brojač poseta

субота, 17. јануар 2009.

BENZIN SKUPLJI 15%!

Sirova nafta na berzama nikad jeftinija, ali će benzin u Srbiji umesto 72, koštati čak 83 dinara!

Gorivo u Srbiji u sledećih nekoliko dana poskupeće čak za oko 11 dinara po litru! Iako je ministar finansija Diana Dragutinović pre Nove godine najavila da će akciza na benzin biti podignuta za dinar, Vlada Srbije je u parlament na usvajanje poslala zakon u kome akciza na benzin skače za šest dinara! Uz redovnu korekciju cene goriva u odnosu na svetsku vrednost nafte i dolara, od oko pet dinara, stiže se do računice da će litar benzina uskoro biti skuplji za više od 10 dinara!

SLAVICA DJUKIC DEJANOVIC

Dejanović: Zakon sledeće nedelje

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović kaže da očekuje da će Zakon o akcizama uskoro biti usvojen.

- Taj zakon je u proceduri i mislim da će naredne nedelje biti usvojen. Zasad zaista ne znam da li je neko uložio primedbe i mislim da će brzo proći Skupštinu - kaže Đukić-Dejanović.

Naftaši kažu da bi zbog povećanja akcize moglo da dođe do nestašice benzina, jer se više nikome neće isplatiti da uvozi naftu! Nebojša Atanacković, jedan od vlasnika AD „Nafta", kaže za Press da bi gorivo naredne nedelje trebalo da poskupi oko pet dinara, ali da će cena biti mnogo veća ako do tada budu podignute akcize!

Uračunali inflaciju

- Prema poslednjem proračunu, gorivo bi u Srbiji sledeće nedelje trebalo da poskupi pet dinara. Došlo je do rasta kursa dolara na tržištu, ali i cene nafte. Ako u Skupštini budu usvojene nove akcize, onda je to potpuno druga priča - kaže Atanacković.

Umesto da podigne akcize na benzin za dinar, a dizela za pet, kako je bilo najavljeno, Vlada Srbije na mala vrata pokušava da poveća ove akcize za šest, odnosno sedam dinara! Tako je na sajtu Skupštine Srbije objavljena dopuna Zakona o akcizama, u kojoj decidno piše da će sa 35,9 akciza na benzin biti povećana na čak 42 dinara, odnosno za šest dinara. Za dizel će akciza biti povećana sa 19,1 na 26 dinara!

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić kaže da bi akciza bila povećana čak i da nije menjan zakon!?

- Čak i da se ne menja Zakon o akcizama, uradili bismo redovno usaglašavanje sa inflacijom, koja je predviđena na oko devet odsto. Tako bi nova akciza na benzin u svakom slučaju bila oko 39,5 dinara, umesto sadašnjih 35,91 dinar. Naš prvobitni predlog je bio da akciza na tu cenu poskupi još dinar, što bi bilo 40,5 dinara - objasnio je Ilić.

Međutim, ministarka Dragutinović nije ovo objasnila kada je pre mesec dana govorila o tome da će taksa na benzin biti povećana za dinar, a na dizel pet dinara! Na pitanje zašto to nije objašnjeno, Ilić je izjavio da to ne može da komentariše jer ne zna!

Šutonja: Ne mogu da verujem!

Vladi Srbije, međutim, nije bilo dovoljno da akciza poskupi na 40,5 dinara, već je uložila amandman da se akciza povećala još više, na 42 dinara! Ministar za NIP Verica Kalanović pre nekoliko dana u Skupštini je ovo „stidljivo" objavila, ali nije objasnila o čemu se radi. Ona je juče za Press izjavila da je to odluka Vlade!

Nove približne cene goriva (din.)

Derivat Sadašnja cena bez novih akciza sa akcizama

BMB/MB 95 72,10 77,10 83,10

D2 54,60 59,60 66,60

Evrodizel 58,20 63,20 70,20

Eko 3 56,30 61,30 68,30

- Gospođa Dragutinović je u decembru u svom obraćanju najavila povećanje akciza na motorni benzin, ali je posle toga Vlada dala amandman da se izvrše neke izmene i da se akcize povećaju na 42 dinara. Zbog toga je akciza na kafu ostala ista, uprkos tome što je Ministarstvo finansija htelo da je poveća - kaže za Press Kalanovićeva.

Nemanja Šutonja iz AD „Nafta" kaže da ovakva situacija može da dovede do nestašice goriva na pumpama!

- Trenutno je situacija takva da gorivo može da poskupi i više od 10 dinara. Situacija je katastrofalna jer puštaju da kurs skače, a goriva već nema dovoljno. Ako zaista povećaju akcize za sedam dinara, onda će biti propast i niko neće hteti da uvozi! Jedini način da se smanji pritisak na vozače bio bi da NIS smanji proizvođačku cenu goriva, ali onda bi to bila propast za sam NIS. Engleska centralna banka spustila je referentnu stopu ispod dva odsto, što se nije desilo decenijama, a kod nas rupe u budžetu pune povećanjem akciza. Ne mogu da verujem - kaže Šutonja.

Нема коментара: