brojač poseta

недеља, 25. јануар 2009.

Dragan Šutanovac: Iračani fascinirani srpskim oružjem

Irački zvaničnici fascinirani su našim novim borbenim vozilom „lazar", kao i „Zastavinom" puškom „M21", urađenom po NATO standardima, kaže za Press ministar odbrane Dragan Šutanovac, koji je nedavno bio u poseti Iraku

Dragan Šutanovac

Dobar posao u Iraku... Šutanovac

On dodaje da je vrlo zadovoljan posetom Bagdadu i da očekuje da u narednom periodu bude sklopljen još neki posao sa iračkim Ministarstvom odbrane.

- U Bagdad sam otišao na poziv kolege ministra odbrane Abdula Kadira, ali sam razgovarao i sa iračkim premijerom Nurijem al Malikijem i ministrom policije Dževadom al Bulanijem. Tema je bila realizacije posla vrednog 234 miliona dolara koji je sklopljen 2007. godine, ali i sklapanje novih ugovora - kaže Šutanovac.

On dodaje da bi poslovi sa Irakom mogli da budu „značajno uposlenje" za srpsku namensku industriju, ali i druge privredne subjekte.

- Iračani su zadovoljni dosadašnjim tempom i kvalitetom isporuka, a zainteresovani su za nove kupovine, pa smo im zato predstavili nove proizvode srpske vojne industrije. Oni su fascinirani novim vozilom „lazar", kompanije „Jugoimport SDPR". To je oklopno vozilo za 10 osoba, vrlo bezbedno i namenjeno zonama visokog rizika. Takođe, Iračani su oduševljeni i novom „Zastavinom" puškom „M21", koja je urađena po NATO standardima. Jednu takvu smo odneli na poklon iračkom ministru odbrane - rekao je Šutanovac.

s2

Po NATO standardu... „Zastavina" puška „M21"

Ministar objašnjava da u Bagdadu nije potpisan nikakav ugovor, ali veruje da bi u narednom periodu to moglo da se dogodi.

- Dogovorili smo se da Iračani naprave specifikaciju svojih potreba, da razmenimo informacije i još nekoliko poseta, i da sklopimo neki vredan posao koji će doneti uposlenje za mnogo naših radnika. Ne bih prejudicirao cifre, ali to sigurno nisu mali iznosi. Takođe, razgovarali smo i o saradnji u oblasti vojne i civilne infrastrukture, o bezbednosti, kulturi... Irak namerava da u narednom periodu podiže svoju ekonomiju, a to ne može bez bezbednosti, i to je šansa Srbiji za dobar posao - priča Šutanovac.

Prema njegovim rečima, Iraku je do sada isporučena „roba" u vrednosti od 100 miliona dolara.

- Pre svake isporuke Iračani šalju svoje inspektore u kontrolu i od njih smo dobili samo pohvale za kvalitet i profesionalnost. I takav njihov stav, i najave novih poslova, najbolja su poruka pojedinim poslanicima i strankama, koji su neosnovano kritikovali Ministarstvo odbrane i mene kako bi se dodvorili onima koji su im plaćali izborne kampanje, a kojima sam ukinuo bogaćenje na račun Vojske - kaže Šutanovac.

s3

Novi proizvod SDPR-a... Oklopno vozilo „lazar"

Нема коментара: