brojač poseta

понедељак, 15. децембар 2008.

Vehabije iz Pazara i Mitrovice spremale terorističke akcije u Srbiji, BiH i Makedoniji

U Specijalnom sudu već je u toku suđenje jednoj grupi takozvanih vehabija, koja je uhapšena na planini Ninaji kod Novog Pazara

Suđenje novoj grupi takozvanih vehabija, koju čine trojica novopazarskih muslimana i jedan mladić iz Kosovske Mitrovice, počinje za pet dana, tačnije, 17. decembra pred većem Specijalnog suda kojem će predsedavati sudija Milan Ranić. Četvorica optuženih terete se za pripremu terorističkih akcija koja je, pored ostalog, uključivala i obuku za upravljanje avionima i povezivanje sa istomišljenicima u Gruziji, Siriji, BiH, Makedoniji i Albaniji.

Specijalno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Adisa Murića (21), Nedžada Bulića (31), Bajrama Aslanija (28) i Enesa Mujanovića (19), kojima se pripisuje da su od maja do septembra 2007. godine stvorili zločinačko udruženje, u cilju sticanja verske i političke moći na teritoriji Srbije, Makedonije i BiH.

Tužilaštvo navodi da je grupa planirala podmetanje eksploziva i nasilje nad građanima Srbije, kako bi izazvala osećanje straha. Pred sud će biti izvedeni Murić i Mujanović, jer su Bulić i Aslani u bekstvu.

Grupa je, prema navodima optužnice, prikupljala literaturu, filmove i fotografije u kojima se veličaju terorističke akcije širom sveta i poziva na nasilje. Pored obuke za rukovanje oružjem i eksplozivom, u računar su uneli program obuke za upravljanje avionima. Po ugledu na već izvedene slučajeve terorizma, grupa se obučavala za buduće terorističke akcije.

Štab udruženja, kako piše u optužnici, bio je u zakupljenom prostoru u delu privatne kuće u Ulici Moše Pijade b.b. u Novom Pazaru i u jednoj kući u Kosovskoj Mitrovici.

Murić, Bulić i Aslani su sa više neidentifikovanih osoba iz Srbije i iz inostranstva nabavili veće količine vatrenog oružja, municije i sredstava velike razorne moći. Deo arsenala prebacili su sa Kosova u Srbiju. Od optuženih je oduzeta veća količina oružja, ali je prema optužnici, deo ostao sakriven na tajnim lokacijama.

Tužilaštvo tvrdi da je grupa, potom, odabrala ciljeve za napad, opredelivši se za likvidacije policajaca koji obezbeđuju fudbalske utakmice u Novom Pazaru. Tada su Murić, Aslani i nepoznat član udruženja napravili eksplozivnu napravu velike razorne moći sa daljinskim aktiviranjem, a Murić se pažljivo raspitivao o terminima održavanja utakmica.

Slučajno ili ne, 11. septembra 2007. godine, na šestogodišnjicu terorističkih napada na Njujork i Vašington, koju je izvela Al Kaida, Murić saznaje da će za četiri dana biti održana utakmica u Novom Pazaru. Bulić i Mujanović tada počinju da osmatraju stadion. Mujanović je pre početka utakmice obilazio teren, kako bi utvrdio mesto gde stoji najviše policajaca i mobilnim telefonom sačinio snimak pripadnika MUP-a. O tome su obojica obaveštavali Murića. Zatim su se dogovorili da noć pred odigravanje sledeće utakmice postave bombu na stadion.

Optuženi Mujanović priznao je tokom istrage da mu je Murić, koji je izdavao uputstva iz Kosovske Mitrovice, rekao da obiđe stadion i proveri gde stoji najviše policajaca. Zatim mu je kazao da treba da postave eksploziv. Mujanović tvrdi da je pristao uz uslov da njihova vera to dozvoljava.

Istragom je utvrđeno da je Adis Murić pripadnik ehli-suneta koji propisuje izolovan način života i duboku posvećenost muslimanskoj veri. Jedan od svedoka u istrazi je ispričao da ga je Murić u proleće 2007. godine zvao da se oproste, rekavši da se „vide poslednji put jer ide da ratuje na Alahovom putu”. U jednom od telefonskih razgovora sa Murićem ovaj svedok je čuo rafalnu paljbu. Murić je objasnio da je reč o treningu.

Među oduzetim predmetima su i diskovi sa snimcima ubistava američkih vojnika u Avganistanu i Iraku i ruskih vojnika u Čečeniji, bombaša samoubica kao i verski materijal koji poziva na borbu protiv „nevernika” i samožrtvovanje.

U Specijalnom sudu već je u toku suđenje jednoj grupi takozvanih vehabija, koja je uhapšena na planini Ninaji kod Novog Pazara. Od njih je oduzeto oružje, a na teret im je stavljena priprema ubistva muftije Muamera Zukorlića i terorističke akcije u Beogradu. Prema dosadašnjim podacima iz istrage, ove dve grupe nisu povezane.

Нема коментара: