brojač poseta

среда, 28. јануар 2009.

Državni harač: BENZIN IDE NA 86,5 DINARA!

Gorivo juče poskupelo oko osam dinara, a već u petak zbog novih akciza poskupeće još skoro toliko. Vlasnici pumpi prete blokadama

s

Oprobani recept... U Smederevu juče počeli da prave zalihe goriva

Gorivo će u Srbiji u roku od samo četiri dana poskupeti za oko 15 dinara! Od juče su cene benzina i dizela veće za oko 8,50 dinara, a zbog stupanja na snagu novog Zakon o akcizama derivati će u petak još jednom poskupeti za oko osam dinara, potvrđeno je Pressu u Ministarstvu finansija.

Zbog benzina skuplji hleb?

Najavljeno poskupljene naftnih derivata, drugo zaredom, moglo bi negativno da se odrazi na cenu najosnovnije životne namirnice - hleba.
- Istina, u cenu hleba ne uračunava se samo cena naftnih derivata. U tu cenu su ukalkulisane i druge komponente. Međutim, ukoliko naftni derivati zaista opet poskupe, već tokom sledeće nedelje mogli bismo da razmišljamo o eventualnim korekcijama cenovnika - rekao je za Press predsednik Unije privatnih pekara Srbije Zoran Pralica.

Nova cena bezolovnog benzina već za dva dana biće 86,50 dinara, a evrodizela 76,84 dinara!

Preti nestašica

- Izmene Zakona o akcizama već su objavljene u „Službenom glasniku", pa će maloprodajna cena benzina biti veća za dodatnih 7,19 dinara, a dizela za 8,14 dinara. Cene će biti automatski povećane za ove iznose čim zakon u petak stupi na snagu - rekli su nam juče u Ministarstvu finansija. Kako nam je objašnjeno, izmene zakona su objavljene 22. januara, a stupaju na snagu osam dana kasnije, odnosno u petak.
Predsednik Udruženja privatnih pumpi Srbije Milan Rakić kaže da je naftašima već neisplativo da rade sa visokim cenama i da će novo poskupljenje dovesti do nestašica na tržištu!

Nove cene goriva

Derivat 26.01 27.01. 30.01
BMB/MB 95 72,10 79,30 86,50
D2 54,60 62,50 70,64
Evrodizel 58,20 68,70 76,84
Eko 350 56,30 64,60 72,74
Eko 50 / 67,20 75,34

- Već postoje nestašice goriva i sada će biti još veće. U Šapcu, gde ja živim, ni na jednoj pumpi nemamo ni dizela ni evrodizela. Gorivo je već jednom poskupelo, ali ni to ništa ne vredi jer za male benzinske pumpe nema dizela zbog male proizvodnje u NIS-u. Oni su zbog gasne krize ostali bez sirove nafte, pa trenutno snabdevaju uglavnom svoje pumpe - objašnjava Rakić.

Državni harač

- U trenutku kada pada prodaja goriva na tržištu, država povećava budžetsko zahvatanje kako bi mogla da ispuni svoje planove. U Srbiji 500 privatnih pumpi već izumire jer nemamo šta da prodajemo. A čim nemamo šta da prodamo, onda ni država ne može ništa da zaradi od nas. Sada će od 86,50 dinara za litar benzina država uzimati za sebe 54 dinara. To nema nigde! - dodaje on.
On kaže da će njegovo udruženje uskoro imati sastanak na kome će biti reči o eventualnim blokadama pumpi zbog nemogućnosti da posluju!

Cene u regionu (evro/litar)

Zemlja Benzin Dizel
Srbija 0.90 0.72
Austrija 0.90 0.95
BiH 0.92 1.01
Bugarska 0.85 0.93
Hrvatska 0.88 0.93
Mađarska 0.86 0.93
Crna Gora 0.99 0.98
Makedonija 0.75 0.64
Rumunija 0.70 0.89

- Spremamo skupštinu za ovu nedelju i najavljujem da ćemo štrajkovati i praviti blokade na pumpama zbog ovoga što nam se dešava. Država i Vlada su nezajažljive u punjenju državne kase i neprekidno podižu akcize. Uništavaju kompletnu naftnu privredu, a nadaju se da će Rusi to prihvatiti kada budu došli - rekao je on.
Komercijalni direktor kompanije „AVIA Petrobart" Nemanja Šutonja kaže za Press da uvoznici i prerađivači ne žele da na svoj teret održavaju socijalni mir u državi i da je zbog toga došlo do smanjenih isporuka goriva.
- Našli smo se u situaciji da za vikend na većini pumpi nije bilo pojedinih derivata. Razlog je što uvoznici i prerađivači sirove nafte više ne žele da na svoj teret i za svoj račun održavaju socijalni mir u državi. U okolnostima kada kurs divlja i kada se radi na ivici egzistencije, niko nije u situaciji da uvozi nešto za dva dinara, a prodaje za dinar, i to isključivo zbog nepoštovanja uredbe Vlade Republike Srbije. Tako da, ako već država nije u mogućnosti da interveniše kroz upumpavanje određenih sredstava u privredu i pripomogne izlasku iz krize, ne mora bar da povećava akcize i dodatno opterećuje već obogaljenu privredu - kaže Šutonja.

Нема коментара: