brojač poseta

недеља, 11. јануар 2009.

DOKTOR JE UNIŠTIO SVE REZULTATE!

Nakon hapšenja dr Eugena Slavika, osumnjičenog da je tražio mito za operaciju dečaka, nastavlja se lečenje malog pacijenta. Nažalost, analize se ponovo rade jer je stare snimke neko jednostavno zaturio!?

s1

Nada... Miloševići veruju da će uskoro ponovo biti na okupu, ali kod kuće

Na Institutu za neurohirurgiju u Beogradu u toku su poslednje pripreme za operaciju jedanaestogodišnjeg Dejana Miloševića, čiji je otac Žarko prijavio policiji doktora Eugena Slavika da mu je za lečenje sina tražio nedostižnih 500 evra! Lekari koji su preuzeli malog pacijenta uradili su nove analize, a već sutra će magnetnom rezonancom ponovo biti snimljena dečakova kičma jer je prvobitni snimak nakon hapšenja doktora Slaveka misteriozno nestao!??

Samo dva dana nakon hapšenja doktora Eugena Slavika i odluke istražnog sudije Okružnog suda u Beogradu da ga pritvori na mesec dana, ekipa Pressa je posetila Dejana na Institutu neurohirurgije Kliničkog centra Srbije, gde mališan ovih dana čeka na operaciju.

Strah i strepnja

Žarko Milošević, dečakov otac, izuzetno je zabrinut kakav će odnos lekari sada imati prema njegovom sinu s obzirom na to da je njihovog „cenjenog" kolegu prijavio za traženje mita.

- I dalje se plašim - tiho nam je u bolnici rekao Žarko. - Brinem se da li ćemo imati problema od doktorove familije, ali i od njegovih kolega. I Dejan je uplašen. Donedavno je sve vreme ćutao, ali je sada malo bolje. Povratila mu se boja u licu, malo više priča, ali i dalje ne može na noge.

s2

Sudbina... Dejan je rano upoznao svet odraslih

I pored njihovog straha, mogli smo zaključiti da je odnos medicinskog osoblja na Institutu neurohirurgije prema dečaku i njegovoj majci Sanji krajnje korektan i profesionalan.

- Plašio sam se da posle svega neće ni hteti da ga leče, ali je, srećom, sve u redu - kaže Žarko. - Uz sina je sve vreme i moja supruga, koja mi je prilikom posete rekla da joj je dolazio jedan mladić u belom mantilu. Kaže da je bio izuzetno prijatan i da joj je rekao: „Svaka čast, i trebalo je da ga prijavite".

Sem oca, zabrinuta je i majka Sanja, ali joj je sada ipak malo lakše jer se u bolnici prema njima svi ponašaju normalno i s poštovanjem.

- Doktor Miodrag Rakić, koji je preuzeo Dejanovo lečenje, objasnio mi je šta će sve raditi - priča Sanja. - Rekao mi je da će ponoviti sve analize i da su neke već i urađene. Nažalost, rezultati krvi nisu dobri, a tek posle sutrašnjeg snimanja magnetnom rezonancom znaćemo da li će se i kada Dejan operisati.

s3

Obesno... Ispred KBC-a Beograd i sada se može videti parkirani „lend-rover", vlasništvo uhapšenog doktora, čija se vrednost procenjuje na oko 100.000 evra

Rođaci porodice Milošević tvrde da je originalni snimak, zbog kojeg je dete i dovedeno kod doktora Slavika, jednostavno nestao i da ga je najverovatnije, u želji da ga zaštiti, sklonio neko od njegovih kolega.

Međutim, ni otac ni majka ne žele da u to poveruju. Nadaju se da je snimak jednostavno zaturen, a i sam doktor Rakić im je objasnio da je možda bolje da se lečenje i eventualna operacija obave na osnovu novih snimaka.

Nije mu prvi put

- Čak i ako je to neko namerno uradio, nije važno - kažu nam uglas. - Najbitnije je da Dejanu bude dobro, a ne brine me ni činjenica što je doktor Slavik kod istražnog sudije sve demantovao. Na njegovu žalost, sve što se dešavalo u njegovoj kancelariji, kao i njegovo traženje da mu isplatim novac, na zahtev policije je snimljen i zabeležen - rekao nam je Žarko.

fakti

n Ortoped Admir R. uhapšen u svojoj ordinaciji kada je primio 350 evra mita kako bi pacijentu operisao kuk

n Doktor Dragan Stanković uhapšen i osumnjičen da je tražio 750 evra da bi jednu pacijentkinju primio na odeljenje

n Ginekolog Miloš Radović uhapšen u trenutku dok je od mladića jedne pacijentkinje primio 150 evra koje je tražio da bi obavio abortus

n Neurolog Ljiljana Tomović uhapšena zbog sumnje da je primila mito. Ona je osumnjičena da je za novac Saši Božnjačkom izdala lažnu lekarsku dokumentaciju, na osnovu koje je odložio odlazak u zatvor

Kako Press nezvanično saznaje u beogradskoj policiji, dokazi protiv doktora Eugena Slavika su nepobitni, a pretpostavlja se da ovo nije prvi slučaj u kome je on tražio novac za operaciju. Po svemu sudeći, toga je bilo i ranije.

- Verujemo da će se posle ove akcije i njegovog hapšenja javiti i drugi pacijenti od kojih je on tražio novac - objasnili su nam u policiji.

Advokati optuženog Eugena Slavika, Miodrag Vujović i Vera Đurović-Bojović, posle određivanja pritvora tvrdili su da se radi o najobičnijoj nameštaljki i progonu njihovog klijenta. U slučaju da doktor Slavik bude osuđen, prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije kazna za traženje i primanje mita je od dve godine do dvanaest godina zatvora. Sem zatvorske kazne, on bi automatski dobio i otkaz u KBC-u Srbije i bila bi mu oduzeta dozvola za rad, što znači da više nikad i nigde ne bi mogao da se bavi medicinom.

Crna praksa belih mantila

Muke Žarka Miloševića su podstakle naše čitaoce da se i sami oglase na našem sajtu (www. pressonline. rs) i prenesu svoja lična iskustva. Prenosimo samo neka od njih.

„Moja mama je umrla u ovoj ustanovi, i to od čira na želucu. Doktor nam je uzeo 500 evra uveravajući nas da će sve biti u redu. Nažalost, umrla je tri dana kasnije a da se dotični nije ni pojavio."

„Pre pet godina je mom tastu trebalo da amputiraju palac na nozi, ali je hirurg stalno odlagao termin, uz napomenu da će brže doći na red ako platimo hiljadu evra. Nažalost, pare smo sakupili tek nakon dva meseca, ali se gangrena u međuvremenu toliko proširila da je tast izgubio nogu iznad kolena!"

„Kada mi je supruga prvi put bila u drugom stanju, nismo platili ni dinara, ali smo tada oboje bili bez posla... Danas kada radim u javnom preduzeću ne mogu da zaradim dovoljno da platim troškove za raznorazne analize i slične preglede. Kada lekari vide da pacijent može da plati, izmisle bolest i deru bez milosti."

„Lekar sam i imam sasvim korektnu platu. Nikada u životu nisam uzeo mito i mogu samo da poručim: narode, ko vam potraži novac, prvo ga izudarajte, pa pravac u policiju da ga prijavite. Sve dok bagra koja sebe naziva lekarima ne shvati da su svi pacijenti isti, bez obzira na status, imovinsko stanje ili boju kože, moramo se boriti protiv ovakvog ološa."

„Živim u Nemačkoj i imam svog kućnog lekara. Iako sam obični radnik, moj automobil je znatno bolji od njegovog. Kaže mi da nema pare za novi jer se zadužio u banci da bi nabavio aparat za ultrazvučnu dijagnostiku. Predložiću mu da dođe u Srbiju. Klinika će mu nabaviti sve što mu treba, na njemu je samo da napuni džepove."

Нема коментара: