brojač poseta

среда, 14. јануар 2009.

Evropa traži od Srbije da sarađuje sa „susedom" Kosovom

Evropska unija ove godine neće tražiti od Srbije da prizna nezavisnost Kosova i Metohije ukoliko želi da uđe u Uniju, ali će insistirati na tome da Beograd razvija „dobrosusedske onose" sa Prištinom, navode sagovornici Pressa iz Brisela

doris pak

Hrana i struja važni... Doris Pak

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za odnose za državama jugoistočne Evrope Doris Pak kaže za Press da se o pitanju da li Srbija treba da prizna Kosovo „neće diskutovati sve dok Međunarodni sud pravde ne donese mišljenje da li je proglašenje nezavisnosti legalno, a što su zatražile UN".
- Ali, dok čekamo odluku Suda Beograd treba da zna da Albanci i Srbi moraju da žive zajedno na Kosovu i da učini sve da im obezbedi normalan život. Važno je da Srbi imaju dovoljno hrane, struje, novca. A to će dogoditi ukoliko Beograd odustane od svojih paralelnih struktura vlasti na Kosovu i počne da sarađuje sa Prištinom - rekla je Pakova.
Izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Just Lagendajk ističe za Press da u toku ove godine „niko neće tražiti od Srbije da prizna Kosovo, jer to sada nije bitno". On dodaje da će pitanje srpskog priznanja Kosova jednog dana morati da se postavi „jer svaka zemlja koja postane član EU mora da razvija dobre odnose sa susedima".
- Lično se nadam da tokom ove godine Beograd i Priština neće raditi previše jedni protiv drugih, da će prihvatiti realnost i da ništa neće učiniti ta realnost bude još teža. Važno je da vlasti Srbije sarađuju sa vlastima Prištine u vezi sa nestankom osoba obe nacionalnosti, a taj je spisak podugačak, kao i da rešavaju probleme svojine na Kosovu jer mnogo Srba nije to pitanje pravno regulisalo. I saradnja na ovim pitanjima ne znači da Beograd posredno priznaje nezavisno Kosovo - kaže Lagendajk.
I izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin kaže za Press da je važno da Srbija ima „dobrosusedske odnose sa Kosovom".
- Ne možemo tražiti od Srbije da prizna Kosovo, ako to nisu uradile, recimo, ni Španija i Rumunija koje su članice Unije. Ali, Beograd mora da se posveti Srbima na Kosovu, a ne da radi na svoju štetu i pokušava da sprečava izvoz robe s oznakom kosovske države. Srbija je bila prvi ekonomski partner Kosova i mora da zna da je ekonomska saradnja najbolji put za ostajanje Srba na Kosovu - kaže za Press Kacin.

Нема коментара: