brojač poseta

среда, 28. јануар 2009.

Deset zapovesti za krizna vremena

Deset zapovesti za krizna vremena

U današnje vreme, kada se i kod nas osećaju posledice svetske ekonomske krize, dobar savet vredniji je nego ikad. Instant rešenja nema, ali postoje mogućnosti da se finansijski svetski lom preživi sa što manje posledica. Niko, nažalost, ne može da garantuje da su analize ispravne i da će vam saveti koje nudimo pomoći da krenete dalje, ali će vam sigurno olakšati tumaranje kroz svet novca i finansija koji trenutno podseća na gustu, neprozirnu maglu.

1. Prvo i najvažnije - ne zadužujte se! Ono što možete da uradite jeste da smanjite nedozvoljeni minus na koje su kamatne stope duplo veće i iznose mesečno i pet-šest odsto. Zato, koristite dozvoljenu pozajmicu koju vam je banka odobrila, gde su kamate od 2,2 odsto mesečno. To što ste u golemom crvenom minusu ukazuje na to da živite iznad svojih mogućnosti i za to još debelo plaćate.


2. Ukoliko imate stambeni kredit, raspitajte se kod banaka da li vam se isplati njegovo refinansiranje. To znači da uzmete novi kredit kojim ćete vratiti stari, ali po povoljnijim uslovima - nižom kamatom. Takođe, stručnjaci savetuju da ako otplaćujete stambeni kredit i raspolažete određenom sumom novca, delimično ranije otplatite zajam. Ovo vam se naročito isplati u prvih pet godina kada najveći deo rate čini kamata, a tek neznatni deo glavnica. U toku ove godine banke su se obavezale da neće naplaćivati proviziju za prevremene otplate koje idu i do tri odsto na ostatak duga.

3.
Najsigurnije ulaganje novca i dalje predstavljaju hartije od vrednosti koje izdaje sama država. U Srbiji trenutno postoje obveznice stare devizne štednje na koje ćete dobiti zagarantovani prinos u evrima od oko sedam odsto na godišnjem nivou. Ukoliko niste skloni riziku i znate da vam novac neće trebati odmah, možete pazariti obveznicu sa rokom dospeća u 2010. godini na po 91,3 evra, za šta ćete kada stigne naplata dobiti 100 evra plus kamatu od sedam odsto. Za slučaj da vam novac ipak ustreba ranije, hartiju od vrednosti možete prodati na berzi, ali jeftinije nego što ste je platili.

4.
Jedno od najisplativijih ulaganja novca je oročena devizna štednja u bankama. Ona može doneti dobitak - kamatnu stopu na godišnjem nivou i do 9,5 odsto. Od početka godine država ne naplaćuje porez na štednju koji je ranije iznosio 20 odsto, i ovo će važiti do kraja 2009. godine. Takođe, u slučaju da banka ode u stečaj, za sve uloge do 50.000 evra postoji garancija države štedišama da će dobiti svoju ušteđevinu.

5.
Čuvanje gotovine u slamaricama ubedljivo je najlošiji potez koji možete napraviti pogotovo što se kretanje dinara ne može predvideti, pa uvek preti opasnost da vam novac pojede inflacija. Ako novac u kućnoj varijanti čuvate u evrima, gubite kamatu koju biste dobili kod banke ili od države za kupovinu obveznica. Uz to, preti vam rizik da vam novac bude pokraden.

6. Kada su u pitanju stanovi, treba kupovati ono što je povoljno, a ne treba prodavati nekretninu čija vrednost ne pada čak ni u krizi. Ne treba se zaduživati, ali ni davati pozajmice. Isto tako ne treba biti suinvestitor neproverenim osobama. Treba zidati manje stambene jedinice, i prodavati ih po nižim cenama, a ne čekati drastičan pad cena na tržištu. Novac je dobro uložiti i u kupovinu garaže zato što je to malo para koje će se brzo vratiti jer se garaže dobro izdaju, ili u kupovinu manjih lokala na dobrim lokacijama. Isto tako, dobro je kupovati jeftine nepokretnosti iz dugova, ali sa proverenim papirima.

7.
Pričekajte sa kupovinom robe široke potrošnje, jer će cene sigurno ići nadole! Naime, gotovo sve velike trgovine u Srbiji redovno odobravaju akcijska sniženja koja se najčešće oglašavaju putem novinskih oglasa. Ukoliko ih budete pratili, lako ćete saznati gde možete da uštedite prilikom kupovine nameštaja ili bele tehnike, ali i u kojem hipermarketu se možete snabdeti po najpovoljnijim cenama. To će vam doneti znatnu uštedu u kućnom budžetu.

8. I nakon kolosalnog pada vrednosti najlikvidnijih hartija na Beogradskoj berzi od čak 70 odsto tokom protekle godine, akcije nisu dotakle dno. Iako će vrednost najverovatnije i dalje opadati, opšte je pravilo da će se cene većine kompanija vratiti na cenu pre pada, ali to ne znači da bi trebalo da kupite sve ili još gore samo jednu deonicu. Kupovinom akcija „Sojaproteina”, AIK banke, „Energoprojekta”, „Alfa plama”, možete ostvariti dobit od preko 100 odsto za oko dve godine, ali je važno da smanjite rizik tako što ćete kupiti svaku od akcija, a ne samo hartiju jedne kompanije. Uz to sem dobrih poslovnih rezultata ovih kompanija, nema druge garancije.

9. Dobro razmislite pre ulaganja u investicione fondove, jer oni koji su prošle godine stavili novac trenutno su u gubitku od 25 do 65 odsto. Jedini fond koji je bio u plusu je novčani, a ovo ulaganje nosi najmanji rizik, ali i najmanji prinos od oko 14 odsto na godišnjem nivou i ne razlikuje se mnogo od štednje u banci samo što za vas to čini neko drugi. Ostale vrste fondova ulažu u obveznice i akcije na berzi, što ih čini dosta rizičnijim, ali je i mogućnost zarade veća. Njihov rast očekuje se kada i rast berze, a ako novac ubacite u neke od ovih fondova na njihovim sajtovima uvek možete videti gde su oni uložili vaš pare.

10. Od države obavezno uzmite besplatne akcije koje treba da stignu sredinom godine kao i svaki drugi poklon koji ona ponudi. Račune za struju, infostan i telefon plaćajte u predviđenom roku. Na taj način izbeći ćete plaćanje nepotrebnih kamata za kašnjenje i uštedeti neki dinar. Naime, mnogi zaboravljaju da ukoliko račune za struju i infostan plate na vreme, na svakom od njih mogu ostvariti popust u visini od pet odsto.

Da budemo načisto: U današnjoj situaciji ne postoje gotova rešenja. Prilikom ulaganja budite oprezni i konzervativni koliko god je moguće. Nalazimo se na finansijskoj ničijoj zemlji.

Нема коментара: