brojač poseta

петак, 09. јануар 2009.

BAČENE MILIJARDE

Žene u proseku potroše oko tri milijarde evra na krpice koje čekaju da ih vlasnica, jednog dana kad ponovo postigne željenu kilažu, obuče

s

Po uzoru na slavne... Petina žena kupi odeću jer im se sviđa kako ona stoji nekoj poznatoj osobi

Tri četvrtine pripadnica lepšeg pola priznalo je da čuva odeću koja im ne odgovara jer se nada da će im jednog dana biti opet dobra, pokazalo je najnovije istraživanje. Naučnici koji su sproveli ovo istraživanje tako su izračunali da su žene na tu garderobu koja bespotrebno stoji u ormaru potrošile oko tri milijarde evra.

slika

Zbog mršavljenja i ponovnog debljanja prosečna žena ima deset komada odeće vredne u proseku više od 150 evra, koje samo skupljaju prašinu u ormaru. Naučnici su izračunali da su žene tako potrošile oko tri milijarde evra za krpice izgubljene u ormarima, koje čekaju da ih njihova vlasnica, jednog dana kad ponovo postigne željenu kilažu, obuče. Takođe su otkrili da svaka žena ima krpice u tri različita konfekcijska broja u ormaru, a samo jedan im pristaje.

- Znamo da su brzopotezne dijete loše za zdravlje, ali ovo istraživanje dokazalo je da isti efekat imaju i na naš novčanik. Možda se čini da imate samo nekoliko krpica, ali kad razmislite o količini odeće koja stoji u ormarima, a koju ne nosite, situacija postaje alarmantna. Jedan od načina da izbegnete trošenje novca na odeću koju ne nosite jeste da zdravo jedete i održavate određenu kilažu. To će vam ne samo pomoći da uštedite novac u današnjoj krizi, već više nećete morati da se zamarate time da li ćete stati u omiljene farmerice - rekla je Ketrin Metjus, nutricionista koja je sprovodila istraživanje.

U istraživanju je učestvovalo 3.000 žena, a tri četvrtine njih je priznalo da čuva odeću koja im ne pristaje jer se nada da će im jednog dana biti opet dobra. Oko 22 odsto njih priznalo je da ponekad kupi odeću samo zato što im se svidelo kako stoji nekoj slavnoj osobi, a ne zato što odgovara njihovom obliku tela. Istraživanje je pokazalo i da prosečna žena sanja o tome da nosi odeću broj 38, a gotovo polovina njih je priznala da laže kad ih pitaju koji broj nose.

Нема коментара: