brojač poseta

субота, 10. јануар 2009.

ČANKOVI "LIGAŠI" OPET DELE SRBIJU!

LSV, koji je deo vladajuće koalicije, štampao kalendar pod naslovom „Vojvodina republika" sa mapom severne srpske pokrajine u kojoj se nalazi čak i Šabac. Na potezu Ustavni sud i Tužilaštvo

Samo nas podseća šta je vojvodina bila pre 160 godina... Nenad Čanak

Samo nas podseća šta je vojvodina bila pre 160 godina... Nenad Čanak

Liga socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka štampala je kalendar za 2009. godinu sa mapom „republike Vojvodine", u koju je, verovali ili ne, ucrtan i Šabac?!

LSV: Mapa povodom 160 godina Vojvodstva srpskog!

Funkcionerka „ligaša" Aleksandra Jerkov kaže za Press da se „digla nepotrebna buka" oko štampanja kalendara.

- U programu naše stranke jasno piše da se LSV zalaže za autonomiju Vojvodine u sastavu Srbije. Dakle, nismo separatisti i nismo za odvajanje Vojvodine od Srbije, niti za Vojvodinu republiku, već za njenu autonomiju. Što se tiče kalendara koji smo delili našim prijateljima, na njemu je karta odštampana povodom 160 godina Vojvodstva srpskog i Tamiškog Banata. Na toj mapi Šabac jeste u sastavu Vojvodine. Mapa je štampana u čast 160 godina Vojvodine kao političkog subjektiviteta. Digla se nepotrebna buka jer ovde nema elemenata kršenja ustavnog poretka. Mi smo na ovaj način samo hteli da podsetimo šta je Vojvodina bila pre 160 godina - objašnjava Aleksandra Jerkov.

Ovaj najnoviji separatistički ispad Čankovih „ligaša" naišao je na oštre osude u javnosti, a sagovornici Pressa, istaknuti pravnici i političari, kažu da bi morali da reaguju Ustavni sud i Republičko javno tužilaštvo.

Slobodan Vučetić, nekadašnji predsednik Ustavnog suda Srbije, kaže da je štampanje ovakvih kalendara za svaku osudu.

- Ne znam šta da kažem. Razumem da je Srbija demokratska zemlja, ali ovako nešto sigurno nije u redu. Iako mislim da bismo u ovom slučaju teško mogli da govorimo o krivičnoj odgovornosti, nadležni organi bi trebalo da ispitaju namere Čanka i njegovih „ligaša". Da se vidi da li je u pitanju samo politička propaganda - kaže Vučetić za Press.

LSV na Ustavni sud

Zoran Ivošević, bivši sudija Ustavnog suda, navodi da bi „ligaši" zbog ovog kalendara najpre mogli da se nađu pred Ustavnim sudom.

- Štampanje takvog materijala još uvek je u domenu političkog delovanja, gde postoji izvesna sloboda u odnosu na pravo. Takve ideje su sigurno protivustavne i antidržavne, jer se tu govori o nečemu na šta Vojvodina kao autonomna pokrajina nema nikakvo pravo, a to je prekrajanje granica. Po mom mišljenju, ovde bi mogao da bude pokrenut postupak pred Ustavnim sudom, kako bi se utvrdilo da li u programu te stranke postoji osnov za ovakvo delovanje, jer je moguće zabraniti političku stranku koja u svom programu sadrži protivustavne elemente - smatra Ivošević.

S druge strane, bivši tužilac Siniša Simić tvrdi da u ovom slučaju nema elemenata rušenja državnog poretka?!

Dačić nema nalog da reaguje, ali osuđuje „ispad Čanka"

Ministar policije Ivica Dačić kaže za Press da policija može da reaguje tek po nalogu Tužilaštva ili Ustavnog suda.

- Što se tiče naših nadležnosti, mi reagujemo tek po njihovom zahtevu. A što se tiče SPS-a, ovakav ispad Čanka najoštrije osuđujemo i smatramo da je štampanje ovakvih materijala protivustavno. SPS će tražiti da se preispita politički konsenzus u vladajućoj koaliciji kako se ovakve stvari više ne bi ponavljale - rekao je Dačić.

- U Krivičnom zakoniku stoji da „ko silom ili na neki drugi protivustavan način pokuša da otcepi neki deo teritorije Republike Srbije ili da deo te teritorije pripoji drugoj državi, kazniće se zatvorom od tri do 15 godina", a onaj „ko silom ili na drugi protivustavan način pokuša da izmeni granice kazniće se zatvorom od dve do 12 godina". Ja u ovom slučaju ne vidim da ima elemenata narušavanja ustavnog poretka, jer se ovim kalendarom ne poziva na nasilno rušenje granica, poretka, države... Ali bi pred Ustavnim sudom mogao da se nađe program LSV-a - objašnjava Simić.

DSS: Gde je sad Tomo Zorić

U DSS-u traže da na ovu provokaciju LSV-a reaguje Republičko tužilaštvo.

- Očekujem da Tužilaštvo pokrene istragu ili da se barem oglasi. Portparol tog tužilaštva Tomo Zorić slika se i drži konferencije za sve i svašta! Valjda je red da Tužilaštvo nešto učini u odbranu državnog poretka, jer štampanjem i deljenjem ovakvih kalendara grubo se krši poredak i agituje za nezavisnost Vojvodine - kaže Dragan Šormaz.

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić slaže se da Čanak na ovaj način grubo krši ustavni poredak.

- Naravno da ovakvi ispadi „ligaša" ugrožavaju ustavni poredak Srbije. Nije dozvoljeno sprovođenje takvih ideja i nadležni organi bi morali da reaguju, da ispitaju pozadinu tih ideja... Ali da vam kažem, to su pusti snovi Nenada Čanka. I neka građani Srbije ne brinu, oni nikada neće biti ostvareni - tvrdi Vučić.

Inače, „ligašima" ovo nije prvi pokušaj narušavanja ustavnog poretka Srbije. U septembru 2007. omladina LSV štampala je takozvane vojvođanske pasoše, koje su takođe delili svojim prijateljima i simpatizerima.

Нема коментара: