brojač poseta

петак, 19. децембар 2008.

Vrhovni sud Ilinoisa odbio zahtev za smenu Roda Blagojevića

Vrhovni sud Ilinoisa odbio zahtev za smenu Roda Blagojevića
Vrhovni sud Ilinoisa odbio je zahtev da guverner Rod Blagojević bude privremeno odstranjen sa funkcije, zbog optužbi da je pokušao da proda mesto u Senatu.

Presuda, izdata bez komentara, usledila je posle inicijative u Senatu Ilinoisa za smenu Blagojevića. Vrhovni tužilac Liza Medigan, koja je takođe iz Demokratske stranke kao i Blagojević i Obama, tražila je od suda da iskoristi nikad do sada korišćenu meru koja dozvoljava da guverner bude smenjen zbog nesposobnosti.
Mediganova je navela da optužbe protiv Blagojevića potvrđuju da on pripada toj kategoriji.

U međuvremenu, upražnjeno mesto u Senatu još nije popunjeno, jer guverner ima isključivu moć da izabere novog senatora, a ne sprovodi je zbog sumnji da bi svaki izbor sada bio problematičan.
Nije izvesno da će mesto biti popunjeno pre zasedanja Kongresa, zakazanog za 6. januar 2009.

Blagojević je poslao svog advokata Edvarda Gensona u prestonicu Ilinoisa, Springfild, na sastanak sa komitetom državnih poslanika koji pokušava da odluči da li je postupak za smenu opravdan.
"Nisam pronašao ništa, ništa... što bi govorilo nešto o mogućim osnovama za smenu ili šta je potrebno da bi se dokazala opravdanost same akcije smenjivanja", rekao je Genson komitetu, sastavljenom i od republikanaca i od demokrata.

Genson, poznati čikaški advokat, takođe je predložio da neki članovi komiteta budu skinuti sa te funkcije, jer su već u javnosti rekli da je smena opravdana. Predsednica komiteta poručila je Gensonu da se ne radi o sudskom saslušanju i da nijedan njegov član ne može da bude izbačen.
Blagojević i njegov šef kabineta optuženi su 9. decembra za nameru da prodaju upražnjeno mesto u Senatu za novac i druge političke usluge.

Нема коментара: