brojač poseta

субота, 24. јануар 2009.

CENE PUMPAJU INFLACIJU!

Vrlo je verovatno da će se već do kraja marta ispuniti planirani rast cena za čitavu godinu, upozoravaju ekonomisti

Oštro upozorenje... Ekonomisti i guverner NBS Jelašić najavljuju krizni period

Upozorenje guvernera Radovana Jelašića da će povećanje cena pod kontrolom države napraviti jak inflatorni udar, ekonomisti tumače kao najavu teškog proleća koje čeka građane Srbije. Posle naftnih derivata, koji će poskupeti 13,2 odsto, tu su i komunalno-stambene usluge sa cenama većim 8,1 odsto, PTT usluge 10,6 odsto, saobraćajne usluge 3,2 odsto, cigarete 15 i lekovi 10 odsto.

Hleb, mleko i ulje ne poskupljuju

U nizu poskupljenja dobra vest je da hleb, mleko i ulje neće poskupeti. Predsednik Unije privatnih pekara Srbije Zoran Pralica obećao je da hleb neće poskupeti, jer ni kada je bio pad cena naftnih derivata, hleb nije pojeftinio. Ni kompanija „Invej", koja proizvodi ulje „vital" i „sunce", neće podizati cene, kaže za Press PR ove firme Silvana Stanković.

Uz pad domaće valute sve ove cene uticaće i na poskupljenje prehrambenih namirnica, konditorskih proizvoda, voća, povrća, kozmetike...

Tako se, zaključno sa martom, očekuje godišnji rast potrošačkih cena od devet odsto, a regulisanih cena 8,7 odsto.

- Ako dođe do povećanja svih ovih cena, doći će i do većeg pritiska na inflaciju. To bi, uz najavljeno poskupljenje struje za april od 20 do 22 odsto, značilo da je država već u prva tri meseca ispucala planirani rast cena pod svojom kontrolom za celu godinu - objašnjava Jelašić.

Poskupeće sve

Ekonomista Instituta za tržišna istraživanja Saša Đogović kaže da se velika poskupljenja očekuju u narednih šest meseci.

- Dok u prva tri meseca na rast cena svojih proizvoda računa 30 odsto privrednika, na poskupljenja u prvoj polovini godine računa čak 51 odsto - kaže Đogović, i dodaje da će poskupeti sve, od prehrambenih proizvoda, preko zelene pijace do saobraćajnih usluga.

Na pitanje da li ima realnih šansi da se ostvari planirana inflacija od osam odsto, Đogović kaže da su prognoze pesimistične.

- Privrednici su cene svojih proizvoda za ovu godinu planirali na projekciji inflacije od 11 odsto, što je više od zvanične Vladine projekcije, koja je osam odsto - rekao je Đogović.

Ekonomista Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović kaže da će na ostala poskupljenja najviše uticati skok cene benzina.

- Ne bi bilo dobro da Vlada svim ovim povećanjima cena pređe zacrtanu inflaciju, i dobro je što Narodna banka upozorava na to. Jedini krivac za veću inflaciju biće Vlada, a ne centralna banka - ističe Stevanović.

Trgovinskim lancima dobavljači su već najavili nove cenovnike, koje zasad pravdaju padom domaće valute. Tako će u supermarketu „Vero" prehrambeni i drugi proizvodi poskupeti od pet do 10 odsto.

- Zbog pada vrednosti dinara, dobavljači najavljuju rast cena prehrambenih, ali i drugih proizvoda. Najviše će poskupeti konditorski proizvodi, hemija, kozmetika...

Ne poštuju zakone

U Koncernu „Bambi-Banat" tvrde da nisu menjali cene od septembra prošle godine i da je plan da takve ostanu do kraja marta, bez obzira na najavu poskupljenja energenata i variranje vrednosti dinara.

- Ovaj plan jedino može poremetiti nagli rast cena osnovnih sirovina koje koristimo u proizvodnji - brašna, šećera, mleka u prahu, kakaa, za šta nema zvaničnih najava, ali ih konditori očekuju - kažu u „Bambi-Banatu".

Poskupljenja

Prehrambeni proizvodi 5-10 %
Kozmetika i kućna hemija 10 %
Konditorski proizvodi 5-10 %
Piće 6-8 %
Meso (svinjetina) 25 do 50 din/kg
Naftni derivati 13,2 %
Komunalno-stambene usluge 8,1 %
PTT usluge (telefonski impulsi) 10,6 %
Saobraćajne usluge 3,2 %
Cigarete (sa povećanjem akciza) 15 %
Lekovi 10 %
Struja (u aprilu) 20 do 22 %
Gradski prevoz 30 %

Predsednik Udruženja za zaštitu potrošača Goran Papović kaže za Press da će zbog niza poskupljenja trgovci vrlo brzo priželjkivati kupce.

- Tada će morati nešto da preduzmu, jer neće imati kome da prodaju svoje proizvode. Očekujemo da Ministarstvo trgovine preduzme konkretne mere i počne da primenjuje Zakon o cenama, Zakon o zaštiti potrošača i Zakon o javnim preduzećima. Svi vidimo da je trenutno na delu nepoštovanje tih zakona. Recimo, Zakon o javnim preduzećima jasno kaže da ova preduzeća ne bi smela da povećavaju cene više od stope inflacije. A skoro svi su to uradili - tvrdi Papović.

Jelašić i MMF

Guverner Jelašić kaže da će se ukupna inflacija zadržati u ciljanom okviru od osam odsto samo ako i država preuzme svoj deo odgovornosti, predviđen sporazumom sa NBS. Guverner ističe da će ako inflacija bude iznad planirane to značiti smanjenje realnih zarada i pogoršavanje standarda.

On dodaje i da će povlačenje sredstava koje je Srbiji odobrio MMF značiti da smo odstupili od programa.

- Realni rast BDP-a od 3,5 odsto, kako je zacrtano budžetom za 2009. godinu, teško je ostvariti jer su se uslovi u poslednja dva meseca znatno pogoršali. Postoji zakonska mogućnost da se Vlada zaduži kod Narodne banke, ali pošto dogovor sa MMF-om to ne dozvoljava, ta mogućnost je isključena.

Нема коментара: