brojač poseta

субота, 03. јануар 2009.

Balkan prva "žrtva" spora oko gasa

Beograd, Moskva -- Ukrajina je jednostrano smanjila isporuke gasa na Balkan, do 3. januara to smanjenje će iznositi celih 10 miliona kubika. "Gasprom" tvrdi da Ukrajina krade gas.

(Fonet)
(Fonet)
Kako je precizirao dežurni u kompaniji “Topenerdzi” – Balkanskog dispečerskog centra za tranzit gasa Viktor Pavlik da je "Ukrajina zaustavila rad kompresorske stanice Orlovka, pozivajući se na to "da gasa koji stiže iz Rusije nema dovoljno za obezbeđenje tranzita".

Prema njegovim rečima, prvog dana nove godine Ukrajinci nisu dostavili operativni radni izvestaj o stanju kompresorskih stanica i mogućnostima tranzita gasa po njihovim cevovodnim mrežama.

Pavlik je precizirao da "ruska strana traži mogućnost da kompenzira nedostajuću količinu gasa, pre svega za Tursku”.

Svakodnevno balkanski region, koji se nalazi u zoni odgovornosti “Topenerdzi”, troši oko 66 miliona kubika gasa.

Zbog velike hladnoće stigle su narudžbine za većim količinama "plavog goriva", ali je Ukrajina jednostrano smanjila obim tranzita.

Ukrajina je takođe priznala da nesankcionisano uzima tranzitni ruski gas.

To je novinarima saopštio zvanični predstavnik “Gasproma” Sergej Kuprijanov.

"Kao sto znate, rukovodstvo ‘Naftogas Ukrajine’ je zvanično i javno saopštilo da uzima 21 milion kubika gasa iz tranzitnih obima i na taj način otvoreno priznaje da krade gas i toga se ne stidi", kazao je Kuprijanov.

Ukrajina u EU po mišljenje o gasu

Ukrajinska delegacija boravi u Češkoj, predsedavajućoj EU, radi konsultacija u vezi sa isporukama ruskog gasa toj zemlji, kao i Evropskoj uniji.

Jutros je ukrajinska delegacija otputovala u niz zemalja EU kako bi im pružili garancije tranzita gasa preko ukrajinske teritorije.

Ukrajinska delegacija takođe treba da se konsultuje sa evropskim stručnjacima o pregovorima Ukrajine i Rusije.

Naime, Rusija je prestala da isporučuje gas Ukrajini, a tuda gas prolazi i za EU.

EU za sada dobija gas.

U spor ruskog Gasproma i ukrajinskog Naftogasa oko cene gasa uključio se danas u ime EU šef češke diplomatije Karel Švarcenberg.

Švarcenberg je u telefonskom razgovoru sa predstavnicima ukrajinske vlade apelovao na Kijev da se spor hitno reši.

Češki premijer Mirek Topolanek je preko svog portparola poručio da Unija za sada ipak ne namerava da se meša u spor ni kao posrednik niti da se žali, sve dok ne budu zaista ugrožene i isporuke ruskog gasa za evropske korisnike.

Ukrajinski ministar obići će i druge evropske zemlje, ali je Prag kao prvu stanicu odabrao zbog toga što je Češka 1. januara preuzela predsedavanje Unijom.

Čekajući pregovore Gasprom-Ukrajina

Gasprom je saopštio da je povećao količinu gasa koji šalje ka Evropskoj uniji kroz gasovode na teritoriji Ukrajine, iako toj zemlji više ne isporučuje gas.

Rusija i Ukrajina bi trebalo da nastave pregovore o ceni gasa posle odluke ruskog energetskog giganta Gasproma da obustavio isporuke gasa Kijevu. Sjedinjene Države i Evropska unija pozivaju dve zemlje da nastave pregovore kako bi se našlo rešenje za spor oko gasa.

I Ukrajina i Rusija pokušavaju da pokažu Evropi, koja u velikoj meri zavisi od ruskog gasa, da su pouzdani energetski partneri, uveravajući je da neće biti pogođena njihovim sporom.

Gasprom je ponudio ugovor, prema kome bi 1.000 kubnih metara gasa Ukrajinu koštao 250 dolara, što je za zvaničnike u Kijevu još preskupo.

Predsednik Viktor Juščenko i premijerka Julija Timošenko ponudili su 201 dolar za 1.000 kubika, ako se Rusija obaveže da će plaćati višu nadoknadu za korišćenje naftovoda.

"Ruski predlog je da cena gasa bude povećana na 250 dolara za kubni metar, što je prihvatljivo ako i naše tranzitne cene isto toliko poskupe", kaže Juščenko.

"Mislim da bismo morali da podignemo tranzitnu cenu za više od 30 posto, na 2,2 dolara za 1.000 kubnih metara, po 100 kilometara", rekao je .

Ukrajinska državna kompanija Naftagas prethodno je ponudila da plaća 235 dolara za 1.000 kubnih metara gasa.

Šef pregovaračkog tima sa Gaspromom i direktor ukrajinske kompanije Naftagas Oleg Dubina poručuje Evropi da ne brine.

"Mi ćemo obezbediti uredno snabdevanje Evrope gasom", rekao je on, navodeći da će taj gas doći do EU iz tekućih zaliha koje Ukrajina ima iz Rusije.

Šef Gasproma Aleksej Miler je upozorio Ukrajinu da će ove godine, zbog toga što je odbila da plaća gas po prvobitno ponuđenoj ceni od 250 dolara za 1.000 kubika, morati da pristane na tržišnu cenu od 418 dolara.

U Gaspromu kažu da je ponuda od 250 dolara već dovoljno niska, a da će predložena nadoknada za tranzit od 1,70 dolara ostati ista.

Iako evropski kupci Gasproma sada plaćaju više od 400 dolara, u proleće se očekuje pad cena gasa kao posledica smanjenih cena nafte.

Нема коментара: