brojač poseta

недеља, 18. јануар 2009.

Do jeseni novi fiksni operateri?

U Srbiji će u prvoj polovini ove godine biti raspisan javni poziv za novog operatera fiksne telefonije, najavila je ministarka za telekomunikacije Jasna Matić.

Ona je kazala da je izrada planova za liberalizaciju telekomunikacionog tržišta već počela, navodeći da je plan da budu završeni u prvom tromesečju kako bi u drugom kvartalu mogao biti raspisan javni poziv.

Matićeva je rekla da će uvođenje vajmaks tehnologije za internet i fiksnu telefoniju, koje je bilo najavljeno za početak 2009, verovatno biti odloženo jer je u Beogradu zauzet frekvencijski spektar koji je pogodan za tu tehnologiju.

"Imamo problem sa dodelom spektra budući da je optimalan deo spektra koji bi se za to koristio, i koji se za vajmaks koristi u evropskim zemljama, na teritoriji Beograda zauzet", kazala je ona.

Kako je rekla, taj deo spektra je zauzet tokom prethodnih pet godina, koriste ga internet provajderi i njihove dozvole su važeće, a to je problem jer je Beograd najisplativiji za kompanije koje će uvoditi vajmaks.

Prema rečima ministarke, ukoliko se ne pronađe način da se koristi deo spektra koji je najpogodniji za vajmaks, koristiće se drugi deo spektra, koji je manje pogodan, ali će zbog tog problema uvođenje vajmaksa verovatno biti odloženo.

"Može da se desi da još malo odložimo vajmaks i krenemo u liberalizaciju fiksne telefonije i dogovorili smo se sa Ratelom da počnemo da pravimo strategiju za liberalizaciju fiksne telefonije", kazala je ona.

"Sve su šanse da će pre jeseni doći novi operateri u našu fiksnu telefoniju", kazala je ona.

Na pitanje o tome koje su kompanije zainteresovane za dolazak u Srbiju, ministarka je rekla da je zbog ekonomske krize u svetu teško proceniti koliko operatera će doći.

"Velika je kriza u celom svetu, maltene niko ni u šta ne investira i veliko je pitanje da li ćemo moći da nađemo operatere", kazala je ona i navela da to zavisi od toga kako će se kriza razvijati u svetu i u Srbiji.

Ratel je održao jedan krug konsultacija o zainteresovanosti u 2008, pre nego što je kriza počela, kazala je Matićeva i navela da će se još jedan krug konsultacija održati kada se napravi plan za liberalizaciju tržišta.

"Sada ćemo, kada osmislimo kakva će biti tehnologija uvođenja novih operatera, uraditi još jedan krug konsultacija sa onima za koje mislimo da su potencijalno zainteresovani", kazala je ona.

Prema njenim rečima, uskoro će biti raspisan javni poziv za uvođenje CDMA tehnologije, koja omogućava internet i fiksnu telefoniju, ali ne širokopojasnu kao vajmaks.

"Formulisanje pravila za CDMA je pri samom kraju. Samo treba da se objavi u Službenom listu, pa ćemo krenuti u dodelu za CDMA za fiksnu telefoniju", rekla je ona.

Нема коментара: