slađana Prijić-Sladić iz PR službe NBS.

1 коментар:

Vera је рекао...

Drzava je napravila zakone o stecaju da zastiti kriminalce i opljacka postene kupce.U svoj stan u blok 50a sam se uselila,stan mi ne osporava ni Stankom ni Delta legal,(to sto nemam struju nema veze),sudski spor je u toku i necu dozvoliti nikada ni drzavi, ni stecajnom upravniku da mi prodaju stan.Gospodo,imovina treba da se kupi i zaradi,pa tek onda da se trguje njome,a ovo je moj stan,posteno placen gotovim novcem,zaradjen mojim postenim doktorskim radom i necu dozvoliti nikakvom Radulovicu ili nekom drugom stecajnom da trguje mojom imovinom.Neka zaradi pa neka trguje i namiruje ostecene kupce.Ja nisam vlast u ovoj drzavi da pisem zakone i brinem da li je neko prevaren.Ovo je moja imovina i necu dozvoliti niko da je prodaje,a drzava zajedno sa stecajnim i svojim zakonima neka prodaje svoju imoviunu pa neka namiruje prevarene kupce.