brojač poseta

четвртак, 29. јануар 2009.

BESNILO U DOLINI REKE RAČE

Zaraza će teško biti iskorenjena jer je vakcinisanje životinja od 1. januara poskupelo, a pri tome je odziv na vakcinisanje bio loš i kad je to bilo mnogo jeftinije

Opasnost vreba... Besne mačke najčešće prenose zarazu

Čitava dolina reke Rače, od jula prošle godine zahvaćene su besnilom koje je proglašavano u poslednjih šest meseci u četiri sela oko varošice Rače Kragujevačke. Pre osam dana područje zaraženo besnilom je proglašeno i u selu Saranovo, nakon što je meštanin doneo na analizu leš besne mačke. Od avgusta prošle godine besnilo je haralo u samoj varoši Rača i okolnim selima Gornje Jarušice, Novi Milanovac i Čumić.

Ni serum ne znači potpunu sigurnost

Veterinar dr Damjan Srejić upozorava na odgovornost svih prema besnilu, neizlečivoj bolesti koja uprkos dobijenom serumu može da se javi i posle deset godina.

- Jedino što je sigurno je vakcinacija životinja. Kada je čovek već ujeden on dobija serum, ali to ga ne štiti za čitav život, jer bolest može da se vrati i posle 10 godina. Na fakultetu sam imao priliku da vidim kako čovek umire od besnila, smešten u kavez. Nisam spavao noćima. Zbog toga apelujem i na meštane, i na opštine, i na državu - kaže Srejić.

Pri svemu tome prošle godine odziv meštana za vakcinisanje pasa i mačaka, sem u samoj varoši, nije bio dobar, a tada je cena bila 100 dinara jer je država plaćala vakcinaciju. Od januara ove godine u budžetu Srbije nije izdvojen novac za vakcinisanje, pa građani plaćaju od 500 dinara pa naviše. U selu Saranovo životinje je pelcovalo manje od 20 odsto meštana. Opština nema para da pomogne građanima, a veterinari apeluju na hitnu akciju.

- Čitava dolina Rače je ugrožena - kaže veterinar dr Damjan Srejić iz veterinarske stanice „Kragujvet" u Čumiću. On apeluje na građane da vakcinišu životinje, dodajući da je svestan visokih cena veterinarskih usluga.

- Meštani su se žalili i kada je cena pelcovanja bila 100 dinara, a plaćali su samo mikročip. Do prošle godine mi smo vakcinisali životinje, a usluge naplaćivali od države. Sada sve plaća vlasnik životinje. Preporuka koju su svi veterinari dobili iz Veterinarske komore je da cena naše usluge ne bude ispod 400 dinara, plus 100 za mikročip. Ipak, za 500 dinara nijedan veterinar neće raditi jer treba da otputuje na teren i tamo ostane čitav dan. Cene vakcinacije kreću se od 600 dinara pa naviše, zavisno od veterinara. Jeste skupo, ali ni nama nije lako, jer nam država nije isplatila dugove za prošlu godinu, dostavili smo fakture, a novac nismo dobili. Uzimali smo kredite da državi platimo PDV na zaradu koju nam ona nije isplatila - objašnjava Srejić.

Meštani kažu da su sume koje veterinari naplaćuju previsoke. Radiša Dimitrijević, domaćin iz sela Saranovo, kaže da ima dva psa koje je vakcinisao i platio 1.600 dinara. Biljana Andrić iz Saranova priča da se plaši dokle će zaraza stići jer malo ljudi hoće da plati pelcovanje za više ljubimaca, te ih meštani radije ubijaju. Predstavnici opštinskih vlasti u Rači u avgustu prošle godine preduzeli su sve propisane mere, ali nakon tri dana pelcovanja koje je imalo dobar odziv, nisu smeli da organizuju hajke na napuštene životinje iako je u varoši za sedam dana bilo ujedeno šest osoba.

Apeluje da vlasnici vakcinišu životinje... Veterinar Damjan Srejić

- Hajke nije bilo zbog reakcija organizacija za zaštitu životinja. Udomili smo zdrave lutalice uz pomoć kragujevačke „Zoohigijene". Mi u budžetu nemamo para za plaćanje vakcinisanja. Dodatni problem je što opštinu Rača čekaju suđenja po tužbama građana koje su besne mačke ujele u avgustu prošle godine. Dve tužbe su već stigle, jedan građanin traži milion dinara odštete, a drugi 500.000 dinara. Treća tužba je najavljena i očekujemo je ovih dana - objašnjava Budimir Milenković iz kriznog štaba opštine.

Zbog lošeg odziva meštana u Saranovu načelnik Šumadijskog okruga Zoran Rajević apelovao je na Upravu za veterinu Ministarstva poljoprivrede da iznađu sredstva za pomoć meštanima opštine Rača, iako novac u budžetu za to nije predviđen. On kaže da ga je zvalo desetak meštana iz Saranova da se žali na cenu pelcovanja, strahujući, sa druge strane, od širenja opake bolesti.

Нема коментара: